Cvrčak i Mravica prvi je hrvatski 3D animirani film. Uskoro stiže u kina
Cvrčak i Mravica prvi je hrvatski 3D animirani film. Uskoro stiže u kina

Cvrčak i Mravica prvi je hrvatski 3D
animirani film. Uskoro stiže u kina

Animirani film Cvrčak i mravica od 5. siječnja 2023. stiže u kina diljem Hrvatske. Ovaj ambiciozni projekt je prvi hrvatski animirani film rađen u tehnici 3D. Za to je zaslužan produkcijski studio Diedra iz Zagreba i više od 150 suradnika na filmu, a glavne likove svojim glasovnim kreacijama oživjela su neka od najpoznatijih glumačkih imena mlađe generacije – Tara ThallerMarko Petrić i Filip Vidović.

S glumicom i pjevačicom Tarom Thaller imali smo priliku razgovarati o ovom projektu, a našeg intervjua možete se prisjetiti ovdje. 

Hrvatski odgovor Pixaru

Stvaran više od 10 godina, Cvrčak i mravica dugoočekivani je domaći animirani film kojeg neki već nazivaju “hrvatskim odgovorom Pixaru”, a o njegovoj atraktivnosti i kvaliteti svjedoči to da je inozemni partner, world sales Attraction Distribution, već dogovorio distribuciju filma u više od 30 zemalja.

Inspiracija: Ezopova basna

Inspiriran Ezopovom basnom, Cvrčak i mravica na živ i veseo način donosi plemenitu priču o toleranciji i suživotu. Ket je cvrčak koji svira gitaru sa svojim bendom, zabavljajući bezbrižne kukce u okolici. Nedaleko živi mravlja princeza Antoneta, u mravinjaku gdje se cijene samo disciplina i rad, dok je glazba zabranjena. Kad se slučajno sretnu, među njima se rađa bliskost. Shvativši da cvrčci ne mogu preživjeti zimu, Antoneta ih želi spasiti, ali bezuspješno.

No, kad je otme pokvareni mrav Anteodor, cvrčci predvođeni Ketom priskaču joj u pomoć. Dok uče prihvaćati različite od sebe, junaci stvaraju temelje za harmoničan suživot u kojem se rad i zabava prožimaju.

Ovaj obiteljski film zbog svoje raskošne vizualne komponente, plemenite priče, originalnih songova Gordana Muratovića (Coco Mosquito) i sjajne ekipe predvođene glumačkim i pjevačkim zvijezdama Tarom Thaller (glavna uloga mravice Antonete), Markom Petrićem (glavna uloga cvrčka Keta) i Filipom Vidovićem (uloga mrava Anteodora) nikog neće ostaviti ravnodušnim. Film Cvrčak i mravica dobio je i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za prikazivanje u sklopu nastavnog programa.

Uspješna ekipa

Režiju potpisuje Luka Rukavina, koji je uz Ronu Žulj i koscenarist filma nastalog prema priči Darka Bakliže. Dizajn produkcije predvodi Jadranka Soviček Krpan, dok su na konceptu i dizajnu likova surađivali Manuel Šumberac i Darko Bakliža. Supervizor animacijskog tima i glavni animator je Siniša Mataić. Montažer filma je Roman Cernjak, dok filmsku glazbu i dizajn zvuka potpisuje Vjeran Šalamon.

Autor songova je Coco Mosquito (Gordan Muratović). U ulozi korežisera i supervizora postprodukcije je Dino Krpan, dok je Kristijan Milić supervizor režije. Glasove su likovima uz Taru Thaller, Marka Petrić i Filipa Vidovića, dala još brojna poznata glumačka imena: Jadranka Krajina, Katarina Madirazza, Dušan Bućan, Dražen Čuček, Damir Martinović Mrle, Luka Petrušić, Domagoj Janković, Ivan Đuričić, te Mladen Vasary kojem je ovo bila jedna od zadnjih uloga u filmu.

Glavni producent filma je tvrtka Diedra iz Zagreba (producent Dino Krpan), a koproducent Zagreb Film. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a podržali su ga Potprogram MEDIA programa Kreativna Europa te Ministarstvo kulture i medija RH.

Najavni video prvog hrvatskog animiranoga 3D filma donosimo u nastavku:

Učitati još
Zatvori