Pogledali smo: nova Netflixova serija From Scratch  ostavila nas je u suzama
Pogledali smo: nova Netflixova serija From Scratch  ostavila nas je u suzama

Pogledali smo: nova Netflixova serija From
Scratch ostavila nas je u suzama

Prije dva tjedna na Netflix je stigla nova serija From Scratch koja trenutno drži visoko mjesto na trendingu u Hrvatskoj. Posljednjih dana svi bruje o ovoj seriji, a o čemu se radi htjeli smo i sami provjeriti. Vikend smo zato iskoristili za pravi odmor ispod dekice te novu seriju odgledali u dahu. Zašto nas je ova serija u isto vrijeme i oduševila i rastužila, odmorila i umorila te ostavila za sobom desetke potrošenih maramica i prolivenih suza, donosimo vam u nastavku.

From Scratch – serija nadahnuta istinitom pričom

Nova Netflixova serija From Scratch napravljena je prema istoimenoj knjizi autorice Tembi Locke, odnosno njenoj autobiografiji. Žena koja je napisala svoje memoare o ljubavi, Siciliji i pronalasku doma inspirirala je Netflixovu produkciju za novu limitiranu seriju koja dolazi u osam epizoda. Tembi i njenog muža Sara u seriji utjelovljuju poznata američka glumica Zoe Saldana (Amy) i mladi talijanski glumac Eugenio Mastrandrea (Lino).

Amy je Afroamerikanka iz Texasa koja studira pravo, ali gaji ljubav prema umjetnosti zbog koje i odlazi u Firencu na tečaj slikarstva. Iako joj je otac imućni odvjetnik, Amy na ovo putovanje odlazi unatoč izostanku roditeljske podrške. Daleko od kuće i nesigurna u ishod svoje priče, ali vodeći se svojim snovima te onom „sad ili nikad“. U Firenci upoznaje mladog chefa Lina s kojim se rađa neopisiva kemija. Iako se opire svojim osjećajima zbog trenutne avanture s vlasnikom galerije u Firenci, odlučuje ipak pratiti svoje srce. Prva epizoda tako nam daje ono najbolje od Italije – najfiniju hranu, mediteransku vibru i neizostavnu romantiku.

Serija koja nas ohrabruje da pratimo svoje snove

Ipak život nije talijanska avantura pa je i Amynoj došao kraj. Došao je trenutak povratka njenom životu u Americi. Tamo odlučuje i dalje pratiti svoje snove te graditi umjetničku karijeru. Iako nije vjerovala da to može biti stvarnost, Lino odlazi s njom uz vjeru da i u Los Angelesu može nastaviti kuhati svoje specijalitete. Naizgled jednostavna priča i potencijalna ljubavna limunada postaje životna borba.

Lina i Amy spaja međusobna ljubav puna podrške i blagosti. Osim toga tu su slične priče oko napuštanja studija, manjak roditeljske podrške oko toga te praćenje svojih snova. Puno je i toga što ih razdvaja. Kulturološke i vjerske razlike prije svega. S jedne strane imamo Afroamerikanku, kćer rastavljenih roditelja i nekatolikinju koja je navikla živjeti u velikim gradovima. S druge imamo Sicilijanca koji dolazi iz male sredine gdje su brak i vjera zakon i koji je spreman ostati bez obitelji zbog ljubavi prema Amy.

Osim toga Lino vrlo brzo shvaća da ljubav prema kuhanju u Los Angelesu neće moći živjeti na način kao što je to radio u Firenci. Iako Amy uživa u njegovim talijanskim specijalitetima koje sprema kući, njena obitelj vrlo je tradicionalna po pitanju svojih običaja. Zato u početku teško prihvaćaju Linove različitosti. Sve to predstavlja izazove s kojima se glavni junaci ove serije bore.

Ako ste mislili da je ovo priča isključivo o ostvarenju američkih snova sa sretnim završetkom gdje ljubav pobjeđuje – prevarili ste se. Prava borba u ovoj seriji započinje kada jedan od partnera dobiva tešku dijagnozu koja otvara i mnoga druga pitanja kao što su: djeca, roditeljski ponos i strah od smrti. Ne želimo vam više ništa otkriti jer vrijedi pogledati kako će se situacija rasplesti.

Životna priča koja vas neće ostaviti ravnodušnima

Ipak ono što još želimo je reći zašto nas je toliko ganula ova priča. Nismo se nadali da serija From Scratch može izbaciti na površinu toliku paletu emocija i potjerati nas u gorki plač koji je u nama izazvao pravu katarzu. Plač za koji je bila potrebna kutija maramica, ne samo paketić. I zapravo ne znamo ni sami jesmo li plakali više od tuge, ili od količine bezuvjetne ljubavi i podrške koja je prožeta svakom minutom. Ili jednostavno time što nas je serija suočila s tim da je ovo život koji se događa oko nas.

Shvatili smo kako zdravlje često uzimamo zdravo za gotovo i kako su naši problemi, koji se nekada čine kao najveći, u suštini zapravo minorni. Oduševila nas je količina podrške koju jedna obitelj može pružiti svojim članovima. Način na koji obitelj diše kao jedno bez obzira na daljinu i razlike. S druge strane frapiralo nas je do kojih granica može ići principijelnost roditelja i zbog kojih su razloga spremni odreći se svoje djece. Bez teksta nas je ostavila neiscrpna snaga žene koja je spremna pomicati planine unatoč beskrajnoj tuzi i nemoći. Mogli bismo zato reći da ovo nije samo priča o romantičnoj ljubavi. Ovo je priča o svim slojevima i vrstima ljubavi i međuljudskih odnosa s kojima se i sami svakodnevno suočavamo.

Što se romantične ljubavi tiče, Amy i Lino pokazali su da prava ljubav ne poznaje granice i da se ona mjeri u količini preskočenih problema i pomaknutih granica. Ne u količini bezbrižnih trenutaka. Jer u životu je najlakše odustati i ostati u svoj zoni komfora, a samo rijetki su spremni „progutati“ privremeno loše za veće dobro. Svi mi volimo se fokusirati na svoje odredište, ali putovanje je ono koje je bitno. Kada je ono uz prave ljude koji su nam podrška i vjetar u leđa, onda znamo da smo na pravom putu! I za kraj, nametnulo nam se pitanje: je li život na nas ponekad stavi previše tereta? Kraj serije, koliko god nas je okupao suzama, dao nam je odgovor – život nas optereti točno onoliko koliko možemo podnijeti!

Foto: IMDb, YouTube

Učitati još
Zatvori