Psihološka pomoć nakon potresa: Korisni savjeti kako smiriti sebe i svoju obitelj

Psihološka pomoć nakon potresa: Korisni savjeti kako smiriti sebe i svoju obitelj

Stanovnici Petrinje i drugih teško potresom pogođenih mjesta proveli su noć u stanju šoka, a u takvim im se osjećajima pridružila cijela Hrvatska. Dramatični prizori iz naše zemlje, razorene kuće i činjenica da smo suočeni s nečim što ne možemo kontrolirati razumljivo ostavljaju i psihološki trag na nama. I to onaj koji će mnogi od nas osjećati naredne dane, tjedne pa i mjesece.

Ne smijemo zato, dok skupljamo donacije za pomoć stradalima u potresu, zaboraviti na psihološki aspekt svih događanja. Kome se obratiti, kako se umiriti i što učiniti?

Psihološka pomoć nakon potresa – platforme i brojevi koji pomažu

Platforma Psihološka pomoć nastala je upravo s ciljem podizanja svijesti o mentalnom zdravlju i važnosti istog. Na svojim su se društvenim mrežama specijalizirano angažirali i nakon jučerašnjeg potresa i počeli dijeliti korisne i konkretne informacije koje nam mogu pomoći. Dijele kratke upute i smjernice koje su sastavili psiholozi o tome što su normalne reakcije nakon ovakve nepogode, što očekivati od sebe, kako pomoći drugima i slično.

Hrvatsko društvo psihologa Sisačko-moslavačke županije organiziralo je psihološku pomoć stradalima u potresu. Aktivno dijele savjete i metode koje osobe pogođene potresom mogu koristiti za lakše nošenje sa trenutnom situacijom, a na raspolaganju su im stručnjaci na brojevima 0912065930 i na broju 0922023479 te u Zavodu za javno zdravstvo na brojevima 044 567 161. Ukoliko se ne osjećate spremno za poziv, svoja razgovor možete započeti i porukom u inbox društva ili na mail psihol[email protected]. Podršku pruža i Hrvatsko psihološko društvo.

Hrabri telefon oglasio je na svojem Facebooku da su aktivne linije za djecu, ali i za mame i tate. Broj za roditelje glasi 0800 0800, dok liniju za djecu zovete na 116 111. Ako smatrate da vam je potrebna podrška i osjećate se preplavljeno informacijama i strahom, Hrabri telefon možete kontaktirati i na mail adresi [email protected].

Hrvatski Crveni križ, osim što danonoćno pomaže stradalima u Petrinji i okolici, nudi i psihosocijalnu podršku 24 sata dnevno. Kontaktirat ih možete na jedinstveni broj 0800 1188 nakon čega je potrebno odabrati vlastitu županiju i tada nas spajaju s osobom.

Kako smiriti sebe i svoje članove obitelji?

  • Kako si pomoći i smiriti se?

Reakcija straha, osjećaj nesigurnosti i tjeskoba normalne su pojave u kriznim uvjetima. Imajte razumijevanja za sebe i svoje emocije i pokušajte si pomoći. Iako trenutno svi imamo potrebu za najnovijim informacijama i vijestima, kontrolirajte kako konzumirate vijesti – koliko i što. Čitajte i tražite samo provjerene informacije iz legitimnih izvora, medija i nadležnih tijela i institucija. Budite podrška svojoj obitelji i dijelite svoje osjećaje s drugima, pokušajte raditi male stvari u kojima inače uživate s osobama koje su vam bliske. Istovremeno, imajte na umu i epidemiološke mjere kako bi se osjećali što sigurnije. Budite spremni na nove krizne situacije, pripremite svoj emergency ruksak i plan u slučaju novih potresa i nepogoda. Pratite stručnu platformu Psihološku pomoć i slijedite savjete.

  • Kako pomoći djeci i ublažiti im strahove?

Potres je izazovan za sve, a posebice za djecu i roditelje koji im žele ublažiti traumu ili strah. Nakon potresa, pokušajte djetetu objasniti što se točno dogodilo, što je potres i kako inače trebamo reagirati. Objasnite mu što sve nosite u svom ruksaku i gdje isti stoji, bilo bi idealno kad dijete moglo imati i emergency listu brojeva koje može nazvati. Važno je biti iskren i pokazati vlastite emocije, ali i spremnost. Stručne savjete kako postupati s djecom u kriznim uvjetima pronađite ovdje, a pročitajte i UNICEF-ove upute.

  • Kako olakšati ovaj period starijim osobama?

Osobe starije životne dobi također trebaju određenu psihosocijalnu podršku. Uključite ih u razgovore i informirajte ih o onome što se događa. Provedite vrijeme s njima (uzimajući u obzir pandemiju), a ako ste udaljeni, redovito ih zovite telefonskim putem. Osigurajte da su im fizičke potrebe pokrivene i pripremite ih za eventualnu novu nepogodu kako bi se osjećali što sigurnije.

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori