Stiže dokumentarac o ‘derištima’ iz 80-ih koji će vratiti u mladost sve one koji su odrasli u tom vremenu
Stiže dokumentarac o ‘derištima’ iz 80-ih koji će vratiti u mladost sve one koji su odrasli u tom vremenu

Stiže dokumentarac o ‘derištima’ iz 80-ih koji će vratiti u mladost sve one koji su odrasli u tom vremenu

Jeste li ikada čuli za Brat Pack? Termin je to koji opisuje grupu američkih glumaca koji su slavu stekli 80-ih godina ulogama u coming of age filmovima. Ako ćemo ići još dublje u objašnjenje, tu grupu čine mladi glumci koji su se skupa pojavili u dva definirajuća teen filma. Riječ je o filmovima St. Elmo’s Fire i The Breakfast Club. Sada nam stiže dokumentarac Brats koji će pokriti upravo taj fenomen.

Brats

Kako je nastao Brat Pack?

Dokumentarni film Brats napravio je Andrew McCarthy. U njemu se ponovno susreće s glumcima 80-ih koji su bili dio Brat Packa. Raspravljaju i reflektiraju na taj period i utjecaj koji je ta etiketa imala na njihove karijere. No prvo, evo malog vodiča o Brat Packu i njegovim glumcima.

Prije skoro 40 godina nastao je termin Brat Pack. Nadimak je dodijeljen određenim mladim glumcima 80-ih godina prošlog stoljeća. Naziv se poigrava s ranijim terminom Rat Pack koji je karakterizirao glumce i izvođače 1950-ih i 1960-ih (Frank Sinatra, Judy Garland, Mickey Rooney, Dean Martin, Sammy Davis Jr. i drugi). Izmislio ga je novinar David Blum 1985. Naime, Blum je bio novinar New Yorker magazina te je radio priču o mladoj zvijezdi Emiliju Estevezu. Jednu večer ga je Estevez pozvao da se dođe družiti s njim i drugim glumcima i glumicama koji su se zbližili nakon snimanja filma St. Elmo’s Fire. Tu večer su ih obožavatelji opsjedali, stoga je Blum odlučio promijeniti fokus članka s Esteveza na cijelu grupu glumaca te ih prozvao ‘the Brat Pack‘.

Brats
scena iz filma st. elmo's fire

Tko su članovi Brat Packa?

Članovima Brat Packa smatraju se glumci koji su se pojavili u jednom od ovih filmova ili oba objavljena 1985. godine – St. Elmo’s Fire i The Breakfast Club. Stoga, glumci koji se smatraju glavnim članovima su: Estevez, McCarthy, Molly Ringwald, Rob Lowe, Anthony Michael Hall, Judd Nelson, Demi Moore te Ally Sheedy. Dodatnim članovima se smatraju i Jon Cryer, Robert Downey Jr., James Spader i Timothy Hutton jer su se pojavljivali u drugim filmovima s članovima Packa.

Brats
scena iz filma the breakfast club

Brats

Dokumentarac će ujediniti glumce koji su bili članovi Packa te pružiti uvid u to kako su glumci shvaćali taj termin. Iako je nekima možda bilo kul i čini se bezopasno, nakon što su ih svi počeli tako zvati, mnogi su se glumci udaljili jedni od drugih te se prestali družiti. Ukratko, svi su htjeli biti u Brat Packu, osim onih koji su zaista bili. Estevez koji se pojavljuje u dokumentarcu i koji se smatra vođom Packa, kaže kako je oduvijek odbijao pričati o tome i prezirao taj nadimak. Sam McCarthy je uvijek negirao da je dio tog Packa. U filmu priča s Demi Moore o tome zašto su se toliko uvrijedili besmislenim nadimkom. Odgovor može ležati u samom imenu brat što u prijevodu znači derište. Bojali smo se da stvarno jesmo derišta, kaže McCarthy u najavi za film.

Brats će osim intervjua s nekim od članova Brat Packa, uključivati i mnoge snimke iz spomenutih filmova. Bit će prikazani i klipovi iz ostalih klasika 80-ih poput Pretty in Pink te Back to the Future. Vidjet ćemo i behind the scenes snimke iz tog vremena i promocije filmova.

Film stiže na platformu Hulu 13. lipnja, a u nastavku donosimo službenu najavu:

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori