Najveći svjetski i europski umjetnici na Festivalu svjetskog kazališta u HNK

Najveći svjetski i europski umjetnici na
Festivalu svjetskog kazališta u HNK

Do kraja lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu odvija se Festival svjetskog kazališta 2020. koji kroz 6 mjeseci u Hrvatsku dovodi predstave najboljih svjetskih i europskih umjetnika, kao i mlađe redatelje koji su stilski promijenili ne samo teatar nego i suvremenu umjetnost uopće.

Domaći festival svjetske reputacije

U posljednjih 17 godina festival uživa vrhunsku reputaciju, a u narednim mjesecima publika će moći vidjeti predstave autora koji su već gostovali u Zagrebu, poput Pippa Delbona, Mila Raua i kazališne skupine Peeping Tom. Oni su svojim autorskim pristupima, bilo da se radi o intimističko-autobiografskom, dokumentarističkom ili oniričkom, kod nas već stekli ugledan status. Publika će također imati priliku upoznati se s radovima redatelja mlađe generacije Fabricea Murgia i Stojana Radeva. Ovogodišnji Festival tematski se oslanja na ispitivanje odnosa prema i unutar obitelji, smrti i radosti, te rastvaranjem klasične slike savršene obitelji. Donosimo pet predstava koje ne smijete propustiti.

Radost Pippa Delbona dolazi u Zagreb 22. travnja

Okosnica predstave je pojam radost koje se autor izuzetno plaši, a problem mu predstavljaju asocijacije kao što su radosne obiteljske fotografije, radosna djeca, radosni krajolici. Umjesto radosti pita se kako u životu i kazalištu možemo prihvatiti pojam smrti, koliko je se bojimo, možemo li  o njoj razgovarati, slušati.

Predstava Obitelj jednog od najcjenjenijih autora Mila Raua na rasporedu krajem travnja

U svojim predstavama Milo Rau uvijek polazi od dokumentarnog čina, kojeg emotivno rastvara tako da nam omogućava razumjeti najkompleksnije ljudske postupke. Ovoga puta donosi priču o obitelji koja je 2017. godine počinila samoubojstvo i ostavila poruku „Zabrljali smo, oprostite“.  U predstavi Obitelj miješaju se fikcija i stvarnost te je na sceni prava obitelj, dvoje glumaca i njihove kćeri tinejdžerice. To je eksperiment o privatnom životu danas, o tome što je obitelj i tome zašto smo mi ovdje i zašto sam ja ovdje.  Na rasporedu je 24. i 25. travnja.

Spajanje filma i kazališta u predstavi Sylvia

Kroz dnevnike, eseje i kratke priče, redatelj Fabrice Murgia pokušava u glazbeno-poetskoj formi odgonetnuti stvaralački put Sylvie Plath, jedne od najzanimljivijih pjesnikinja druge polovice dvadesetog stoljeća. Predstava Sylvia spaja film i kazalište gradeći portret žene rastrgane između nepokolebljive strasti za pisanjem te želje da ispuni američki san 1950-ih i 1960-ih godina, odnosno postane savršena majka i domaćica. Gledamo ju 2.svibnja.

Balkan iz druge perspektive

Balkan kao mistično mjesto susreta, u središtu je radnje predstave Pokušaj letenja jednog od najcjenjenijih bugarskih dramatičara Jordana Radičkova u režiji Stojana Radeva. U balonu koji leti iznad brdovitog Balkana stvara se nekonvencionalna obitelj zanimljivih likova čije sudbine i životi kreiraju mitove, i preko njih osvjetljavaju svakodnevicu. Na programu je 24.svibnja.

Predstava Dijete u izvedbi kazališne skupine Peeping Tom

Festival završava 26. i 27. lipnja izvedbama predstave Dijete, završnog dijela obiteljske trilogije kazališne skupine Peeping Tom. U ovom magičnom kazalištu spajaju se ples, dramsko kazalište, mima i tendencije iz današnjih vizualnih umjetnosti. Poetičan prikaz unutarnjeg svijeta djeteta, njegovih želja, misli, pogleda na svijet i promjena koje se događaju kroz odrastanje podsjetit će svakog od nas na formativno razdoblje koje nas je obilježilo za cijeli život.

Tekst: Ana-Marija Topolčić

Foto: HNK

Učitati još
Zatvori