Filmska priča: ‘Toma’ – Srpski film o boemu u koji se zaljubila cijela regija

Filmska priča: ‘Toma’ – Srpski film o boemu u koji se zaljubila cijela regija

Ovih smo vam dana pisali o periodu kakav hrvatska filmska industrija dugo ne pamti. Tu bismo rečenicu bez dileme mogli prekrojiti u ‘regionalna industrija.’ Već nas na to motivira ostvarenje kao što je Quo Vadis, Aida?, a sad je sve kristalizirao srpski film Toma. O njemu se počelo pisati i prije svjetske premijere na Sarajevo Film Festivalu, ali nakon što je zatvorio festival, Toma je neviđeno odjeknuo. Ususret sutrašnjoj hrvatskoj premijeri, donosimo vam priču o filmu o kojem dosad nismo pročitali ni jednu lošu kritiku.

Toma – romansirana biografija legende kafanske glazbe

Čovjek čije postojanje mnogi smatraju sinonimom za boemski način života, Toma Zdravković, obilježio je generacije svojom glazbom. Jugoslavenski pjevač živio je tako da je jedino logično da ovih dana njegov život gledamo na velikom kinoplatnu popraćenom melodijama njegovih kultnih narodnih pjesama Danka, Dotak’o sam dno života, Kafana je moja sudbina, Prokleta nedjelja itd. Srpski glazbenik u svojim je pjesmama opjevao brojne žene, ljubavne priče i avanture, a umjetnički milje Jugoslavije toga doba uvukao ga je u nekolicinu poroka s kojima se borio cijelog života. Toma Zdravković preminuo je 1991. godine, a trideset godina kasnije dobio je filmski biopic koji će ga približiti i svim mlađim generacijama. Ako ne njegovu glazbu, onda svakako jedinstveni karakter i način života koji je bio uvjetovan umjetnošću i protagonistima scene toga doba.

Dirljiva i estetski dojmljiva priča osvojila je regiju

Dragan Bjelogrlić, glumac, producent i redatelj (Montevideo, Bog te video!), režiserski potpisuje film na koji je zasad s oduševljenjem jednako reagirala filmska kritika i široka publika. Dosad je njegovu dramu pogledalo čak 600 tisuća ljudi u kinima i na festivalima – malo je reći impozantna brojka s obzira na to kako je pandemija utjecala na posjećenost kino dvorana. Budući da je izazvao interes široke regionalne publike, a nije službeno izašao u brojnim zemljama, piratska verzija filma dijelila se zbog čega je interveniralo i srbijansko tužiteljstvo koje nedavno potvrdilo i uhićenje osobe koja je objavila piratski link.

Film nas odmah ‘u glavu’ vodi u posljednju godinu Tominog života u kojoj s liječnikom koji ga liječi počinje polako graditi blizak odnos. Odande se grana saga o Tominom životu koja počinje njegovim djetinjstvom u Pečenjevcima u kojima je odrastao i završio školu, a zatim nas vodi kroz njegov odnos s još jednim legendarnim licem Jugoslavije – tragično preminulom Silvanom Armenulić, transformaciju u kultnu pjevačku zvijezdu i brojne poroke i ponore s kojima se susreo. Glavnu ulogu igra Milan Marić, 31-godišnji glumac koji se ranije istaknuo u filmu Dovlatov i za izvedbu si Tome prišio etiketu najuzbudljivijih glumaca trenutne scene. Silvanu Armenulić, osobu presudnu za Tomin život, igra Tamara Dragičević koja je s redateljem Bjelogrlićem već surađivala u Montevideo, Bog te video. Ostatak glumačke plejade jednako je uzbudljiv – Milena Radulović, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Milan Kolan i drugi izvrsni glumci utjelovljuju glazbeni, umjetnički, boemski i kafanski milje kojim se Zdravković kretao.

Do hrvatske premijere doslovce odbrojavamo…

Foto: PR

Učitati još
Zatvori