Izdvojili smo po jedan nerazvikan film iz svakog desetljeća od početka filmova do danas
Izdvojili smo po jedan nerazvikan film iz svakog desetljeća od početka filmova do danas

Izdvojili smo po jedan nerazvikan film iz svakog desetljeća od početka filmova do danas

Filmovi su nam jedan od najdražih načina za opuštanje. Bilo da je riječ o vegetiranju na kauču dok gledamo Netflix ili druženju u kinu, filmove gledamo kad god stignemo. Svake godine izađu neki novi koje smo jedva čekali, a nerijetko se vraćamo i starim klasicima. Filmovi se sad stvaraju već više od 100 godina, što znači da ih ima bezbroj koje još ni nismo pogledali. Ako ste jedni od onih koji nemaju problem sa starim filmovima, crno-bijelim ili nijemim, onda nastavite čitati jer izdvojili smo po jedan film iz svakog desetljeća od 1900-tih do 2020-ih koje možda niste pogledali.

filmovi iz svakog desetljeća

A Trip to the Moon (1902)

Ako vas zanima kako su to ljudi s početka 20. stoljeća zamišljali odlazak na Mjesec, onda pogledajte francuski film A Trip to the Moon iz 1902. godine. Riječ je o kratkom filmu od 13 minuta u kojem grupa astronauta odlazi na ekspediciju na Mjesec. Iako vam film možda nije poznat, sigurno ste čuli za njihove scenariste – Jules Verne (Put oko svijeta u 80 dana) i H.G. Wells (Rat svjetova).

filmovi iz svakog desetljeća

Frankenstein (1910)

Znamo da Frankenstein nikako ne može pasti pod ‘nerazvikane’ filmove, no s obzirom na to da je film iz 1910. malo tko ga je zapravo i gledao. Riječ je o prvoj adaptaciji legendarnog romana autorice Mary Shelley, a za one koji ne znaju za priču, radnja prati mladog doktora koji odluči napraviti savršenu osobu, no umjesto toga slučajno napravi čudovište.

filmovi iz svakog desetljeća

The Passion of Joan of Arc (1920)

Poprilično revolucionaran nijemi film The Passion of Joan of Arc možete čak pronaći i online u dobroj kvaliteti. Francuski film prati istinitu priču junakinje Ivane Orleanske koja je 1431. godine bila optužena za krivovjerje. S obzirom na to da je snimljen na početku prošlog stoljeća, kadrovi dočaravaju ono što film želi prenijeti.

filmovi iz svakog desetljeća

It Happened One Night (1934)

Hollywoodske glumačke legende Clarke Gable i Claudette Colbert pod redateljskom palicom Franka Capre stvorili su jednu od prvih screwball komedija – It Happened One Night. Film je čak osvojio Oscar za najbolji film, a prati reportera koji pokušava pronaći odbjeglu nasljednicu te joj se pridruži u njezinom putovanju iz Floride do New Yorka. Međutim, ono što mu je na početku bio posao, pretvorit će se u ljubavnu priču.

filmovi iz svakog desetljeća

The Great Dictator (1940)

Kada se spomenu početci filma, mnogima prvi na pamet padne Charlie Chaplin. Legendarni komičar svojevrsno je zaslužan za najbolje filmove do 40-ih godina, a izdvojili smo njegov The Great Dictator. U njemu Chaplin zapravo glumi parodiju na Hitlera, što je bilo poprilično hrabro 1940. kada je rat tek počeo. Zanimljivo je da je ovo i prvi film u kojem Chaplin govori. Riječ je o zaista odličnom filmu koji ima dirljivu poruku, čak kada je komedija u pitanju.

filmovi iz svakog desetljeća

H-8 (1958)

Smatran jednim od najboljih hrvatskih filmova svih vremena, H-8 često se emitira na HRT-u gdje ga sigurno možete uhvatiti. Odličan film koji prati i istinitu priču, H-8 odvija se kompletno u jednom autobusu. Odmah na početku saznate da se autobus sudari s limuzinom koja je pobjegla s mjesta nesreće. Dandanas se ne zna tko je prouzrokovao nesreću, a jedina informacija koja se zna je da je registracijska oznaka počinjala s H-8… Zanimljivo je stoga, pratiti putnike u filmu kad znate što će se dogoditi.

filmovi iz svakog desetljeća

Funny Girl (1968)

Desetljeće koje je zaista cvjetalo kada je riječ o Hollywoodu, 60-e su napokon donijele malo odvažnosti filmovima. Mi smo odabrali film koji je svijetu predstavio jednu i jedinu Barbru Streisand. Funny Girl mjuzikl je koji prati Fanny Brice, poznatu komičarku i zabavljačicu iz 1900-tih. Pratimo njezin uspon od Ziegfeld djevojke do kasnije karijere, ali i njezin privatni život, pogotovo ljubavnu vezu s Nickom Arnsteinom (Omar Sharif). Film je režirao legendarni William Wyler.

filmovi iz svakog desetljeća

All That Jazz (1979)

Za 70-e smo također izdvojili mjuzikl, ali i možda jedan od najboljih nerazvikanih filmova tog desetljeća – All That Jazz. Dijelom biografski film redatelja i poznatog koreografa Boba Fossea, film prati Joea Gideona (Roy Schneider), redatelja koji koreografira zahtjevni komad. Dramatični trenutci miješaju se s izvrsnim plesnim brojevima kakve samo Fosse može stvoriti.

filmovi iz svakog desetljeća

After Hours (1985)

Jedan od najnerazvikanijih filmova Martina Scorsesea je njegov After Hours. Redatelj je nedvojbeno 70-ih i 80-ih stvarao remek djela, a After Hours definitivno spada u tu kategoriju. Film se odvija kroz jednu mučnu večer za Paula Hacketta nakon što pristane posjetiti djevojku koju je tek upoznao u njujorški kvart Soho.

filmovi iz svakog desetljeća

Reality Bites (1994)

Devedesete su savršeno pretočene u filmu Reality Bites. Romantična dramedija prati Lelainu, djevojku koja želi biti dokumentarist te njezinu grupu prijatelja koju su taman diplomirali i traže smisao u životu. Režirao ga je Ben Stiller, a glume Winona Ryder, Ethan Hawke, Janeane Garofalo i Steve Zahn. Reality Bites definitivno je jedan od najpodcjenjenijih romantičnih filmova, a Winona i Ethan odličan filmski par.

filmovi iz svakog desetljeća

The Darjeeling Limited (2007)

Iako na spomen Wesa Andersona padnu na pamet filmovi poput The Grand Budapest Hotel te The Royal Tenenbaums, njegov manje poznati te ujedno i jedan od boljih je The Darjeeling Limited. Film prati trojicu braće koji se upute na putovanje vlakom u Indiju kako bi posjetili svoju majku te kako bi se ponovno povezali jedni s drugim. Braću glume Owen Wilson, Adrien Brody i Jason Schwartzman.

filmovi iz svakog desetljeća

Incendies (2010)

Prije nego što je napravio Dune, redatelj Denis Villeneuve oduševio nas je sa svojim ranijim filmom Incendies. Film prati blizance iz Kanade koji putuju na Bliski istok kako bi otkrili obiteljsku prošlost i ispunili zadnju želju njihove majke. Incendies tako prikazuje flashbackove njihove majke na Bliskom istoku te sadašnjost u kojima oni saznaju kakav život je živjela. Film je jako dirljiv, a ima i plot twist koji nikada ne biste očekivali.

filmovi iz svakog desetljeća

Robot Dreams (2023)

Za film iz ovog desetljeća izdvojili smo prošlogodišnji animirani španjolski film – Robot Dreams. Film je bio i nominiran na ovogodišnjim Oscarima, a prati usamljenog psa koji si naruči robota da mu bude prijatelj. Sve se odvija 80-ih godina u New Yorku. Robot Dreams je istovremeno dirljiv, tužan i sretan film.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori