Zašto je Twin Peaks kultna serija?

Zašto je Twin Peaks kultna serija?

landscape-ustv-twin-peaks-cooper-audrey

Zašto je Twin Peaks kultna serija? Radi se o fenomenu koji traje do dana današnjeg bez obzira na to što je prva, a tada i jedina, sezona snimana i emitirana 1990. godine. Rijetko koja serija je imala takvu požrtvovnu i odanu publiku kao ova. Za ovu seriju možemo navesti nekoliko glavnih razloga zašto je to tako i zbog čega ju mnogi zovu kultnom.

Bila je to prva ‘kinematografska’ serija – režiser David Lynch kreirao je pilot epizodu koja nije izgledala kao išta do tada na televiziji. Kasnije epizode donijele su prekrasne bizarne slike, kadrove koji su prvenstveno izgledali više likovno umjetnički nego kao kadrovi TV serije.

TP_EP14

Sami osjećaj serije bio je prilično mračan i bavio se uznemirujućim temama i to od same prve scene. Jezivost, napetost i mračna atmosfera pomiješani s lijepim slikama i kadrovima kako bi stvorili zaokruženu i smislenu scenu glavna su i primamljiva karakteristika ove serije.

Likovi serije koje je iz ničega kreirao i oživio David Lynch bili su neobično živi, stvarni i istovremeno bizarni. Upečatljivi dijalozi samo su pojačavali taj Twin Peaks osjećaj. Za to je također bio zaslužan i suautor Mark Frost koji je likovima dodao osjećajnost i nenapadnu nježnost. Bez njegovog upliva serija Twin Peaks bila bi jedna kombinacija bizarnosti i ljepote, no bez dubine i smisla.

07-twin-peaks-sweater-lede.w750.h560.2x

Svi ljubitelji serije obradovali su se kada je najavljeno snimanje druge sezone i kada nakon više od 25 godina se ti likovi, priča, a i atmosfera Twin Peaksa vraća na male ekrane. I sada će napokon doći na svoje jer će se prve četiri epizode nove, druge sezone serije Twin Peaks emitirati 22. svibnja na HBO-u i HBO GO-u, a svi oni koji nisu gledali Twin Peaks, ili oni koji se žele prisjetiti, sve stare epizode mogu pogledati na HBO GO-u.

Učitati još
Zatvori