Film napravljen prema jednoj od najzabranjivanijih knjiga stiže na HBO
Film napravljen prema jednoj od najzabranjivanijih knjiga stiže na HBO

Film napravljen prema jednoj od
najzabranjivanijih knjiga stiže na HBO

Ovaj petak, 9. veljače na HBO Max-u će se premijerno prikazati film koji je prošle godine osvojio publiku i kritiku. Are You There God? It’s Me, Margaret jedan je od boljih coming of age filmova u zadnje vrijeme, a sada je i odlična prilika da ga pogledate. Riječ je o obiteljskoj drami s elementima komedije koja prati odrastanje jedne djevojčice.

Are You There God It's Me Margaret

Otkrivanje sebe

Margaret je 11-godišnjakinja u 70-im godinama prošlog stoljeća koja živi u New Yorku. Kada njezini roditelji donesu odluku preseliti se iz New Yorka u predgrađe New Jerseyja, Margaret će morati naučiti navigirati novu okolinu, nove prijatelje, adolescenciju, dečke te menstruaciju. Dok sve to proživljava, Margaret se također nalazi između dvije vjere. Njezina majka je Kršćanka, a otac Židov, no ona nije odgajana ni u jednoj vjeri. Dobije želju poistovjetiti se s jednom od njih i za jednu domaću zadaću odluči istražiti vjerska uvjerenja ljudi. Ono što film naposljetku želi reći jest da je otkrivanje samog sebe putovanje koje traje cijeli životni vijek.

Are You There God It's Me Margaret

Knjiga je bila zabranjena

Are You There God? It’s Me, Margaret napravljena je prema istoimenoj knjizi autorice Judy Blume iz 1970. koja slovi za jednu od najzabranjivanijih knjiga u Americi. Blume je bila poznata po temama koje su razbješnjivale desnicu, poput body imagea, tinejdžerskoj seksa, anksioznosti, puberteta i menstruacije. Zato je desetljećima bila na meti raznih kršćanskih organizacija i desno orijentiranih političara koji nisu njezina djela smatrali primjerenima. Unatoč tome, Are You There God? It’s Me, Margaret je postala bestseler, a trebalo je proći puno godina da se adaptira u film. Kada je izašao, prošle godine u proljeće, oduševio je mnoge.

 

Are You There God It's Me Margaret

Odlične reakcije na film

Iako film prati 11-godišnjakinju, Are You There God? It’s Me Margaret progovara svakoj ženi. Ima moć svidjeti se i mladim i starijim, a iako je radnja smještena prije 40-ak godina, mislimo da se svatko može dijelom poistovjetiti s njom. Abby Ryder Fortson odlična je i uvjerljiva kao Margaret te je zaista ugodno pratiti kroz cijeli film. Njezine roditelje glume Rachel McAdams i Benny Safdie, a baku legendarna Kathy Bates. Mnogi su posebno pohvalili McAdamsinu izvedbu, a predviđali smo joj i moguću nominaciju za Oscare. Koliko god se film fokusira na Margaret, daje puno mjesta i Barbari (njezinoj majci). Film o djevojčici na trenutke postaje i film o ženi.

Are You There God? It’s Me, Margaret odlično prikazuje sve slatke i gorke muke odrastanja i pronalaska samog sebe. U redu je griješiti i mijenjati se. Zapišite si ovaj petak u kalendare i ne propustite premijeru ovog izvrsnog filma.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori