Detektivski triler The Pale Blue Eye trenutno je najgledaniji film na Netflixu
Detektivski triler The Pale Blue Eye trenutno je najgledaniji film na Netflixu

Detektivski triler The Pale Blue Eye trenutno
je najgledaniji film na Netflixu

Trenutno najgledaniji filmski naslov na Netflixu je ujedno i prvi veliki projekt sa zvjezdanom ekipom koji je popularni streaming servis u novoj godini ponudio svojim gledateljima. Riječ je o trileru The Pale Blue Eye, u kojem je glavna uloga detektiva Augustusa Landora povjerena Christianu Baleu.

Novi zadatak detektiva Landora odvodi na West Point, a ondje će snage udružiti s, ni manje, ni više, nego Edgarom Allanom Poeom, tada tek mladim kadetom u spomenutoj vojnoj akademiji.

The Pale Blue Eye

Hommage velikom piscu

Film se temelji na istoimenom bestseleru američkog književnika Louisa Bayarda. U suštini, predstavlja hommage Edgaru Allanu Poeu, kojeg se smatra začetnikom žanra detektivskih priča. Naime, njegov lik C. Auguste Dupin koji se pojavljuje u kratkoj priči Ubojstva u Rue Morgue, smatra se prvim izmišljenim detektivom. Premda u filmu preuzima ulogu detektiva, Poe se za života osobno nije bavio ovom profesijom.

The Pale Blue Eye

Fikcija ili stvarnost?

No, je li uistinu pohađao West Point? Ovaj podatak je točan – vojnu akademiju je upisao u ožujku 1830., no ondje se zadržao nešto manje od godinu dana. Producenti su istaknuli kako je film The Pale Blue Eye fikcionalno djelo, no smatraju kako je njegovo kratkotrajni boravak uvelike oblikovao njegov svjetonazor i pomogli mu da postane pisac kakvog poznamo.

The Pale Blue Eye

Kraj koji je otvorio niz pitanja

Triler The Pale Blue Eye u sebi nosi elemente misterije i horora. Društvene mreže posljednjih dana bruje o iznenadnom završetku koji sugerira kako stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine. Dalje od toga vam ne želimo otkriti… no, prava je to pozivnica da zimsku večer provedete uz ovaj filmski naslov. Najavni video čeka vas u nastavku:

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori