Filmski maraton: Erotski filmovi
Filmski maraton: Erotski filmovi

Filmski maraton: Erotski filmovi

Premda erotski filmovi najčešće ne spadaju u prvoklasna umjetnička ostvarenja slavljena od strane kritike, itekako imaju svoju publiku. Protekla desetljeća iznjedrila su naslove koje danas ubrajamo u klasike ovog žanra. Među njima su Basic Instinct, Fatal Attraction, The Postman Always Rings Twice, La Piscine i American Gigolo, naslovi koje svi ljubitelji žanra erotskog filma ne bi trebali propustiti.

Ipak, naš filmski maraton će se usredotočiti na novije naslove, koji su mala i velika platna ugledali u posljednjih desetak godina.

Lady Chatterley’s Lover

Lady Chatterley’s Lover

Jedan od posljednjih naslova koji je privukao pažnju svjetske javnosti zasigurno je nova ekranizacija kontroverznog romana Lady Chatterley’s Lover, koja je u prosincu predstavljena na Netflixu. Roman tematizira zabranjenu romansu nesretno udane aristokratkinje koja započinje burnu aferu s lovočuvarom na seoskom imanju svog supruga. Film je okarakteriziran kao vjerojatno najbolja ekranizacija ove često adaptirane priče, a erotskih scena u njemu ne nedostaje.

erotski film

365 Days

Među erotskim filmovima koji su izazvali posebno zanimanje kod publike zasigurno je poljski film 365 Days (365 dni). Također utemeljen na književnom predlošku, film donosi priču o Massimu Torricelliju, šefu mafije koji u Varšavi otima djevojku Lauru u koju je nesretno zaljubljen te kojoj daje 365 dana da mu uzvrati osjećaje.

Osim originala, na Netflixu je dostupan i drugi nastavak filma koji nosi naziv 365 Days: This Day. Budući da je riječ o književnoj trilogiji, vjerujemo kako će na popularni streaming servis u narednom periodu stići i posljednji nastavak popularne erotske trilogije.

erotski film

The Handmaiden

Korejski psihološko-erotski triler The Handmaiden (Ah-ga-ssi) našao se 2016. godini u konkurenciji najboljeg filma na Filmskom festivalu u Cannesu. Poput navedenih filmskih naslova i on je nastao na književnom predlošku. Ipak, izvorna priča o intrigama na britanskom dvoru preinačena je u događanja u korejskom društvu u vrijeme japanske okupacije i usmjerena je na odnos sluškinje i imućne članice društva. Osim vrućih scena, film donosi složeni zaplet s lažnim identitetima, emocionalnim manipulacijama, višestrukim varkama te skrivenim namjerama.

erotski film

Blue Is the Warmest Colour

Francuski film o seksualnom sazrijevanju djevojke Adèle u Cannesu je 2013. ovjenčan Zlatnom palmom, a iste je godine stigao i titulu jednog od najboljih europskih ostvarenja. Ova romantična drama, u izvorniku nazvana La vie d’Adèle, prati senzibilnu srednjoškolku koja se pred kraj gimnazijskog školovanja počinje suočavati s činjenicom da ju privlači isti spol. Impresivni glumački nastupi mladih glumica najveća su vrlina ovog filma, koji odlikuju i dojmljivo konstruiranje likova te njihovih unutarnjih stanja, intimnih drama i međusobnog odnosa.

erotski film

Love

Čini se kako canneski žiri u konkurenciju prestižnog festivala rado uvrštava filmove erotske tematike pa ne čudi da se 2015. godine ondje premijeru doživjela i erotska art drama Love. Donosi nam priču o muškarcu koji se prisjeća dvogodišnje vatrene avanture koju je u francuskoj prijestolnici doživio sa strastvenom Elektrom. Godine su to, baš poput i kadrova, ispunjene požudom prepunom obećanja, ekscesa i pogrešaka…

erotski filmovi

Double Lover

Erotski triler Double Lover (L’amant double) donosi intrigantnu, a na mahove i nevjerojatnu, priču o mladoj ženu po imenu Chloé koja otkriva da njezin ljubavnik skriva mračnu tajnu vezanu uz svoj identitet. Razrješenje te tajne uvest će je u mračnu mrežu ljubavnih intriga. Ovaj naslov također je bio kandidat za najbolji film na Filmskom festivalu u Cannesu. Uzorak je primjetan…

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori