Na prestižni festival u Cannesu stižu dva filma hrvatske koprodukcije!

Na prestižni festival u Cannesu stižu dva
filma hrvatske koprodukcije!

Objavljen je službeni programa ovogodišnjeg Cannesa. 75. izdanje prestižnog filmskog festivala na rasporedu je od 17. do 28. svibnja. U svake godine sve jačoj međunarodnoj konkurenciji, na predstojeći Cannes stižu i dva filma u koprodukciji hrvatske produkcijske kuće 4Film!

Popratni program pun dugoočekivanih hitova

Što se službenog line-upa tiče, sada je poznato kako će Cannes otvoriti, kako su opisali, zombie komedija. Riječ je filmu Z francuskog redatelja Michela Hazanaviciusa, čiji je najpoznatiji uradak film The Artist iz 2011. godine. Međutim, taj film neće se naći u službenoj konkurenciji. Ona će uključivati 18 različitih filmskih uradaka iz svih dijelova svijeta, uz neke već proslavljene redatelje kao što su David Cronenberg, Tarik Saleh i Claire Denis.

Ovogodišnje izdanje festivala obuhvatit će i veći broj filmova azijske kinematografije, što posljednjih godina nije bio slučaj zbog situacije s koronavirusom i restrikcija vezanih za putovanja u inozemstvo. Tu su i filmovi ukrajinskih filmaša koji će, prvenstveno zbog trenutne situacije, zasigurno postići mnogo publiciteta.

Osim filmova u službenoj konkurenciji, tu je i popratni program koji obuhvaća filmove koji nisu uvršteni u službenu natjecateljsku selekciju. Specijalna selekcija tako će ove godine donijeti brojne zanimljive naslove za koje se već predviđa kako će biti velike kino uspješnice. Za početak, tu je film Elvis Buza Luhrmanna te dugoiščekivani Top Gun: Maverick. Jedan od legendarne braće Cohen, Ethan, u ovoj će se selekciji predstaviti samostalnim filmom Jerry Lee Lewis: Trouble In Mind. Službenu selekciju žiri ovogodišnjega Cannesa je odabrao između čak 2,200 filmova.

U Cannes stiže i hrvatska koprodukcija

Inače, hrvatska produkcija 4Film ostvarila je jedan od svojih najvećih uspjeha! Producentica Anita Juka i njezin tim mogu se pohvaliti sa čak dva dugometražna igrana filma koja će svoje premijere održati upravo u Cannesu.

Radi se o dugometražnom igranom filmu Vizija leptira, redatelja Maksyma Nakonechnyeg te o dugometražnom igranom filmu Dani suše, redatelja Emina Alpera. Oba filma su u suradnji s tvrtkom 4Film osigurali potporu Hrvatskog audiovizualnog centra te time ostvarili status manjinske hrvatske koprodukcije.

Vizija leptira ukrajinski je film koji prati lik vojnikinje Lilije, koja se vraća kući nakon mjeseci ratnog zarobljeništva. Film je produciran u ukrajinsko-hrvatsko-češko-švedskoj, a na njemu su radili i brojni hrvatski filmski djelatnici. Uloge su ostvarili Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić.

Dani suše turski je film koji prati lik mladog Emrea koji preuzima dužnost državnog odvjetnika u turskom gradiću, gdje već duže vrijeme traje nestašica vode. Film je nastao u suradnji Turske, Hrvatske, Njemačke, Francuske, Nizozemske i Grčke.

Što se tiče samog održavanja festivala, čini se kako se stvari ove godine vraćaju na staro, odnosno onako kako je sve izgledalo prije pandemije. To se može zaključiti prema broju dodijeljenih akreditacija – njih čak 35,000.

Foto: 4Film/Profimedia

Učitati još
Zatvori