“28 dana drugog stanja”: Kako jedan otac doživljava trudnoću

“28 dana drugog stanja”: Kako
jedan otac doživljava trudnoću

„28 dana drugog stanja“ eksperimentalna je audiovizualna zbirka poezije autora Marka Cindrića – kazališnog, filmskog i TV glumca, redatelja, producenta i odnedavno pjesnika. Tema zbirke je pojam drugog stanja. Drugo stanje kao trudnoća, drugo stanje kao stanje svijesti kad nas obuzme tobogan emocija i izbacuje izvan našeg habitusa, drugo stanje uzrokovano vanjskim utjecajima poput korona virusa i potresa.

Krenulo je sa zbirkom poezije

Pisani oblik zbirke, „Drugo stanje“, nastajao je od studenog 2019. do listopada 2020. Nit vodilja cijele zbirke je trudnoća njegove supruge pa zbirka počinje frustracijom i strahovima da neće nikada imati potomstvo, a nastavlja se do rođenja njihovog prvog djeteta. Pisana zbirka trenutno se uređuje jer je želi objaviti u cijelosti i u tiskanom izdanju, ali budući da i dalje piše svaki dan, osjetio je potrebu dio materijala koji neće biti uvršten u tiskano izdanje objaviti na svojim profilima društvenih mreža. Počeo ga je objavljivati tako da uz pjesmu postavi fotografiju, a potom je pjesmama dodavao i vlastite audiovizualne uratke.

Eksperimentalni film

Izuzetno pozitivne reakcije na svakodnevne objave ohrabrile su ga i potakle da vizualnu komponentu poezije odluči nadograditi i estetski unaprijediti eksperimentalnim filmovima. Zatražio je potporu za digitalni sadržaj na natječaju Ministarstva kulture, koje je prepoznalo i podržalo ovaj projekt. Filmove su snimili priznati domaći direktori fotografije Stanko Herceg, Mirko Pivčević, Mario Sablić, Jasenko Rasol, Mario Delić, Damir Kudin, Tomislav Krnić, Dinka Radonić, Ana Vrdoljak, Raul Brzić, Tomislav Sutlar, Pavle Kocanjer, Davor Bjelanović, Lutvo Mekić i Srđan Kokanov.

Pogledajte zbirku

Filmovi su u jednom kadru i traju oko minute te se naslanjaju na audio snimku Markovog čitanja pjesama. Audiovizualnu zbirku tvori 28 pjesama i na društvenim mrežama objavljivala se po jedna pjesma-film svaki dan u veljači, koja broji 28 dana, što je inspiriralo i naziv projekta. Cilj je bio da projekt bude lako dostupan široj publici, ali da joj se pruži svjež i drugačiji način konzumiranja poezije, u inovativnoj formi temeljenoj na audiovizualnom eksperimentiranju vrhunskih nezavisnih profesionalaca i slobodnih umjetnika okupljenih oko projekta. Zbirku možete pogledati do kraja godine na Facebooku, Instagramu i Vimeu.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori