Nakon popularne serije stiže nam i film o carici Sisi
Nakon popularne serije stiže nam i film o carici Sisi

Nakon popularne serije stiže nam
i film o carici Sisi

U domaća kina 9. veljače stiže Korzet, povijesna drama koja redefinira i osuvremenjuje ustaljene okvire žanra. U središtu je radnje austrijska carica Elizabeta, popularna Sisi čija su ljepota i inspirativni modni trendovi postali naširoko poznati.

Umjesto da ekranizira već klišeiziranu i komercijaliziranu priču o lijepoj i mladoj Sisi, austrijska redateljica Marie Kreutzer svoju junakinju prati u razdoblju kada se primiče sredovječnosti, a njezina dvorska, društvena i majčinska uloga sve više kopni.

Ova odvažna i suvremena inačica povijesne drame dotiče se važne teme – položaja žene u društvu u drugoj polovici 19. stoljeća, istovremeno suptilno ukazujući na neke paralele koje je moguće povući s današnjicom.

U borbama, težnjama i mračnim tajnama buntovne povijesne figure, koju možemo smatrati i pretečom današnjih influencerica, otkriva se izrazito suvremena i univerzalna priča o poziciji žene i njezinom pravu na samoostvarenje.

korzet film
korzet film

Narativ o ekstravagantnoj, slobodoumnoj vladarici u novom mileniju postao je “punk drama o tome zašto je carica Elizabeta bila Meghan Markle svoga vremena”.

Film pogledajte u zagrebačkim kinima Kinoteka i MSU, Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar, Kinu Gaj (Varaždin), Centru za kulturu Čakovec, POU Matija Antun Relković Nova Gradiška, Kinematografima Osijek, Kinu Valli (Pula), Kući umjetnosti Arsen (Šibenik), kinu Visia (Dubrovnik) i drugdje. Distributer je Zagreb Film Festival.

korzet film

PS: Za one koji su propustili, priču o princezi Elizabeti Bavarskoj mogu popratiti i na Netflixu zahvaljujući njemačkoj seriji Die Kaiserin (Carica).  U njoj je život princeze Elizabete prikazan od rane tinejdžerske dobi, a u fokusu prve sezone je njezina ljubavna priča s  austrijskim carom Franjom Josipom.

Više o ovom filmu i književnom naslovu koji je iz njega proizašao možete doznati ovdje.

 

Foto: PR

Učitati još
Zatvori