Filmovi zbog kojih ćete poželjeti da ste opet tinejdžer(ica)

Filmovi zbog kojih ćete poželjeti da
ste opet tinejdžer(ica)

Dazed and Confused

Postoje filmovi koji nas instantno vode u neko prošlo doba, a danas nam se baš gledaju oni koji donose priče o mladim ljudima, inspirativnim trenucima i nestašnom, bezbrižnom dobu, na pragu odraslog života. Izabrali smo pet nama najdražih, idealnih za ovo nedjeljno poslijepodne….

Dead Poets Society, Društvo mrtvih pjesnika

Sada već kultni film australskog režisera Petera Weira, osvojio je nagradu Oskar za najbolji scenarij, nominacije za najbolji film, glumca i režiju, kao i BAFTA-a nagrade za najbolji film i muziku…

Stidljivi Todd Anderson (Ethan Hawke) postaje đak koledža u srcu Nove Engleske koji šloluju buduću elitu Amerike. Svi profesori ove prestižne škole su stroge osobe, lažni autoriteti koji se strogo pridržavaju pravila. Svi osim jednog – profesora književnosti Johna Keatinga (Robin William), nekonvencionalnog čovjeka punog entuzijazma, originalnih ideja i inspiracijskih stihova, jedinog profesora na koledžu koji vjeruje da riječi i ideje mogu promijeniti svijet. Ljubav profesora Keatinga prema literaturi, posebno prema poeziji, pokreće učenike na putovanje koje vodi do samoostvarenja. Inspirirani njegovim predavanjima, grupa mladića predvođena Toddom Andersonom osniva “Društvo mrtvih pjesnika”, klub nastao po ugledu na istoimeni kome je Keating pripadao kao učenik . Društvo mrtvih pjesnika sastaje se noću, u obližnjoj pećini, gdje dječaci čitaju poeziju i svoje prve stihove.

Ohrabrenja profesora Keatinga snažno utječu na Todda Andersona, toliko da polako pobjeđuje svoju stidljivost i strah od javnih nastupa. Toddov cimer Neil (Robert Sean Leonard), pod utjecajem profesora otkriva strast prema kazalištu i uključuje se u rad na pripremi Shakespeareova komada. Međutim, kada Neilov otac otkrije da se njegov sin zanima za kazalište, zabranjuje mu da glumi u predstavi. Stvari polako izmiču kontroli, a sudbine ovih mladića i njihovog profesora zauvijek se mjenjaju…

Dazed and Confused, Munjeni i zbunjeni

Godina je 1976. i zadnji je dan nastave u srednjoj školi Lee High School u malom gradiću u Teksasu i stariji učenici pripremaju tradicionalno zafrkavanje brucoša. Randall “Pink” Floyd (Jason London), zvijezda srednjoškolskog nogometa, koji je pod zakletvom da neće piti jer je svima najvažnije da osvoje prvenstvo, vođa je grupe koja voli ponižavati mlađe učenike. Od neugodnog maltretiranja uspijeva nakratko pobjeći Mitch Kramer (Wiley Wiggins), uskoro vođa otpora protiv zločestih starijih učenika poput Freda O’Banniona (Ben Affleck) koji posebno uživa u maltretiranju i proganjanju. Dok traje borba, neki će se zaljubiti, voditi ljubav, prvi put probati drogu, napiti se do besvijesti i raditi sve od reda komične i nestašne stvari. Sjedeći na periferiji hollywoodske zvijeri u Austinu, u Teksasu, redatelj Richard Linklater već je napravio nekoliko sjajnih filmova poput “Slackera”, “Prije svitanja” i pravog malog remek-djela “No Waking Life” iz 2001. Zanimljivo jest da je “Munjeni i zbunjeni” izbacio i inicirao nekoliko sjajnih mladih glumaca i budućih filmskih zvijezda.

Slučajan susret u hotelskom baru u Austinu, gdje je Matthew McConaughey studirao pravo na Teksaškom univerzitetu, preko noći mu je otvorio vrata Hollywooda. Taj mu je susret s producentom Donom Philipsom osigurao ulogu u sada već kultnom hitu “Munjeni i zbunjeni”. U filmu se pojavljuje i Ben Affleck. Milla Jovovich također glumi u filmu. Dazed and confused je proglašen jednim od najboljih i najsmiješnijih filmova o srednjoj školi i odrastanju.

Juno

Dok se većina njezinih vršnjakinja bavi My Space stranicama (sjećate li se toga?!) ili shoppingom u mallovima, Juno živi po vlastitim pravilima. Tipično dosadno poslijepodne sve je samo ne dosadno, kada se Juno odluči upustiti u seks sa svojim skromnim prijateljem Bleekerom (Michael Cera). Suočena s neplaniranom trudnoćom, Juno i njezina prijateljica Leah (Olivia Thrilby) kuju plan kako pronaći savršene roditelje za Junino nerođeno dijete. Za oko im zapnu Mark i Vanessa Loring (Jason Bateman i Jennifer Garner), imućan par iz predgrađa koji želi usvojiti svoje prvo dijete. Srećom Juno ima podršku oca i pomajke (J.K. Simmons i Allison Janney). Nakon prvotnog šoka što im je kći seksualno aktivna i to sa smotanim Bleekerom, obitelj složno pomaže Juno. Otac Mac prati Juno pri prvom susretu sa posvajateljima kako bi se uvjerio da su ozbiljan par, a pomajka Bren pruža emocionalnu potporu dok se juno bori s predrasudama oko tinejdžerske trudnoće. Kako se Juno sve više približava porodu, uglađenost idiličnog života Marka i Vanesse počinje polako pucati.

Juno

10 Things I Hate About You, 10 razloga zašto te mrzim

Sestre Kat i Bianca pohađaju istu školu i žive sa strogim ocem koji im ne dopušta izlaske s dečkima prije mature. Dok je mlađa Bianca vrlo popularna, starija Kat je crna ovca – samouvjerena ljubiteljica književnosti i potpuno nezainteresirana za dečke. Bianca želi izaći sa zgodnim školskim zavodnikom Joeyjem, no otac je donio novo pravilo – prva na sastanak s dečkom mora ići Kat jer je starija. Dok ona ne nađe dečka, a otac se nada da to neće biti tako skoro, Bianca ne smije izlaziti. Simpatični Cameron, kojem se Bianca jako sviđa, te njegov prijatelj, odluče nagovoriti Joeyja da potplati novog i problematičnog učenika Patricka Veronu kako bi izveo Kat, što bi Joeyju omogućilo da izvede Biancu, iako Cameron mlađu sestru zapravo želi za svoju djevojku. Patrick pristane i polako počne zadobivati naklonost tvrdoglave i neukrotive Kat. Film je neformalna osuvremenjena prilagodba poznate Shakespeareove komedije Ukroćena goropadnica i jedan je od popularnijih tinejdžerskih filmova s kraja devedesetih.

10 Things I Hate About You

Ferris Bueller’s Day Off, Slobodan dan Ferrisa Buellera

Ferris (Matthew Broderick) je dijete sa ulice i poznaje sve trikove. Jednog dana on odluči izbjegnuti školske obaveze te zajedno sa hipohondričnim najboljim prijatelj Cameronom i djevojkom Sloane, koju je također izvukao sa nastave, kreće u avanturu iliti gubljenje vremena gradom. U očima svojih roditelja Ferris je uzorno dijete – takoreći anđeo, ali direktor škole, a i njegova sestra imaju svoje razloge kako bi dokazali suprotno. U glavnoj ulozi komedije Ferris Bueller’s Day Off nalazi se Matthew Broderic i ovo mu je bila jedna od prvih glavnih uloga, a koja je na neki način i obilježila njegove buduće likove izraženog dječačkog šarma.

Ferris Bueller’s Day Off

Ferris Bueller’s Day Off

Foto: Dead Poets Society, Dazed and Confused, Juno, 10 Things I Hate About You, Ferris Bueller’s Day Off

Učitati još
Zatvori