Nerazvikani, a izvrsni filmovi koje ste možda propustili pogledati
Nerazvikani, a izvrsni filmovi koje ste možda propustili pogledati

Nerazvikani, a izvrsni filmovi koje ste
možda propustili pogledati

Osim filmova nagrađenih Oscarom i očiglednih favorita publike, u posljednjih nekoliko godina imali smo priliku vidjeti nekolicinu zabavnih, interesantnih, dirljivih i jednostavno odličnih filmova o kojima nismo toliko slušali. Pogledali smo unatrag i odabrali nekoliko filmova koji su u posljednjih nekoliko godina bili pravo osvježenje, a velike su šanse da ih još niste ni gledali.

The Assistant

Mlada američka glumica Julia Garner oduševila je svojom izvedbom u ovoj drami koja djeluje toliko okrutno da također prodire u žanr horora. Garner glumi Jane, prezaposlenu pomoćnicu velikog filmskog producenta koji koristi svoju moć i položaj da zlostavlja žene (čovjek nikada nije viđen niti imenovan, ali usporedbe s Harveyjem Weinsteinom su prilično otvorene). To je film koji će vam ostati u sjećanju dugo nakon odjavne špice.

Sleeping With Other People

Svi koji se žale na nedostatak izvrsnih modernih rom-comova jednostavno su propustili ovaj apsolutni dragulj iz 2015. Glume Alison Brie i Jason Sudeikis kao par ljudi koji su imali vezu za jednu noć prije više od desetljeća i ponovno se susreću dok oboje pokušavaju razrješiti njihove probleme oko seksa. To je šarmantan, seksi (očito), razulareno smiješan film koji je ujedno i romantičan – kao što bi sve prave romantične komedije trebale biti.

What do We See When We Look At The Sky

Sigurno među vama ima i ljubitelja europske kinematografije, a upravo je ovaj gruzijski film oduševio publiku na jesen prošle godine. Estetikom i kompleksnošću likova, film Alexandre Koberidze ističe se u masi. Radnja je smještena u gruzijskom gradiću Kutaisi tijekom jednog ljeta u kojem je sve u znaku Svjetskog nogometnog prvenstva.

U takvoj atmosferi neobičan splet okolnosti upoznaje farmaceutkinju Lisu i nogometaša Giorgija koji nakon klasičnog ‘meet-cute’ susreta dogovaraju spoj. Međutim, njihove planove promijeni mali dodatak magičnog realizma zbog kojeg su oboje transformirani – u sasvim nove ljude, drugih identiteta, zbog čega se ne prepoznaju više međusobno.

Bad Education

S crnom komedijom, opuštajuće nedjelje uvijek su još bolje. U 2020. godini jedna je takva zaplijenila mnogo pažnje, ali se ipak nije uspjela svrstati na liste najuzbudljivijih filmskih noviteta. U pitanju je Bad Education koji se streamao na HBO GO-u, a u njemu glavne uloge igraju Hugh Jackman i oskarovka Allison Janney.

Film je potpuno bizarn, ali temeljen na istinitoj priči o jednoj od najvećih prevara u javnoj školi u Americi. Sve se vrti oko Franka Tassonea (Jackman, ekscentričnog nadzornika jedne škole koji njome vlada onako kako on želi. Međutim, nakon neočekivanih događaja mora u rekordnom vremenu razraditi plan kako zataškati neopravdane troškove i pronevjeru te pranje novca ogromnih razmjera kako bi se spasio.

And Then We Danced

Gruzijska produkcija u posljednjih je nekoliko godina doista briljirala pa je na ovoj listi još jedan njihov film. U suštini se radi o priči o identitetu i osvještavanju istog u fantastičnoj glumačko izvedbi Levana Gelbakhianija.

Radnja filma prati plesača i njegovog partnera koji već godinama treniraju kako bi dobili zasluženi angažman i mjesto u Nacionalnom gruzijskom ansamblu. Međutim, kad u priču ušeta novi plesač, Merab, naš glavni protagonist, gubi fokus i ispunjava ga nenadmašna kompetitivnost, ali i romantični porivi zbog kojih bi mogao sve izgubiti.

Official Secrets

Nešto poznatiji od ostalih na ovoj listi, ali svejedno nedovoljno popularan među filmskom publikom, Official Secrets donosi izvedbe Keire Knightley, Matta Smitha, Matthewa Goodea, Ralpha Fiennesa i drugih poznatih glumaca.

U pitanju je politička drama temeljena na stvarnim događajima o Katherine Gun (Knightley), ženi koju pratimo u 2003. godini, u vremenu uoči rata u Iraku, kad dobije informaciju koju ne može tek tako pustiti. Gun odluči djelovati i u javnost pusti povjerljive tajne o ilegalnim špijunskim akcijama koje je njezina lada namjeravala napraviti i u tom se trenutku njezin život mijenja iz temelja.

Wild Rose

Jessie Buckley napokon je dobila dugoiščekivanu nominaciju za Oscara za ulogu u filmu The Lost Daughter u kojoj, uz Oliviju Colman, glumi glavni lik, Ledu, u njezinim mlađim danima. Međutim, ako želite pogledati Buckley jednoj od najboljih uloga, pogledajte Wild Rose.

Drama s elementima humora prati Rose Lynn Harlan, mladu ženu iz Škotske koja je tek nedavno izašla iz zatvora i pokušava se vratiti normalnom životu. Balansira svojim poslom i djecom, dok paralelno želi ostvariti san o karijeri glazbene zvijezde, točnije country glazbene zvijezde. Kad napokon dobije priliku u Nashvilleu, Rose odlazi na avanturu koja će joj promijeniti pogled na život.

The Nightgale

The Nightingale

Za one kojima više leži triler, drama i nešto mračniji žanrovi – tu je The Nightingale, filmsko iznenađenje iz 2019. godine. Glumačku postavu, između ostalih, čine Aisling Franciosi, Sam Claflin, Damon Herriman, Bakali Ganambarr i drugi, a film je režirala i napisala Jennifer Kent. Radnja se vrti oko Claire, mlade osuđene djevojke koja je deportirana u Australiju, koja živi s malom bebom i suprugom, a njihovim životom cijelo vrijeme zapravo upravlja britanski oficir i kolonijalist Hawkins (Claflin).

Nakon tragičnog raspleta događaja i nevjerojatno nasilne epizode u kojoj zbog Hawkinsa Claire gubi sve što joj vrijedi u životu, ona kreće u osvetničku misiju na kojoj susreće Billyja, muškarca koji jednako kao ona obilježen traumom.

Plus One

Za kraj – romantična komedija koju možda niste gledali, a po komentarima publike pravi je fan-favorit! Mnogi je neskromno nazivaju jednom od najboljih indie komedija u posljednjih nekoliko godina, s fantastičnom glumačkom postavom koja vrvi neočekivanom kemijom. Radnja filma prati dugogodišnje prijatelje Alice (Maya Erskine) i Bena (Jack Quaid) – uskoro im se približavaju trideseti rođendani, a ispred njih je dugačka sezona vjenčanja koju moraju nekako preživjeti.

Alice sine fantastična ideja na mogu na svih 10 vjenčanja ići zajedno, jedan drugome kao pratnja. Očekivano, oboje počnu razvijati drugačije osjećaje, ali iako je to poznat storyline, film je zbog dinamike glavnih glumaca neopisivo šarmantan.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori