Prisjećamo se Donalda Sutherlanda: 7 najznačajnijih uloga jednog od najboljih glumaca svih vremena
Prisjećamo se Donalda Sutherlanda: 7 najznačajnijih uloga jednog od najboljih glumaca svih vremena

Prisjećamo se Donalda Sutherlanda: 7 najznačajnijih uloga jednog od najboljih glumaca svih vremena

Filmsku industriju jučer je pogodila vijest da je legendarni kanadski glumac Donald Sutherland preminuo u dobi od 88 godina. Vijest je potvrdio njegov sin, također poznati glumac Kiefer Sutherland. Teška srca javljam da je moj otac, Donald Sutherland preminuo. Osobno mislim da je jedan od najbitnijih glumaca u povijesti filma, poručio je Kiefer.

Zaista, Sutherland je cijenjeni glumac kojeg su voljele i prepoznavale sve generacije. S karijerom dugom više od pola stoljeća, glumac je imao preko 200 uloga, smatran je i najboljim glumcem koji nikada nije bio nominiran za Oscar. Ipak, 2017. uručen mu je počasni Oscar za njegov doprinos filmovima. Teško je izdvojiti samo par najznačajnijih uloga njegove karijere, stoga smo se fokusirali na filmske uloge u kojima je najviše briljirao. Evo po čemu ćemo pamtiti ovu glumačku ikonu.

Donald Sutherland

M*A*S*H

Prva značajna uloga bila mu je 1970. u sad kultnom filmu M*A*S*H. Komedija koju je režirao legendarni Robert Altman prati osoblje bolnice u Korejskom ratu koji koriste humor kako bi ostali pribrani u hororskom okruženju rata u kojem žive. Sutherlanda je uloga kirurga Hawkeyea Piercea proslavila, a u filmu mu se pridružuju i Elliott Gould, Robert Duvall i Tom Skerritt.

Donald Sutherland

Klute

Godinu dana kasnije Sutherland je imao glavnu mušku ulogu u filmu Klute s Jane Fondom. U njemu glumi privatnog detektiva Johna Klutea koji traži nestalog muškarca, a jedini trag mu je prostitutka Bree Daniels (Fonda) iz New Yorka. Iako se u početku ne podnose, udruže se u istraživanju slučaja te se upuste u kompliciranu vezu temeljenu na emocionalnoj ovisnosti jedno o drugom. Dok pokušavaju shvatiti gdje je nestali čovjek, moraju i pobjeći od opasnosti koja prijeti Bree, ali i vidjeti postoji li budućnost za njih.

Donald Sutherland

Don’t Look Now

Jedan od boljih psiholoških horora koje možete pogledati je izvrsni Don’t Look Now. Sutherland i Julie Christie glume supružnike kojima je nedavno umrla kćer te koji na putovanju u Veneciji upoznaju dvije sestre, od kojih jedna ima spiritističke sposobnosti i donese upozorenje od ‘drugog svijeta’. U filmu su odlično prikazani bol i gubitak djeteta i ekstreme u koje ta bol može otići.

Donald Sutherland

1900

Kultni i poznati film iz 1976., Bernardo Bertoluccijev 1900 traje nevjerojatnih pet sati. U njemu glavne uloge imaju Robert De Niro i Gérard Depardieu, dok je Sutherland ostvario hvaljenu sporednu ulogu. Film priča priču klasne borbe u Italiji početkom 20. stoljeća iz perspektive dvojice prijatelja iz djetinjstva na suprotnim stranama. Sutherland je u filmu glumio zlikovca, sadističkog fašista Attilu, a navodno je bio toliko uzrujan svojom ulogom kada je prvi put pogledao film da ga nije godinama mogao gledati.

Donald Sutherland

Ordinary People

Oskarovski film Ordinary People prati nesretnu smrt starijeg sina imućne obitelji duboko opterećuje odnose između ogorčene majke (Mary Tyler Moore), dobrodušnog oca (Sutherland) i mlađeg sina opterećenog krivnjom (Timothy Hutton). Film je režirao Robert Redford koji je i dobio Oscar za režiju, a zanimljivo je da su svi glavni i sporedni glumci bili nominirani, osim Sutherlanda.

Donald Sutherland

Pride & Prejudice

Iz 80-ih selimo u 2005. i legendarnu adaptaciju Jane Austenovog romana Ponosi i predrasude. Mnogi su možda zaboravili da je u njemu Sutherland glumio gospodina Benneta. Za one koji ne znaju, film je smješten u 19. stoljeću te prati Elizabeth Bennet (Keira Knightley). Kad upozna neženju Mr. Darcyja (Matthew Macfadyen), iskre frcaju unatoč njihovim nesuglasicama. S vremenom se zaljube jedno u drugo, no pitanje je kako prebroditi vlastiti ponos i predrasude.

Donald Sutherland

The Hunger Games

Oni najmlađi Sutherlanda će zasigurno najviše pamtiti po ulozi Presidenta Snowa iz serijala Igre gladi. Pojavio se u svim dijelovima, a njegov lik je i predmet prequela The Ballad of Songbirds & Snakes. Igre gladi temeljene su na poznatom književnom serijalu, a prati Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) koja se u postapokaliptičnom svijetu natječe u smrtonosnim igrama.

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori