Ovaj film flopnuo je u kinima, no sada kada stiže na Netflix hoće li napokon dobiti pažnju koju zaslužuje?
Ovaj film flopnuo je u kinima, no sada kada stiže na Netflix hoće li napokon dobiti pažnju koju zaslužuje?

Ovaj film flopnuo je u kinima, no sada kada stiže na Netflix hoće li napokon dobiti pažnju koju zaslužuje?

Kada je izašao 2022., film Babylon po svemu je trebao biti veliki hit. Film redatelja Damiena Chazella koji je okupio glumačke zvijezde veliki je epic o samom Hollywoodu, a ako Hollywood nešto voli to je kad je film o – filmu. Ta godina bila je prepuna filmskih hitova, a Babylon je umjesto hita, postao primjer lošeg marketinga i nije dobro prošao u kinoblagajnama.

Babylon

Zlatne dvadesete u Hollywoodu

Radnja filma smještena je u Los Angelesu 1920-ih godina, vrijeme kada je središte filmske industrije prolazilo veliki prijelaz s nijemoga na zvučni film. Priča o prevelikoj ambiciji i nečuvenom ekscesu, prati uspon i pad više likova tijekom ere neobuzdane dekadencije i izopačenosti u ranom Hollywoodu.

Uz Brada Pitta i Margot Robbie, u filmu su uloge ostvarili i Diego Calva, Toby Maguire i Olivia Wilde. Brada Pitt je u povijesnoj drami Babylonu utemeljio lik Jacka Conrad, glumca na zalazu karijere. Njegov lik je utemeljen na glumcima Johnu Gilbertu, Clarku Gableu i Douglasu Fairbanksu, velikanima filmske industrije prve polovice 20. stoljeća. S druge strane, Margot Robbie je utjelovila ambicioznu glumicu Nellie LaRoy čija karijera je tek u povojima.

Premda su Margot i Brad velika glumačka imena, glavna uloga je zapravo povjerena meksičkom glumcu Diegu Calvi. Za širu javnost relativno nepoznatog glumca Babylon je postao velika prekretnica karijere. Jedna od zanimljivosti unutar glumačke ekipe svakako je pojava imena basista rock benda Red Hot Chili Peppers. Za pretpostaviti je kako se Flea na svoj izlet u glumačke vode odlučio upravo uz potporu bliskog prijatelja Brada Pitta.

Babylon
Babylon

Zaslužio bolje

I dandanas je enigma zašto film nije privukao gledatelje u kina. Riječ je o zaista ekstravagantnom filmu koji nije otišao predaleko, nego je sa sentimentom pokazao ljubav prema filmovima. Na Oscarima 2023. prikupio je tri nominacije – za najbolji set dizajn, najbolju glazbu te najbolje kostime. Nije osvojio niti jedan, a danas mnogi smatraju kako je bio pokraden za najbolju glazbu. U Babylonu je upravo glazba ta koja sjaji najjače. Uz to, Margot Robbie je dala jednu od svojih najslojevitijih i najboljih glumačkih izvedbi. O ljepoti Babylona se prestalo pričati, no sada je dobio novu priliku za privlačenje publike.

Kako se nas dojmio film kada je tek stigao, možete pročitati ovdje.

Babylon

Stiže na Netflix

Film napokon stiže i na Netflix, točnije 6. srpnja. To je prilika da ga pogledaju oni koji ga nisu uhvatili u kinima i da ga možda napokon krenu cijeniti dovoljno. Nije strano da je neki stariji film po dolasku na Netflix odmah postao jedan od najgledanijih naslova, a iskreno se nadamo da će takva sudbina zadesiti i Babylon. Zato, ako niste nikada pogledali film, imate naše tople preporuke. Najavu donosimo u nastavku.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori