Filmovi o ljubavi koji nisu ljubavni filmovi

Filmovi o ljubavi koji nisu
ljubavni filmovi

(500) Days of Summer

(500) Days of Summer

Filmovi o ljubavi

Prvi film na našem popisu razlog je zašto smo odlučili sastaviti popis filmova o ljubavi, a koji nužno nisu ljubavni filmovi. Gledajući ih s te strane ljubavne medalje ne možemo odoljeti jednom raznolikom filmskom maratonu od čak jedanaest filmova – brojka kojom ćete taman popuniti vrijeme do blagdanskog romantičnog raspoloženja kada će na red morati doći svi oni romantični filmovi kojima nećete moći odoljeti. Do tada – filmovi o ljubavi koji nisu ljubavni filmovi su naš must watch izbor.

(500) Days of Summer, (500) dana ljubavi

Tom, mladić, usprkos ciničnom modernom svijetu koji ga okružuje, vjeruje u kozmički predodređenu, sudbonosnu, fatalnu ljubav. Summer, djevojka, ne vjeruje. Nimalo. Ali to neće spriječiti Toma da ju krene osvajati, iznova i iznova, poput modernog Don Quixota. No, odjednom, Tom više nije zaljubljen samo u krasnu, duhovitu i inteligentnu ženu, već i u ideju koju Summer predstavlja – ideju ljubavi koja oduzima dah i zaustavlja svijet.

Fitilj nove ljubavi biva upaljen Dana 1.; kada Tom (Joseph Gordon-Levitt), nazovi-arhitekt koji zarađuje za život pišući sladunjave čestitke, susreće Summer (Zooey Deschanel), živahnu i prelijepu novu tajnicu njegovog šefa. Iako naočigled daleko nedostižna, Tom uskoro otkriva kako ima mnogo toga zajedničkog sa Summer. Oboje vole grupu The Smiths. Oboje cijene nadrealističkog slikara Magrittea. Tom je nekoć živio u Jerseyu, a Summer ima mačku koja se zove Bruce. Po Tomovim riječima: “Kompatibilni smo do ludila.” Do Dana 31. stvari se počinju razvijati, iako samo “ležerno”. Dana 32. Tom se budi nepopravljivo zaljubljen, razmišljajući samo i isključivo o Summer. Do dana 185. situacija je u ozbiljnoj slijepoj ulici, no Tom i dalje ima nade. I kako nam priča prikazuje ponekad blaženo, ponekad burno ljubakanje Toma i Summer, ona kaotičnim skokovima u vremenu, podijeljenim ekranom i karaoke nastupima pokriva kompletni raspon od zaljubljivanja, spojeva i seksa do raskida, međusobnog optuživanja i iskupljenja; stvarajući kaleidoskopski odgovor na pitanje zašto i kako to da se još uvijek toliko naporno trudimo shvatiti ljubav.

Closer, Bliski odnosi

Bliski odnosi priča je o slučajnim susretima, iznenadnim privlačnostima i lagodnim izdajama četvero stranaca. Anne (Julia Roberts) je nedavno razvedena uspješna fotografkinja u koju je zaljubljen Dan (Jude Law), romanopisca u usponu koji se bavi pisanjem osmrtnica. U priču se uključuje i samouvjereni dermatolog Larry (Clive Owen) i zagonetna Alice (Natalie Portman). Svi oni žive u suvremenom Londonu te na odličan način govore o ljudski odnosima modernog doba. Film je osvojio Zlatni globus i bio 2x nominiran za Oscara.

Closer

Candy

Film je podijeljen u tri cjeline, “Raj”, “Zemlja” i “Pakao”. U Raju seks i droga mladim ljubavnicima čini život ekstatičnim. U dijelu nazvanom Zemlja, oni su oženjeni i teško se nose sa svakodnevnim problemima. Pakao donosi potpuni raspad, no jedan od partnera pronađe snage izvući se iz ponora. Odlične uloge glavnih aktera pokrivaju povremen gubitak ritma.

Film je izvrsna egzistencijalistička romantična drama scenarista i redatelja Neila Armfielda i adaptacija je romana Candy: Roman o ljubavi i ovisnosti autora Lukea Daviesa. U glavnoj je ulozi sjajni H. Ledger, iznimno darovit, no danas pokojni glumac koji je za ulogu dijaboličnog Jokera u hitu Vitez tame Christophera Nolana 2009. godine posthumno ovjenčan Oscarom. Uz A. Cornish, Ledgerov je partner Geoffrey Rush, koji je za glavnu ulogu u biografskoj drami Sjaj Scotta Hicksa 1997. godine nagrađen Oscarom, Zlatnim globusom i nagradom BAFTA.

Candy

Candy

An Education, Sve o jednoj djevojci

Ovu priču o životu režirala je Lone Scherfig prema scenariju proslavljenog britanskog autora Nicka Hornbyja (poznat po romanima i filmovima High Fidelity, About a Boy), a u glavnim ulogama pojavljuju se dobitnica Oscara Emma Thompson, Olivia Williams, Carey Mulligan, Peter Sarsgaard i Alfred Molina.

Jenny (glumi ju Carey Mulligan) vrlo je bistra 17-godišnjakinja koja srednju školu koju pohađa prolazi s odličnim uspjehom i intenzivno se priprema za Sveučilište u Oxfordu. Međutim, uskoro će upoznati mnogo starijeg Davida (glumi ga Peter Sarsgaard) s kojim će započeti burnu ljubavnu vezu, shvatiti da se nije samo zaljubila u njega, već i u njegov stil života pa će snovi o pohađanju Oxforda biti brzo zaboravljeni. Ipak, otkrit će da David nije toliko savršen koliko se čini na prvi pogled, a strašna tajna koju on čuva pogodit će ju više nego što se i sama mogla nadati.

An Education

An Education

Blue is the warmest color, Adelin život

Film nagrađen na festivalu u Cannesu dobio je još preko 20 nagrada te još toliko nominacija od kojih se ističe ona za Primetime Emmy. Usprkos tome što je za vrijeme snimanja filma redatelj i koscenarist Abdellatif Kechiche iskusio niz problema koji su otežavali realizaciju projekta, uspio je donijeti na platno besprijekorno režiran film s briljantno odigranim glavnim ulogama (Léa Seydoux i Adele Exarchopoulos) i uvjerljivom ljubavnom pričom.

Blue is the warmest color

Blue is the warmest color

Lars and the real girl, Lars ima curu

Lars ima curu (‘Lars and the Real Girl’) urnebesna je komedija gdje Ryan glumi muškarca koji se zaljubi i ostvari ljubavni odnos s lutkom koju je kupio putem Interneta. Ova, čak crna pomalo ‘pomaknuta’ komedija, izazvat će salve smijeha čak i kod onih koji nisu ljubitelji romantičnih komedija.

mv5bmtc4mdi0njewof5bml5banbnxkftztcwmdm0nje5na-_v1_sy1000_cr0015051000_al_

Lars and the real girl

Garden State

Dražesni i topli uradak ispunjen mnogim čudnim likovima i situacijama “Garden State“, postigao je velik uspjeh na Sundance Film Festivalu. U ovom slučaju riječ je o redateljskom prvijencu Zacha Braffa (proslavljen glavnom ulogom u humorističkoj seriji „Stažist“) i redom perspektivnim, pa čak i etabliranim mladim glumcima koji su nagrađeni Zlatnim globusima, Oskarima i Emmyjima, poput Portmanove i doista izvrsnog Sarsgaarda.

Garden State

Garden State

Lost in translation, Izgubljeni u prijevodu

Ovaj hvaljeni američki film, spoj drame i komedije, iz 2003. godine. Riječ je o drugom filmu redateljice Sofie Coppole. Radnja se odvija oko dvoje usamljenih Amerikanaca (glume ih izvrsni Bill Murray i Scarlett Johansson) koji se sprijatelje u Japanu, gdje su se slučajno upoznali, primijete da su srodne duše te razviju duboku privrženost jedno prema drugom, koja ima tragove platonske ljubavi. I Murray i Johansson nagrađeni su prestižnim filmskim nagradama, a film je Quentin Tarantino uvrstio u svoju listu 20 najdražih filmova snimljenih od 1992. do 2009.

lost in translation cover

Her, Ona

Film je scenaristički debi proslavljenog redatelja Spikea Jonzea i romantična je drama s elementima znanstvene fantastike u kojoj pratimo usamljenog muškarca čije srce osvoji inteligentni operativni sustav. Slomljenog srca nakon što mu je propala dugačka ljubavna veza, Theodora zaintrigira novi napredni operativni sistem – koji je zapravo samostalna umjetna inteligencija. On s njom ostvaruje duboko prijateljstvo koje prerasta u ljubavnu vezu.

Her

Her

Ruby Sparks

Calvin (glumi ga fantastičan Paul Dano) je mladi romanopisac koji je stekao fenomenalan uspjeh rano u karijeri, ali sada se muči s pisanjem – a i s ljubavnim životom. Naposljetku doživi prijeloman trenutak i stvori lik zvan Ruby koja ga inspirira. Kada Calvin zatekne živu Ruby na svom kauču tjedan dana poslije, posve ga zapanji što su se njegove riječi pretvorile u živu, stvarnu osobu.

Ruby Sparks

Ruby Sparks

Lobster, Jastog

Ovo je crnohumorna ljubavna priča u kojoj je pronalaženje ljubavi pitanje života i smrti. Ljubavna priča smještena u bliskoj budućnosti u kojoj se samci, prema pravilima Grada, uhićuju i prebacuju u Hotel. Ondje su dužni u roku od 45 dana pronaći odgovarajućeg partnera. Ako u tome ne uspiju, pretvaraju se u životinju po svom izboru te ih puštaju u Šumu. Jedan očajan muškarac pobjegne iz Hotela u Šumu u kojoj živi pobunjenička skupina zvana Usamljenici te se zaljubi, iako se to protivi njihovim pravilima. Irska komedija drama s Colin Farrellom i Rachel Weisz u glavnim ulogama, nominirana je za Oscara te je dobitnica 22 nagrade i 64 nominacija prestižnih svjetskih festivala.

lobstercover

Lobster

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori