Comfort filmovi koje svi znamo i večeras ih ponovno gledamo za opuštanje

Comfort filmovi koje svi znamo i večeras ih
ponovno gledamo za opuštanje

Iza nas je tragičan događaj, a teški prizori iz Petrinje, Gline, Siska i okolnih sela još nam se motaju mislima. Tako će biti i narednih dana, sve dok se situacija u potresom pogođenom području ne smiri i ljudi ne budu zbrinuti.

Mnogi od nas sad se suočavaju sa strahom i tjeskobom pa smo o savjetima psihologa i otvorenim linijama pisali ovdje. Kako bi se barem na kratko maknuli od ružnih vijesti složili smo listu comfort filmova za, barem kratki, bijeg od teške svakodnevice koja nas je snašla.

Notting Hill

Film koji možemo gledati iznova i iznova. Notting Hill spojio je Juliju Roberts i Hugha Granta u savršeni ljubavni par. Ona je svjetski poznata glumica, on vlasnik knjižare s luckastim cimerom i grupom najboljih prijatelja. Kada u Williamovu (Hugh Grant) knjižaru i u njegov život uđe svjetska zvijezda, američka glumica Anna Scott (Julia Roberts) koja u Londonu predstavlja svoj najnoviji film, život će mu se okrenuti naglavačke dok napokon njihova ljubav ne postane stvarna.

When Harry Met Sally

Film iz 1989. godine danas je vječni romantični klasik koji se bavi pitanjem može li prijateljstvo opstati nakon jedne ljubavne noći. Priča prati Harry Burns (Crystal) koja kad upozna Sally Albright (Ryan) razvije snažan odnos, prijateljstvo. Harry odlučuje da neće dopustiti da privlačnost koju osjeća prema Sally uništi njihov odnos. No, kada jedna večer završi ‘pogrešno’ vječno pitanje može li simpatičan par izbjeći ostvarenje Harryevih strahova te mogu li ostati prijatelji ili priznati si da su možda savršeni jedno za drugo?

Clueless

Obožavani ‘Clueless’ kultna je teen komedija 90-ih. Alicia Silverstone odlična je u ulozi koja neodoljivo podsjeća na lik Emme spisateljice Jane Austen, samo kreiran i izveden na moderan i ponešto karikiran način. S najboljom prijateljicom Dione pokušat će preobraziti novu učenicu u jednako popularnu djevojku, a sve u potrazi za savršenim dečkom. Klasičan teen film koji će vas opustiti.

How To Lose a Guy in 10 Days

‘How to Lose a Guy in 10 Days’ komedija je iz 2003. godine s Kate Hudson i Matthewom McConaugheyjem u glavnim ulogama i vjerojatno mnogima najdraži feel good film 2000-ih. Benjamina Barryja (McConaughy) je, marketinški stručnjak, poznat po tome što ne može održati niti jednu ozbiljnu vezu. Niti to želi. Kako bi dobio veliku kampanju kladi se da može natjerati bilo koju ženu da se zaljubi u njega unutar 10 dana, dok istovremeno Andie Anderson (Kate Hudson) mora napisati novinski članak kako bi napokon pisala u rubrici koju želi. Ne moramo niti spomenuti koliko se urnebesnih nesporazuma tijekom filma dogodi dok na kraju, naravno, ovaj par ne završi zajedno.

Meet the Parents

‘Meet the Parents’ pogledali ste sigurno barem jednom. Komedija s početka 2000-ih pravi je light film uz koji ćete se nasmijati i ne previše razmišljati. Film prati Grega Fockera (Ben Stiller) koji odlazi sa svojom zaručnicom Pamelom (Teri Polo) u posjet njezinim roditeljima. No, tamo ga dočeka niz nespretnih okolnosti zbog čega ga njegov mudri punac (Robert De Niro) drži na oko i smatra sumnjivim tipom.

Legally Blonde

Sjećate li se luckaste plavuše koja nakon prekida s dečkom odluči upisati Harvard, povesti sa sobom svoju malu chihuahua-u, s ružičastim naočalama na glavi i jednako vedrim pogledom na svijet? Film Plavuša s Harvarda (Legally Blonde) na veliko filmsko platno izašao je prije 16 godina i odličnom glumačkom postavom s Reese Witherspoon na čelu i scenarijom ispunjenim dovitljivim i zvučnim rečenicama osvojio publiku. Sve do danas, Legally Blonde ostala je jedna od omiljenih romantičnih komedija kroz koju se osim ljubavne priče, na vrlo suptilan način, kroz simpatične dijaloge i avanture vrckaste Elle, provlači i feministička tematika.

My Big Fat Greek Wedding

Svi u obitelji Portokalos brinu se za Toulu (Nia Vardalos) koja je neudata, a ima trideset godina. Touli je s druge strane dosta posla u restoranu svojih roditelja i spremna je na promjenu. Nakon što se zaposli u tetkinoj putnoj agenciji, zaljubljuje se u Iana (John Corbett), učitelja koji je visok, zgodan i sasvim sigurno nije Grk. Film je bio nominiran za Oscara za najbolji scenarij i postao jedna od najuspješnijih romantičnih komedija ikad snimljenih.

Amelie

Jedan od nama najdražih filmova uopće je francuska romantična komedija s blagim dodirom fantazije iz 2001. koju je režirao Jean-Pierre Jeunet. Priča se vrti oko mlade djevojke iz naslova koja traži ljubav sebi i drugima u Parizu. Film je stekao visoku reputaciju i međunarodni uspjeh te je postao jedan od najpoznatijih ostvarenja francuske kinematografije. Vizualno prekrasna priča savršena je za uživati večeras i na kratko zaboraviti dramatiče prizore.

Crazy, Stupid, Love

‘Crazy, Stupid, Love’ još je jedna netipična romantična komedija megapopularna komedija s poznatim glumcima kao što su Steve Carell, Julianne Moore, Ryan Gosling i Emma Stone. Film započinje tako što Cal (Carell) saznaje da ga je Emily (Moore) prevarila te potom susreće mladog Jacoba (Gosling) koji mijenja njegov pogled na život i odnos prema ženama. Slijedi neočekivani zaplet u kojem će se Jacob uplesti u Calovu obitelj, a vi ćete se dobro nasmijati.

Još nekoliko dobrih comfort preporuka

  • The Grand Budapest Hotel’
  • ‘About Time’
  • ‘Groundhog Day’
  • ‘Coco’
  • ’13 Going on 30′

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori