Novi kazališni festival donosi nam otkačene predstave koje vrijedi pogledati

Novi kazališni festival donosi nam otkačene
predstave koje vrijedi pogledati

Palac sim, palac tam / Igor Baksa

Prije gotovo godinu dana izašli smo iz prvog lockdowna koji je naprasno zatvorio vrata svih kulturnih institucija pa tako i kazališta. Prvi dio proljeća prošle godine uljepšavale su nam brojne kazališne izvedbe pa i premijere održane online, a iako smo se djelomično vratili u kazališta, mnogima je mogućnost gledanja predstava od kuće i dalje vrlo primamljiva.

U komforu vlastitog doma i društvu obitelji, prijatelja pa i mališana trenutno je moguće uživati u čitavom online kazališnom festivalu u organizaciji Malog teatra.

Mali festival – umjesto serije, večeras gledamo predstave

Glumac Igor Baksa, koji je nedavno kazalištu Mali teatar donio i prvu nagradu na 7. Festivalu dječje umjetnosti FEDU, otkrio nam je detalje online predstava koje možemo pratiti do 12. lipnja. Iako je na ideju došao još prije nekoliko godina, pandemija je kristalizirala da je ovako nešto zaista moguće.

Krtice

“Na ideju sam došao još prije nekoliko godina. Mali festival je u prvotnoj ideji trebao biti međunarodni festival kazališta malih formi – monodrame i komadi s najviše tri glumaca. Prošle godine, kad nam je pandemija onemogućila igranje predstava uživo, shvatio sam da bismo mogli napraviti online festival. Ovaj projekt je važan ne samo zbog toga da se publici ponudi kazališni sadržaj u vrijeme kad je do takvog sadržaja teško doći, nego i zbog toga da se nezavisna kazališna scena poveže i napravi što veću vidljivost u široj javnosti”, ispričao nam je.

Mali festival nudi nam program za djecu i odrasle, a sudjeluje čak 9 nezavisnih kazališta među kojima su i Kerekesh teatar, Teatar &TD, Mala scena, Planet Art i drugi. U programu možemo birati između predstave za odrasle i one za djecu i mlade, a Igor nam je nadodao kako ovo izvrsna prilika da preskočimo kulturni fast food kojem mnogi teže.

“Nezavisno kazalište nudi pametnu zabavu o kojoj je danima moguće razmišljati, raspravljati, uživati. Vrijeme je da nezavisno kazalište postane mjesto na kojem će šira javnost i šira publika upijati znanje, kulturu, estetiku. Predstave same po sebi nude jedan pametniji oblik zabave od sapunica, serija i reality showova na koje su ljudi navikli. Pogotovo je to očito u predstavama za djecu koje obiluju edukativnim i dramsko-pedagoškim elementima, kakvih nema u onome što vaše dijete trenutno konzumira na Youtube-u ili Tiktoku. Već samim time na dobitku ste ako ovu večer pogledate predstavu umjesto trilera ili romantične komedije.”

Međutim, predstave koje nam Mali festival donosi, kao što su Krtice, Palac sim, palac tam, Hamlet za svakoga i druge, ne treba gledati kao streamani film: “Predstava nije film, pa se na taj način ni ne može gledati. Iako nam je još davne 2003. Lars Von Trier u filmu “Dogville” pokazao moguć smjer za novi hibrid, nitko se do pojave pandemije nije time bavio. Prošle godine izašle su prve snimke hrvatskih kazališnih predstava koje su dovoljno raskadrirane i promišljene kroz kameru, da bi se gledatelju prenijela glumačka ekspresija koju je u punom intenzitetu moguće prenijeti samo uživo.”

Kako gledati predstave online na Malom festivalu?

Gledanje predstava jednostavno je i potrebno vam je svega nekoliko klikova, a postoji i interesantan i zabavan način kako do popusta za ulaznicu, pojasnio nam je Igor.

“Ulaznice za predstave Malog festivala možete nabaviti preko naše stranice. Na stranici možete vidjeti sve naslove koji su na repertoaru od 1.5. – 12.6. Klikanjem na željene predstave možete pogledati trailer, pročitati sve informacije o predstavi, te kupiti kartu. Možete zaigrati i nagradni kviz koji donosi popust na ulaznice. Mali festival je trenutno online festival, a radimo na tome da uskoro bude ponuđen i kao program na ljetnoj pozornici. Sve ovisi o tome kakve će mjere biti ovo ljeto. Naše su prognoze optimistične. Osim toga, što se tiče Malog teatra, planiramo ovo ljeto odigrati što više predstava na ljetnim pozornicama u Zagrebu i na gostovanjima diljem Hrvatske.

Posljednja Freudova seansa

Budućnost virtualnog kazališta ima se potencijala razviti u svakojake forme, a iako je jasno da je kazališna izvedba najsnažnija uživo, naš sugovornik vidi budućnost u spajanju i stvaranju novih oblika predstava.

“Priroda kazališta kao živog organizma neće dozvoliti da ono ostane u digitalnom obliku. Ono čemu se ja osobno nadam je da će kazalište, u svojoj zaigranosti i istraživanju, doći do novih oblika i formi koje će spajati živi i virtualni nastup. Dotad, kao sjajan pogled u budućnost kazališta i ljepotu kazališnog jezika pruža nam se kroz predstave na Malom festivalu.”

Foto: Mali festival, Kazalište Planet Art

Učitati još
Zatvori