Filmski maraton: Kultni filmovi Richarda Gerea
Filmski maraton: Kultni filmovi Richarda Gerea

Filmski maraton: Kultni
filmovi Richarda Gerea

S karijerom dugom više od četiri desetljeća, američki glumac Richard Gere istaknu se kao jedan od najboljih glumaca u Hollywoodu. Nakon što je odustao od studija na Sveučilištu Massachusetts Amherst kako bi nastavio glumačku karijeru, više se nije vratio studentskim obvezama. Iako do sad nije osvojio nagradu Oscar, njegov glumački talent je neupitan. Izdvojili smo 8 nezaboravnih filmova Richarda Gerea.

Richard Gere filmski maraton
Profimedia

American Gigolo/Američki žigolo (1980.)

Riječ je o neo-noir kriminalističkoj drami s elementima trilera za koju je scenarij napisao redatelj Schrader, poznat i kao scenarist filma Taksist. Uloga američkog žigola vinula je u zvijezde mladog Richarda Gerea. Međutim, prvotno je uloga bila ponuđena Johnu Travolti. Ipak, on ju je odbio, a sve ostalo je povijest.

Julian Kay (R. Gere) otmjen je i skup holivudski žigolo koji ima sve što netko može poželjeti. Međutim, u međuvremenu mu je namješteno ubojstvo jedne njegove klijentice. Detektiv u njegovom stanu pronađe dokaze koji ga opasno terete, a Julian ne može dokazati da je nedužan. Jedina osoba koja mu želi pomoći je Michelle, klijentica s kojom razvije pravu ljubav, a koja je zbog njega spremna riskirati svoj brak i društveni položaj.

Američki žigolo
Profimiedia
Američki žigolo
Profimedia
Američki žigolo
Profimedia

An Officer and a Gentleman/Oficir i džentlmen (1982.)

Ovaj film volimo pogledati i danas. Film je to redatelja Taylora Hackforda koji prati razvoj osebujnog mladića na putu da postane muškarac. Zack Mayo (Richard Gere) je mladić koji je upisao školu američkog mornaričkog zrakoplovstva kako bi se dokazao ocu alkoholičaru, bivšem vojniku, koji je ga je smatrao nesposobnim.

Zbog svoje nagle naravi i nepoštivanja autoriteta često upada u probleme sve do trenutka kada upoznaje Paulu Pokrifki i konačno mora odlučiti što želi.

Oficir i džentlmen
Profimedia
Oficir i džentlmen
Profimedia

Internal Affairs (1990.)

Ova kriminalistička drama s elementima trilera, savršena je za sve ljubitelje napete radnje. Uz R. Gerea u filmu se pojavljuje fantastični Andy Garcia. Razlog više da pogledate ovaj film, ako još niste.

Internal Affairs
Profimedia
Internal Affairs
Profimedia

Pretty Woman/Zgodna žena (1990.)

Richard Gere je biznismen Edward Lewis koji poslom dolazi u Los Angeles, gdje mu privlačna ulična prostitutka Vivian Ward (Julia Roberts) pokaže put do Beverly Hillsa. On je pozove da provede noć s njim u luksuznom hotelu, a sutradan joj predloži da s njim ostane cijeli taj tjedan, za tri tisuće dolara.

Iako dogovor ide glatko, Edward više ne može skrivati činjenicu da se zaljubio u Vivian. Unatoč skromnom budžetu od samo 14 milijuna dolara, Zgodna žena je bio veliki hit na blagajnama i zaradio je 463,4 milijuna dolara.

Pretty Woman
Profimedia
Zgodna žena
Profimedia

Primal Fear/Iskonski strah (1996.)

Svojeglav, ali sposobni odvjetnik Martin Vail (Richard Gere) preuzima slučaj 19-godišnjeg ministranta Aarona Stamplera (Edward Norton) koji je pobjegao s mjesta zločina okrutnog ubojstva nadbiskupa kod kojeg je živio. Iako Aaron djeluje pasivno i sramežljivo, njegov alter-ego nije. Slučaj se zakomplicira kada optuženi otkrije da je na mjestu zločina možda bila i treća osoba. Iako se i u ovom filmu R. Gere istaknu glumom, film je poznat kao debi Edwarda Nortona koji je za tu ulogu bio nominiran za Oscara.

Primal Fear
Profimedia

Runaway Bride/Odbjegla nevjesta (1999.)

Maggie (Julia Roberts) je žena koja je pred oltarom ostavila velik broj zaručnika da su je prozvali Odbjeglom nevjestom, a njujorški reporter (Richard Gere) dobio je zadatak da o njoj napiše članak.

Ova kultna komedija mnogima je omiljeni romantični film s kraja 90-ih, a sudbina Maggie oduševila je gledatelje diljem svijeta. Zbog jednostavne radnje, šarmantnog zapleta i već uhodanog glumačkog dvojca, čija je kemija na platnu izvrsna, osigurala je filmu veliku popularnost.

Runaway Bride
Profimedia
Runaway Bride
Profimedia

Chicago (2002.)

Ima li bolje od kombinacije Catherine Zeta Jones, Renee Zellweger i R. Gerea?

Velma Kelly (Zeta Jones) i Roxie Hart (Zellweger) ubojice su koje zajedno čekaju suđenje u zatvoru u Chicagu 1920-ih. Velma je zvijezda noćnih klubova, a Roxie plesačica u ansamblu. Obje se bore se za slavu koja će ih zadržati podalje od vješala. Međutim, Chicago je grad u kojem ima dovoljno mjesta samo za jednu zvijezdu. Tijekom borbe za slavu, najpopularniji odvjetnik u gradu Billy Flynn (Richard Gere) mora dokazati da nisu krive za ubojstvo. Film je osvojio Oscara za najbolji film, dok je Richard Gere osvojio Zlatni globus za najboljeg glumca.

Hachi: A Dog’s Tale/ Hachiko: Priča o psu (2009.)

Ne nazivaju pse uzalud “čovjekovim najboljim prijateljem”. Kada sveučilišni profesor Parker Wilson pronađe psića, uzme ga s namjerom da ga vrati pravom vlasniku. Neuspješno pronalazeći vlasnika, Wilson odlučuje zadržati psića kao svog ljubimca.

Kako štene razvija sklonost prema svom novom vlasniku, njih dvoje stvore čvrstu vezu koja podnosi test vremena i odanosti. Hachi će se s vremenom toliko vezati uz Parkera da će ga svakodnevno pratiti na željezničku postaju, te ga ondje i dočekivati na povratku s posla. Međutim, jednog dana sve se promijenilo. Ova izuzetno emotivna i dirljiva priča dokaz je odanosti i istinske privrženosti između čovjeka i psa.

Hachiko Priča o psu
Profimedia
Hachiko Priča o psu
Profimedia
Hachiko Priča o psu
Profimedia

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori