Filmski maraton: Najbolja filmska ostvarenja Julije Roberts
Filmski maraton: Najbolja filmska ostvarenja Julije Roberts

Filmski maraton: Najbolja filmska
ostvarenja Julije Roberts

Julia Roberts američka je glumica koja je stekla svjetsku slavu 1990. godine filmom Zgodna žena, a kasnije svojim ulogama u romantičnim komedijama. No, iako je po njima najprepoznatljivija, u svojoj karijeri ostvarila je i uloge u ozbiljnim dramama, pa i trilerima, dok je za ulogu u jednom takvom filmu – Erin Brokovich – osvojila i Oscara.

Ljubimica publike i kritike smanjila je rad na filmu tijekom dvijetisućitih da bi se vratila 2010. godine s filmskim hitom Jedi, moli, voli. Nakon uspjeha tog filma, Julia Roberts postala je jednom od najuspješnijih i najviše plaćenih glumica Hollywooda.

Čelične magnolije (Steel Magnolias)

No, za ovaj filmski maraton donosimo nešto više prijedloga nego inače – čisto da vaš izbor bude bolji. Krenimo redom, film Čelične magnolije (Steel Magnolias) iz 1989.  topla je priča o ženskom prijateljstvu i jedan pravi ‘feel good’ film.

Čelične magnolije; Tom Skerritt, Julia Roberts

Zgodna žena (Pretty Woman)

Nakon njega kronološki je na popisu legendarni, kultni i neponovljivi film Zgodna žena (Pretty Woman) iz 1990. godine.

Zgodna žena; Richard Gere, Julija Roberts
Zgodna žena

Niz uspješnica

Nakon tog velikog uspjeha i uloge s, tada najvećim holivudskim zavodnikom, Richardom Gereom, Julia Roberts počela je dobivati ozbiljnije uloge tako da su uslijedili filmovi Slučaj Pelikan (The Pelican Brief) iz 1993., Pomajka (Stepmom) iz 1998. u kojem je glumila uz bok Susan Sarandon da bi taj niz ozbiljne glume zaokružila s ulogom Erin Brockovich iz 2000.

Slučaj Pelikan; Denzel Washington, Julia Roberts
Pomajka; Susan Sarandon, Julia Roberts
Erin Brockovich

Romantične komedije

No, ono po čemu ju publika možda najviše voli jest žanr u kojem ova glumica pliva kao riba u vodi – romantične komedije. No, njezine romentične komedije nisu samo filmska plitka zabava, često se radi o izuzetno životnim, skoro pa stvarnim pričama koje nađu put do svačijeg srca. Pa tako su njezine možda najbolje romantične uloge upravo one u filmovima Svi kažu volim te (Everyone Says I Love You) iz 1996., Moj najbolji prijatelj se ženi (My Best Friend’s Wedding) iz 1996., Ja u ljubav vjerujem (Nothing Hill) iz 1999., Odbjegla nevjesta (Runaway Bride) iz 1999. i Ljubimica Amerike (America’s Sweethearts) iz 2001. godine.

Iste te godine snimila je i film s Bradom PittomMeksikanac (The Mexican) iz 2001. Iako je film naišao na osrednje kritike, radi se o filmu u kojemu se najavila njezina suradnja i s ovim slavnim glumcem na velikom platnu.

Svi kažu volim te; Woody Allen, JULIA ROBERTS
Moj najbolji prijatelj se ženi; DERMOT MULRONEY, JULIA ROBERTS
Ja u ljubav vjerujem; Julia Roberts, Hugh Grant
Odbjegla nevjesta
Ljubimica Amerike; Julia Roberts, Catherine Zeta-Jones, Maria Canals-Barrera
Meksikanac; Brad Pitt, Julia Roberts

Put ka ozbiljnijim žanrovima

Ta, 2001. godina, bila je prijelomna za njezinu karijeru (uz 1990. sa Zgodnom ženom) jer je snimila Oceanovih jedanaest (Oceans Eleven) iz 2001., sada već kultni kriminalističku, špijunsku komediju s Bradom Pittom i Georgeom Clooneyem. Film joj je otvorio vrata opet ka ozbiljnijim žanrovima pa je 2004. snimila film Bliski odnosi (Closer) u kojemu se problematizira nevjera i mogućnost monogamije. U filmu uz Juliju Roberts glume i Natalie Portman, Jude Law, Clive Owen.

Oceanovih jedanaest; Brad Pitt, George Clooney, Julia Roberts
Bliski odnosi; Jude Law, Julia Roberts

Jedi moli voli (Eat Pray Love)

Prije trinaest godine snimila je apsolutni hit – Jedi moli voli (Eat Pray Love) koji je pokrenuo pravu malu revoluciju u ženskom svijetu. Knjiga Jedi, moli, voli prema kojoj je snimljen film, a koja je zapravo životna priča spisateljice Elizabeth Gilbert, nadahnula je mnoge žene da donesu odluke koje će im promijeniti život – neke su doslovno odlazile na put u Italiju, Indiju i Indoneziju, druge su naučile pronaći 10 minuta mira i tišine svaki dan kako bi sebi postavile pitanje što stvarno žele, očekuju, a autorica je postala primjer žene koja je sposobna provesti istinske promjene u svom životu.

Jedi moli voli; Javier Bardem, Julia Roberts

Igra novca (Money Monster)

Posljednji film koji smo izdvojili jest Igra novca (Money Monster) iz 2016., a opet ju je na velikom platnu spojio s Georgeom Clooneyem, no ovaj put u kriminalističkom i triler žanru. Film nosi posebnu estetiku i zanimljivu priču o očaju i terorizmu, s potpisom režiserke Jodie Foster.

Igra novca

Foto: Profimedia, IMDb

Učitati još
Zatvori