Cirque du Soleil ponovno u Zagrebu sprema akrobatski spektakl! Razgovarali smo s umjetničkom direktoricom
Cirque du Soleil ponovno u Zagrebu sprema akrobatski spektakl! Razgovarali smo s umjetničkom direktoricom

Cirque du Soleil ponovno u Zagrebu sprema akrobatski spektakl! Razgovarali smo s umjetničkom direktoricom

Krajem siječnja Cirque du Soleil vraća se u Zagreb,a ovaj put donosi nedavno obnovljeni akrobatski spektakl OVO. Riječ je o jedinstvenom i uzbudljivom putovanju u šareni svijet kukaca, koji odiše nevjerojatnom energijom i pokretima. Kao što je istaknuto u najavi, kroz zapanjujuće akrobacije OVO istražuje ljepotu bioraznolikosti u svim njezinima kontrastima i živosti.

Predstava OVO stiže u Arenu Zagreb, od 25. do 28. siječnja, a na rasporedu je čak pet izvedbi za koje ulaznice možete nabaviti ovdje. Uoči predstave, imali smo priliku razgovarati s umjetničkom direktoricom Lydijom Harper. Što nam je otkrila o radu u najpoznatijoj cirkuskoj trupi doznajte u nastavku!

Cirque du Soleil
  • Kako je započela vaša ljubav prema cirkusu?

Odrasla sam baveći se kazalištem, a tvrtka za koju sam radila, Playbox Theatre Company, integrirala je cirkus u svoje priče. Sjećam se kako sam kao dijete gledala anđele u božićnoj predstavi kako vise na trapezima, visoko iznad pozornice. Nedugo nakon toga, na televiziji je bila prikazana predstava LA NOUBA Cirque du Soleila i smjela sam ostati duže budna kako bih pogledala do kraja.

Odmah sam se oduševila, a nakon toga sam svake subote ujutro počela trenirati po tri sata na Circus Skills radionicama u Playboxu i bila sam presretna! Brzo sam postala jedna od umjetnica odabranih za integraciju cirkusa u predstave, a spajanje kazališta i cirkusa kao načina pripovijedanja i komunikacije postalo je dio mene.

Cirque du Soleil

O životu vezanom uz cirkus

  • A kako ste odlučili da upravo on postane i vaša profesija?

Uvijek sam znala da želim raditi u kazalištu ili live entertainmentu. Nastupi su bili ogroman dio mog djetinjstva i dok sam učila za ispite te svakodnevno pisala otprilike 6 eseja, mislila sam kako bi bilo puno zabavnije ići u školu za cirkus. Roditelji su se složili da, ako odmah upadnem, mogu napustiti klasično sveučilište.

Otišla sam na audiciju u Centar za cirkuske umjetnosti u Londonu, primljena sam i specijalizirala sam se za Double cloud i Chinese pole! Postoji nešto magično u nastupanju ili stvaranju kazališta, plesa i cirkusa – stvara se veza s publikom koja pruža jednu vrstu adrenalinskog uzbuđenja koje se ne može ponoviti nigdje drugdje – tako da sam znala da to mora ostati dio mog života.

Cirque du Soleil
Cirque du Soleil

Početak priče

  • Kako ste postali članica Cirque du Soleil grupe?

Cirque du Soleil tražio je vrlo specifične umjetnike za svoju produkciju TORUK – The First Flight, nastaloj u suradnji s Jamesom Cameronom i inspiriranu njegovim filmom Avatar. Tražili su umjetnike visoke razine akrobatike koji imaju iskustvo u glumi i fizičkom kazalištu, a u to sam se savršeno uklapala. Bila sam dio originalne postave, sudjelovala u kreaciji i svjetskoj turneji koja je slijedila. Brzo sam postala umjetnički trener, preuzela više odgovornosti oko koreografije, glume i integracije novih umjetnika.

Nakon što je TORUK završio, počela sam tražiti nove izazove i udaljavati se od izvođenja. Počela sam stvarati vlastite projekte, režirati predstave i raditi kao savjetnica za cirkus. Ponovno sam se pridružila Cirque du Soleilu kao pomoćnica umjetničkom direktoru na produkciji ALEGRIA, a nakon toga postala umjetnička direktorica predstave OVO.

Cirque du Soleil

Kada je posao ljubav!

  • Započeli ste kao plesačica, danas ste umjetnička direktorica. Koje su najljepše uspomene koje vežete uz Cirque du Soleil?

Prve predstave uvijek su vrlo posebno iskustvo. Zauvijek ću pamtiti grandiozno otvaranje TORUKA u Montrealu ispred 10 000 ljudi, uključujući mnoštvo članova obitelji Cirque du Soleil. Slično tomu je i trenutak kada sam se prvi put pridružila ALEGRIJI, baš na vrijeme za njezino prvo izvođenje u Tokiju. ALEGRIA ima važno mjesto u srcima ljudi koji su odrasli uz cirkus, a biti dio te predstave i te obitelji zauvijek će biti posebno!

Cirque du Soleil

Iza kulisa: Cirque du Soleil

  • Možete li nam pobliže opisati vaš posao? Kako izgleda uobičajeni dan jedne umjetničke direktorice?

Moj posao umjetničke direktorice uključuje nadzirati sav umjetnički sadržaj predstave OVO, istovremeno surađujući s umjetnicima kako bih mogla upravljati svakodnevnim izazovima turneje i izvukla najbolje od njih.

Moj dan može uključivati sve – od stvaranja nove koreografije s umjetnicima, vođenja radionica, davanja povratnih informacija oko njihovog razvoja, rad na postavi predstave te rješavanje logistike posljednjih promjena i strukturiranje onoga što se događa svaki idući dan. Nijedan dan nije isti i nikada ne znam što očekivati!

Cirque du Soleil
  • Na što ste do sada u svom radu najviše ponosni?

Izuzetno sam ponosna na svoje putovanje od umjetnice do umjetničke direktorice. Prije nekoliko godina, 2019., morala sam ići na operaciju kuka, a tada nismo bili sigurni hoću li se moći oporaviti. To sam iskoristila kao početnu točku za rad na tome tko sam zapravo i koje su moje vrline izvan domene izvođenja.

Teško je odvojiti se od pozornice i nastupanja, ali mislim da sam upravo time pronašla pravu sebe i zauvijek ću biti ponosna na to! Najmlađi sam umjetnički direktor u Cirque du Soleilu i svaki se dan podsjećam na predani rad i trud kojeg sam uložila da bih bila ovdje te na divnu podršku koju sam dobila od prijatelja, obitelji i mentora.

Cirque du Soleil
Cirque du Soleil

Akrobatski spektakl OVO

  • Uskoro predstava OVO stiže i pred zagrebačku publiku. Što možemo očekivati?

OVO je zabavna i prijateljska eksplozija boja, radosti i mašte. Na jedan dan ulazimo u koloniju kukaca gdje smo pozvani da se pridružimo putovanju naivne, mlade plave muhe Voyagera dok istražuje svijet u kojemu se možda, ali samo možda… zaljubi.

Imamo glazbenike uživo koji prate izvanrednu akrobatiku visoke razine, uključujući kontorziju, zračnu koljevku, klaunove, zid za trampolin i mnoge druge. To je predstava koja će definitivno zabaviti cijelu obitelj!

Cirque du Soleil

Karijera u modernom cirkusu

  • Za kraj, ako bi netko želio započeti karijeru u modernom cirkusu, što mu je činiti? Imate li savjet?

Ooooh, kako dobro pitanje! Moj savjet bi bio da shvatite što točno volite u vezi s cirkusom i slijedite upravo to! Cirkus je zahtjevan posao, ali se temelji na strasti i predanom radu, i ima mjesta za različite stilove – ono što ga čini posebnim su pojedinci koje gledamo na pozornici.

Dakle, moj savjet je da razmislite što vas izdvaja od ostalih i posvetite se tome da postanete najbolji u tome– nemojte pokušavati biti kao bilo tko drugi!

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori