Journalova tjedna Cooltura donosi vam 7 stvari koje su obilježile tjedan

Journalova tjedna Cooltura donosi vam 7
stvari koje su obilježile tjedan

Potpuno smo preplavljeni sadržajem. Dok većinom bježimo od svakodnevnih vijesti, istovremeno se utapamo u serijama, filmovima, knjigama i novoj glazbi. Iako se ponekad čini kao da je svijet usred pandemije stao, pop kultura i razne grane umjetnosti svakodnevno nam izbacuju novitete u kojima se lako pogubiti. Journalova nova rubrika Cooltura donosi vam pregled svakojakih genijalnih, coolturnih stvari koje su nam obilježile tjedan.

Cool…serija

Proteklog je tjedna napokon pristigla serija ‘The Undoing’ o kojoj se toliko šuška. Sasvim opravdani hype kad se na ekranu pojavljuju neka od najvećih imena iz svijeta Hollywooda i filmske industrije. Seriju potpisuje scenarist David E. Kelly koji je zaslužan za hit ‘Male laži’, a režirala ju je oskarovka Susanne Bier. Šestodijelna priča prati bračni par koji glume ikone Hollywooda, Nicole Kidman i Hugh Grant. Serija u fokus stavlja uspješnu terapeutkinju, Grace Fraser (Kidman), njenog muža Jonathana (Grant) i njihovog sina (Noah Jupe) koji pohađa elitnu privatnu školu u New Yorku. Preko noći otvara se ponor u njezinu naizgled savršenom životu: nasilna smrt, nestali supružnik i, umjesto čovjeka kojeg je Grace mislila da poznaje, samo niz strašnih otkrića. Prepuštena sama sebi nakon sve šire i vrlo javne katastrofe te užasnuta načinima na koje nije poslušala vlastiti savjet, Grace mora rastaviti jedan život i izgraditi drugi za svoje dijete i sebe.

Čak i ako ‘The Undoing’ nije vaš cup of tea, imamo cijelu listu izvrsnih novih stvari koje stižu na Netflix i HBO GO.

Cool…film

Otkad je izašao na Amazonu, ‘Borat 2’ ne prestaje divljati po društvenim mrežama, a u samo nekoliko dana pristigla je tužba, prijetnje, osvrt Donalda Trumpa i nekoliko iznimno neugodnih situacija. Sacha Baron Cohen vratio se nakon 14 godina kao kazakhstanski novinar i pokrenuo pravu malu lavinu reakcija. ‘Borat 2’ nije za svakoga, ali progovara o temama poput rasizma, seksizma antisemitizma i drugih globalnih, ali posebice američkih problema. Više o priči iza filma i o ključnim scenama o kojima svi bruje pročitajte ovdje.

Cool…knjiga

Ovog smo tjedna otvorili naš prvi Journal book club i to knjigom Elene Ferrante ‘Lažljivi život odraslih.’ Nakon divnog razgovora u društvu Iline Cenov i Ane Jembrek, jedino je logično da knjigu kultne autorice preporučimo kao štivo koje nam je obilježilo tjedan. Radnja nas vodi u Napulj u obitelj i život mlade Giovanne i njezino postupno otkrivanje svijeta odraslih kroz upoznavanje sa svojom tajanstvenom tetom Vittorijom. Ako ste propustili naš prvi mali književni klub, razgovor pogledajte ovdje.

Cool…art

Osim book cluba, ovaj smo tjedan lansirali prvu Journal foto izložbu i razgovarali s genijalnim umjetnikom, fotografom Davorom Rostuharom. Do sada je proputovao preko 110 zemalja na svim stranama svijeta, od najdubljih džungli Amazone i Papue, preko najnepristupačnijih pustinja Afrike do najudaljenijih predjela Arktika i Antarktike. Fascinantne prizore s njegovih putovanja i nevjerojatne ljude koje je upoznao otkrijte ovdje.

Cool…glazba

Britanski pjevač Harry Styles razveselio nas je novim glazbenim uratkom, prvim videom nakon proljetno/ljetnog hita Watermelon Sugar. Upravo to što nam nedostaje ovih dana – malo pozitivne i plesne energije, protkane sjajnim soundtrackom, Harry Styles je ubacio u novi spot za svoju pjesmu ‘Golden’. Golden je peti singl s njegovog albuma “Fine Line”. Jučer kad je pušten, video je u prvih pola sata postao top trend na američkom Twitteru. Sam za pjesmu kaže da mu je predstavljala zadovoljstvo kad ju je stvarao pa da je jednako tako tu energiju želio predočiti u spotu. Mi mislimo da je apsolutno uspio, a vi?

Cool…event

Jedan skroz cool event održao se u Laubi. Ovog je petka jedna od omiljenih kuća umjetnosti u gradu otvorila multimedijalnu izložbu čiji postav prate slike domaćih suvremenih umjetnika, većinom one velikih formata koje su prepoznatljive za umjetnički opus određenih hrvatskih mladih umjetnika, prostorne i video instalacije te skulpture. Izložbeni prostor tako postaje umjetnička pozornica cijenjenih suvremenih autora kao što su Sofija Silvia (Silvia Potočki), Stipan Tadić, Zlatan Vehabović, Marina Mesar (OKO), Ivana Franke, Lala Raščić, Maja Gjajić, Boris Demur, Alem Korkut, Nikola Ukić, Ivan Fijolić, Lovro Artuković, Eugen Feller, Anto Jerković i drugi. U petak se nakon otvorenja održao i neobičan social distance Gallery party, a vi još uvijek možete posjetiti izložbu o kojoj se priča.

Cool..interijer

prostor za čitanje - lana i ginger

Ovotjedna Cooltura donosi novi reading corner koji volimo! U pitanju je kutak za čitanje blogerice Lane Martinčević (Dom od knjiga). Ljubiteljica knjiga otkrila nam čime se vodila u uređenju svog reading cornera, što joj je bilo najvažnije imati u svom mirnom prostoru za čitanje, ali i tko joj je radio najbolje društvo.

Mario Tubic interijer

Tu je i Journalov interijer mjeseca odnosno prekrasnu i pametno uređenu garsonijeru na zapadu Zagreba. Uređena je u japansko-danskom stilu, a Mario Tubić dopustio nam je da zavirimo u taj skladni i opuštajući prostor koji će nam poslužiti za inspiraciju.

Foto: Sanja Tušek, Davor Rostuhar, IMDb, Lana Martinčević

Učitati još
Zatvori