Evo gdje i kada možete pogledati dokumentarac koji otkriva mračnu stranu dječje televizije Nickelodeon
Evo gdje i kada možete pogledati dokumentarac koji otkriva mračnu stranu dječje televizije Nickelodeon

Evo gdje i kada možete pogledati dokumentarac koji otkriva mračnu stranu dječje televizije Nickelodeon

Mnogi od nas su odrasli uz TV program Nickelodeon na kojem smo gledali serije poput Drake & Josh, iCarly, Zoey 101 i Victorious. Mnoge današnje zvijezde svoj uspjeh duguju upravo tim serijama, odnosno samom Nickelodeonu. Mreža je to koja je stvarala sadržaj za djecu od 80-ih sve do danas, a zlatno doba imali su tijekom 90-ih i ranih 2000-tih. No, iako im je sadržaj dječji, veseo i zabavan, ono što se krilo iza toga je sve samo ne pozitivno. Ove godine izašao je dokumentarac koji otkriva mračnu stranu dječje televizije – Quiet on Set: The Dark Side of Kids TV. Odmah je digao prašinu, a 5. travnja stiže i na HBO Max.

dokumentarac o nickelodeonu

Dan Schneider

Dokumentarac Quiet on Set u četiri dijela otkriva toksično okruženje iza omiljenih Nickelodeonovih serija tijekom 90-ih i 2000-tih. Najviše se fokusira na jednu osobu – Dana Schneidera. Tko je on? Schneider je bio producent na Nickelodeonu koji je zaslužan za stvaranje njihovih najpoznatijih serija poput gore spomenutih. Zvali su ga ‘zlatnim dečkom Nickelodeona‘ jer je s tim serijama revitalizirao program te učinio Amandu Bynes, Arianu Grande, Jamie Lynn Spears i Victoriju Justice zvijezdama, između ostalih. No, od 2018. godine stižu optužbe njegovog lošeg ponašanja prema zaposlenicima kao i seksualnog zlostavljanja. Upravo te optuže razotkriva i istražuje novi dokumentarac.

dokumentarac o nickelodeonu

Priče ključnih osoba

Quiet on Set razotkrit će optužbe seksizma, rasizma, zlostavljanja i neprimjerenog ponašanja s maloljetnicima. U traileru koji je izašao vidimo i neke ključne osobe koje su radile na Nickelodeonu koji su izašli sa svojim pričama. Među njima je i glumica Alexa Nikolas koja traileru kaže kako je čekala 17 godina za ovu priliku. Naime, Nikolas je glumila u seriji Zoey 101, a odavno priča o maltretiranju kojeg je trpjela na Nickelodeonu. Izjavila je kako je Schneider zahtijevao biti na svim njezinim probama kostima za set te kako bi često bio u sobi za presvlačenje s njom dok je imala samo 12 godina.

U dokumentarcu ćemo vidjeti i glumce drugih Nickelodeonovih serija, scenariste kao roditelje bivših dječjih glumaca koji već godinama pokušavaju dobiti pravdu za to kako su im djeca bila tretirana. Raditi za Dan Schneidera je kao da si u toksičnoj vezi, kaže jedna od bivših zaposlenica. Osim upitnog ponašanja prema maloljetnicima, bivši zaposlenici Nickelodeona optužuju i za verbalno zlostavljanje. Najšokantnija priča dolazi u kasnijim epizodama kada svoju stranu priče ispriča Drake Bell, još jedan glumac koji je dobio svoj početak na Nickelodeonu. Naime, 2004. godine, na vrhuncu Nickelodeona, jedan od zaposlenika, Brian Peck, osuđen je za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Dobio je otkaz i završio u zatvoru. Tada se nije znalo tko je maloljetnik kojeg je zlostavljao, a u dokumentarcu se otkrije da je to bio Bell.

Ovaj dokumentarac dolazi nedugo nakon bestselling knjige Jennette McCurdy u kojoj je ispričala svoju priču tijekom svog vremena na Nickelodeonu.

Jennette McCurdy

Drago mi je da je mama mrtva

Bombastični naslov (ali i sama knjiga) Drago mi je da je mama mrtva napisala je bivša dječja glumica Jennette McCurdy, poznatija kao zvijezda Nickelodeonove serije iCarly. Ona je šokirala javnost sa svojom knjigom u kojoj razotkriva toksičnost spomenute TV mreže, ali i svoje majke koja joj je kontrolirala život te praktički prisilila da radi za Nickelodeon. O knjizi možete više pročitati ovdje, a dostupna je i u našim knjižarama.

Foto: IMDb, Faktura, PR

Učitati još
Zatvori