Cest is d’Best 2020.: Uskoro počinje najbolji umjetnički ulični festival u Hrvatskoj

Cest is d’Best 2020.: Uskoro počinje najbolji umjetnički ulični festival u Hrvatskoj

Od 19. – 23.8. u Zagrebu se održava najomiljeniji ulični festival “Cest is d’Best” 2020. 24. po redu festival Kraljeva ulice i ove godine oživljava gradske trgove i ulice, vraća im šarm i optimizam. Briše granice između etabliranih oblika kulture i “alternative”, zbližava sve generacije građana kroz različite kulturne afinitete jer baš svi mogu sudjelovati u programu.

“Cest is d’Best” 2020.

“Cest is d’Best” je međunarodni, multimedijalni ulični festival koji njeguje zagrebački identitet. Danas je najstariji ulični festival u Hrvatskoj. Njegovi autori su vrhunski glazbenici, te i sami ulični umjetnici, Zlatko Petrović – Pajo i Miran Hadži Veljković – Hadži (Kraljevi ulice), a sada već davne 1997. zasnovali su vlastiti ulični festival kojeg je u prosjeku svakog dana doživjelo oko 50.000 posjetitelja. Posljednjih desetak godina festival je značajno proširio program te je zauzeo vrlo važno mjesto na međunarodnoj festivalskoj sceni.

Dobro poznat program

Mnogi posjetitelji, slučajni i namjerni prolaznici, već su dobro upoznati s programima koje je do sada nudio ovaj festival. Pa smo tako svake godine prisustvovali tradicionalnim akcijama kao što su Dukatino – utrka beba, PoŽuji – utrka konobara, Velika utrka čistača s trokolicama, škola znakovnog jezika, najsporija vožnja biciklom, lutajući klavir, Žuja performer plac, te čitav niz duhovitih i angažiranih likovnih instalacija koje osmišljavaju mladi likovni talenti našega grada. Poseban šarm gradu daju i glazbene pozornice raspoređene na nekoliko trgova u centru grada. Ove godine glavne festivalske pozornice bit će postavljene na Zrinjevcu te Trgu Europe i Cvjetnom trgu. Građani će nastupe cirkuskih, likovnih i glazbenih umjetnika također moći doživjeti u Bogovićevoj, Gajevoj, Praškoj i Tkalčićevoj ulici. Ove godine festival će se održati u nešto drugačijem izdanju zbog aktualne situacije s koronom. Program će trajati pet dana, a posjetiteljima će ponuditi više stotina sati programa brojnih glazbenih, scenskih i likovnih umjetnika.

Indija partner festivala

Indija je zemlja partner ovogodišnjeg festivala pa će predstavljanje dijela indijske kulture biti prezentirano na samom početku Cest is d Besta u srijedu, 19. kolovoza, prilikom festivalske povorke. Iste večeri, festival će otvoriti glazbenik Stjepan Jimmy Stanić na Zrinjevcu, koji će večerima biti rezerviran za plesnjake i nastupe. Cvjetni trg u poslijepodnevnim će satima posjetiteljima ponuditi nekoliko sati svirke u “režiji” uličnih svirača na tzv. “tepih pozornici”. Večernji su sati rezervirani za nastupe cirkuskih umjetnika.

Domaći i strani umjetnici

Ove godine festival će ugostiti desetak stranih i stotinjak domaćih glazbenih, likovnih i scenskih umjetnika. Ove će godine biti održana PluTrka – utrka pasa i vlasnika, Utrka smetlara u trokolicama, Pastelizacija i nekoliko drugih zabavnih akcija. Bit će manji broj ugostiteljskih kućica, ali organizatori naglašavaju da će odabir hrane biti zanimljiv, s naglaskom na zdravoj hrani. Na Trgu Europe bit će smještena pozornica na kojoj će nastupati Bosak & The Second Hand Band (četvrtak), Mangroove (petak), Ljetno kino (subota) te elektronski duo Cura & Dečko (nedjelja). Svi koncerti počinjat će u 21 sat.

Bogat program za najmlađe

Program za najmlađe i ove će godine biti na Zrinjevcu gdje će svakoga dana od 10 sati biti organizirane likovne, eko i edukativne radionice. Kasnije popodne, svi će posjetitelji moći učiti osnovne cirkuske vještine poput žongliranja, vrćenja koluta, hodanja po žici ili plesa na svili. Radionice će voditi akademski kipar i slikar Dejan Kljun, Eva Požar, Ivo Frangeš i udruga S.vila i plesačica tradicionalnih indijskih plesova Anuradha. Za djecu će biti organizirane kazališne, lutkarske i cirkuske predstave. Svim posjetiteljima bit će dostupni sportski rekviziti za rekreaciju i zabavu na travi.

Foto: Cest is d’Best

Učitati još
Zatvori