Stiže nam četvrti nastavak voljene filmske franšize Bridget Jones, no je li nam zaista potreban?
Stiže nam četvrti nastavak voljene filmske franšize Bridget Jones, no je li nam zaista potreban?

Stiže nam četvrti nastavak voljene filmske franšize Bridget Jones, no je li nam zaista potreban?

Osam godina nakon što smo dobili treći nastavak filma Bridget Jones Diary, došla je vijest kako se sprema i četvrti! Simpatična Bridget ponovno će se pojaviti na našim ekranima, a ovaj put kao samohrana majka u 50-ima. Snimanje će započeti u svibnju, no već su nam dostupni neki detalji. Evo što sve znamo.

Bridget Jones 4

Voljena franšiza

Podsjetimo, Bridget Jones Diary popularna je franšiza temeljena na istoimenoj knjizi autorice Helen Fielding koja je objavljena 1996. godine. Priča prati singl ženu u 30-ima koja je odlučna poraditi na svom životu, a sve dok vodi svoj osobni dnevnik. Prvi film, romantična komedija, stigao je 2001. godine i postao instantni hit. Renée Zellweger preuzela je naslovnu ulogu, dok su njezine ljubavne interese glumili Colin Firth i Hugh Grant. Firth je glumio Marka Darcyja, samozatajnog odvjetnika čiji su roditelji prijatelji s Bridgetinim roditeljima. Grant je glumio Bridgetinog šefa, Daniela Cleavera, ženskaroša koji je uvijek toplo-hladan.

Nije veliki spoiler da na kraju filma Bridget završi s good guyjem Markom, a uspjeh i kulturni status koji je pratio prvi film, doveo je i do jednako uspješnog nastavka. Bridget Jones: The Edge of Reason izašao je 2004. godine i pratio je Bridget i Marka kako navigiraju novu vezu. Priča se nastavlja samo četiri tjedna nakon prvog filma i Bridget se osjeća neugodno u novoj vezi dok se mora nositi s još mali milijun stvari. Treći film, pak nije bio jednako dobro prihvaćen.

Bridget Jones 4
Bridget Jones 4

Hoće li četvrti biti bolji od trećeg?

Zlatno doba romantičnih komedija zasigurno su rane 2000-e. Upravo tada su izašla prva dva nastavka Bridget Jonesa, a nakon više od deset godina, 2016. godine izašao je i treći – Bridget Jones’s Baby. U njemu je Bridget ponovno solo, u 40-ima je te se odluči fokusirati na svoju karijeru. Međutim, kada sazna da je trudna, nije sigurna u to tko je otac. Opet je u ljubavnom trokutu s Markom, a ovog puta mu se pridružuje Jack (Patrick Dempsey). Film je pak svim fanovima dao sretan završetak jer smo u njemu vidjeli kako Bridget na kraju opet završi s Markom, a ovog puta su i vjenčani. Film su mnogi kritizirali i nije postigao status kao i prva dva.

Četvrti nastavak će biti temeljen na knjizi Bridget Jones Diary: Mad About the Boy. Pratit će Bridget, sada u 50-ima, koja je nakon Markove iznenadne smrti, ponovno solo i samohrana majka dvoje djece. Vraća se dejting životu, no on sada izgleda poprilično drugačije nego prije. Morat će navigirati društvene mreže i dating aplikacije. Međutim, još nije potvrđeno hoće li film pratiti istu priču kao u knjizi. Renée Zellweger vraća se svojoj najpoznatijoj ulozi, dok se šuška kako će se vratiti i Colin Firth, ali i Hugh Grant. Njegov lik Daniel u trećem filmu strada u zrakoplovnoj nesreći, no na kraju filma se ispostavi da je ipak živ.

Bridget Jones 4

Je li nam zaista potreban još jedan nastavak?

Iako je franšiza voljena i sad već kultna, vremena se mijenjaju i s obzirom na flop zadnjeg nastavka, postavlja se pitanje je li nam zaista potreban još jedan? Prvi film prezentirao nam je Bridget kao anti-heroinu, uvjeravajući nas da je debela i luzerica zato što nema dečka, a u 30-ima je. U filmu je stalno kritizirana zbog svoje težine, a jedan lik čak i kaže ‘Mislila sam da je mršava‘. Bridget Jones i njezine prijateljice u transu su kada shvate da je Mark Darcy voli baš onakvu kakva jest (čitaj – debelu).

Dok je Bridget 2001. bila kritizirana zbog svoje težine, film je danas kritiziran upravo zbog pogrešnog prikazivanja jer je vjerovali ili ne Bridget u filmu težila svega 61 kilogram! Njezino opsesivno brojanje kalorija samo je pomoglo normalizirati pogrešnu kulturu dijeta. Stvari su se u svijetu filma drastično promijenile što se toga tiče, stoga ako misle četvrti nastavak filma učiniti uspješnim, Bridget Jones morat će imati neki skroz drugi svježi glas.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori