Čuvari formule – u kina je stigao film zbog kojeg je teško suzbiti emocije
Čuvari formule – u kina je stigao film zbog kojeg je teško suzbiti emocije

Čuvari formule – u kina je stigao film zbog kojeg je teško suzbiti emocije

Nakon nacionalne premijere na netom održanom Zagreb Film Festivalu, povijesni triler Čuvari formule stigao je i u domaća kina. Redateljsku palicu preuzeo je poznati srpski glumac Dragan Bjelogrlić, ujedno i tvorac kultnih povijesnih serija Senke nad Balkanom i Montevideo, Bog te video. Za ovu priliku ponovno je posegnuo u nedaleku povijest i oživio događaj na koju su mnogi zaboravili.

Utemeljen na istinitoj priči o nesreći koju mnogi nazivaju i jugoslavenskim Černobilom, film prati tajnu skupinu znanstvenika, slijedom nepredviđenih okolnosti izloženu smrtonosnim dozama zračenja, koju vlast šalje na liječenje u Pariz.

Čuvari formule
Čuvari formule

Film Čuvari formule prikazuje tešku i turobnu, ali napetu i trilerovsku pozadinu hladnoratovskog perioda s kraja 1950-tih te s čim su se sve nakon nesreće suočili ozračeni jugoslavenski znanstvenici iz instituta Vinča…

Prestižni filmski časopis Variety proglasio ga je vrhunski izgrađenim povijesnim trilerom. Uspoređujući ga s Oppenheimerom Christophera Nolana, Čuvare formule karakteriziraju kao daleko klasičniji, ali ništa manje zadivljujuć pogled na malo poznatu epizodu koja je obilježila povijesno spajanje medicinske i nuklearne znanosti.

Čuvari formule

Uz Bjelogrlića, na scenariju filma radili su i Vuk Ršumović te domaći redatelj Ognjen Sviličić. Naslovna uloga Georgesa Mathea povjerena je nagrađivanom francuskom glumacu Alexisu Manentiju, poznat po filmu Les Miserables iz 2019. godine. U ostalim ulogama jugoslavenskih likova su Radivoje Bukvić, Jovan Jovanović, Alisa Radaković te kultni Miki Manojlović.

Po predstavljanju, film je izazvao veliki interes te prouzročio velik red na kinoblagajnama u susjednoj Srbiji. Vjeruje se kako će, zbog svoje tematike, uspješno privući i domaću publiku. Oni koji su ga pogledali ne skrivaju kako su teško suzbili emocije. Njegov najavni video donosimo u nastavku.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori