Pogledali smo novi kino hit: Air je sjajan film, ali…
Pogledali smo novi kino hit: Air je sjajan film, ali…

Pogledali smo novi kino hit: Air je
sjajan film, ali…

Nema ali, Air je sjajan film. Može li biti bolji? Zasigurno, no jednako je privlačan i u izvedenom formatu. O tome svjedoče izvrsne ocjene koje je prikupio na različitim stranicama specijaliziranima za filmski sadržaj. Njegovoj privlačnosti zasigurno je pridonijela sjajna glumačka ekipa, predvođena duom Damon-Affleck. Vjerujemo kako je određen dio publike pristigao u kina upravo s namjerom da svjedoči novom, devetom ostvarenju ovog uspješnog redateljsko-glumačkog dvojca.

Ipak, najveći mamac zasigurno je sama radnja koja tematizira nastanak tenisica koje su mnogi u posljednja tri desetljeća imali na svojim nogama. Osim pozadinske priče o nastanku modela Air Jordan, gledatelji dobivaju uvid u njegov značaj u povijesti popularne kulture. Baš kao što to jedna od krucijalnih rečenica izgovorenih u filmu sugerira, tenisica je samo tenisica, dok u nju ne kroči netko tko će joj dati drugi značaj.

(Thin) Air

Premda vam je ishod filma Air jasan i prije nego što ste sjeli ispred velikog platna, uhvatite se kako navijate za glavnog protagonista dok pokušava realizirati svoju zamisao. Također, dinamična radna i sjajna glazbena pozadina, uz scenografiju koja će vas katapultirati u osamdesete, razlog su zbog kojeg će se doimati kako su dva sata proletjela u trenu.

Ono što je posebno zanimljivo jest kako u filmu o Michaelu Jordanu ne susrećemo Michaela Jordana. Njegova pojava prezentirana je isključivo putem dokumentarnih snimki. I upravo u ovoj zanimljivosti mnogi vide najveću manu filma – jer zašto snimati film o Jordanu, ako Jordana nema. Osobno, odabrano rješenje je prikazalo jedinu inovativnost u uvriježenom biografskom pristupu temi.

Pop-kulturni fenomen

U svom novom filmskom projektu Affleck i Damon su vrlo lukavo odabrali temu. Legendarni sportaš, ikonični modni predmet, slavni  brend… teme su koje već same za sebe mogu polučiti uspjeh na filmskom platnu. Također, igrali su na dozu nostalgije uz koju je provučena klasična “amerikanizacija”, odnosno propaganda američkog sustava vjerovanja i pogleda na svijet.

Najveća vrijednost ovog filma zasigurno je u fokusu na svakodnevni predmet koji je stavljen u određen kontekst povijesti te izdvojen iz uobičajenog (modnog) diskursa kroz koji se danas prvenstveno promatra. Bilo bi sjajno u narednom periodu vidjeti još filmova nalik ovom, koji se dotiču pozadine aktualnih fenomena popularne kulture.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori