10 najčitanijih knjiga u 2015.

10 najčitanijih knjiga u 2015.

Na kraju godine radimo razne popise, zadajemo si ciljeve i jako često među osobnim zadacima zna stajati da ćemo od iduće godine više pažnje posvetiti kulturi i općenito stvarima koje ‘hrane dušu’, oplemenjuju nas i uljepšavaju život te tjeraju na promišljanje.

Tako odlučujemo češće odlaziti u kazalište, možda kupiti pretplatu, četvrtke navečer provoditi na otvorenjima izložbi, početi pratiti što se događa u kulturi… A najčešći zadatak koji si zadajemo jest da ćemo više i kvalitetnije čitati.

nedjeljno čitanje

No, što čitati? Pitanje zna odvesti na razne top liste izdavačkih kuća, popise najprodavanijih knjiga, one s najboljim kritikama – svejedno je gdje tražili, naći ćete se pred ogromnim zidom od količine domaćih, stranih, književnih i publicističkih naslova da jednostavno ne znate od kuda krenuti.

Zato donosimo izbor od deset knjiga koje su svaka na svoj način obilježile 2015. godinu u nadi da će vam pomoći u provođenju odluke. No, ne morate čekati na početak 2016., možete početi već sada, blagdansko večernje doba jednostavno zove na topli čaj, dekicu i dobru knjigu. Pa, krenimo redom:

Ta-Nehisi Coates: ‘Between the World and Me’

Ta-Nehisi Coates američki je pisac koji se etablirao kao jedan od najboljih pisaca na temu rasnih odnosa u SAD-u, između ostaloga zahvaljujući svojem veličanstvenom eseju ‘The Case for Reparations’, objavljenom prošle godine u časopisu The Atlantic, u kojemu redovito objavljuje tekstove.

knjiga 1

Njegovo djelo ‘Beetween the World and Me’ uzdrmao je književnu javnost i u jako kratkom roku zasjela je na prvom mjestu liste bestselera The New York Timesa.  Svakako mu je pomogla i recenzija nobelovke Toni Morrison koja je imala priliku pročitati rukopis prije izlaženja – književnica se oduševila te je njezin citat gdje Ta-Nehisija uspoređuje s genijalnim Jamesom Baldwinom kratkim dijelom tiskan i na same korice knjige: ‘Pitala sam se tko će popuniti intelektualnu prazninu koja nas prati od smrti Jamesa Baldwina. Sada je očito da je to Ta-Nehisi Coates. Jezik ‘Between the World and Me’, kao i Coatesov životni put, fascinantan je, elokventan i prelijepo iskupljujući. A njegova analiza rizika i nada života crnih muškaraca je koliko duboka toliko i razotkrivajuća.’

Ovaj opis svakako je razlog zašto je ‘Beetween the world and Me’ naš prvi izbor za početak čitanja. Nesumnjivo ćete nakon ove knjige s oduševljenjem posegnuti ka idućoj knjizi jer ne samo da su prisutne, već sada tražite još.

Andy Weir: ‘The Martian’

U listopadu ove godine ‘box offices’ prvo američkih, potom u ostatku svijeta, zauzeo je film ‘The Martian’. Film je do sada jedan od najprofitabilnijih fimova u povijesti Hollywooda i najprofitabilniji je film Ridleya Scotta.

the martian knjiga post

Toliki uspjeh filma privukao je gledatelje i zbog činjenice da je film snimljen prema romanu koji je prvotno izlazio kao blog te bio dostupam internetskoj čitalačkoj publici, da bi po završetku pisanja bloga tekst bio izdan kao drugi roman Andy Weira te zbog svoje iznimne popularnosti i postao predložak za film s Mattom Damonom i Jessicom Chastain u glavnim ulogama.

Roman prati američkog austronauta, Marka Wateya, prilikom njegovog napuštanja nesretnim slučajem na Marsu te jedini način njegovog preživljavanja (obzirom da nema izvor hrane i vode) jest improvizacija i maksimalno snalaženje u marsovskim uvjetima. Priča je opisivana kao popularni spoj filma Apollo13 i serije Cast Away. Svi ljubitelji znanstvene fantastike, no i izvrsne napete dramske radnje i oštroumnih komičnih momenata ovaj roman nećete ispustiti iz ruke. A onim čitateljima koji često daju prednost knjizi nego filmu snimljenom prema istoimenom literarnom predlošku, ovaj put sugeriramo da ipak filmu daju šansu.

Harper Lee: ‘To Kill a Mockingbird’

Književni klasik izdan 1960. godine književnice Harper Lee odmah po izlasku osvojio je Pulitzerovu nagradu i postao klasikom američke moderne književnosti. Prema književnom predlošku snimljen je istoimeni, također kultni, film s Gregory Peckom u glavnoj ulozi, dvije godine nakon prvog izdanja romana.

2006. godine ovaj je roman bio najčitaniji u britanskim knjižnicama, prvi put skinuvši Bibliju s prvog mjesta. Roman prati radnju koja je splet događaja inspiriranih autoričinom obitelji, prijateljima i susjedstvu u kojem je živjela sredinom 30-ih godina dvadesetog stoljeća.

Ove godina knjiga doživljava svoj ponovni uspjeh i prema Amazonovoj ljestvici najprodavanijih knjiga 2015. godine zauzela je visoko četvrto mjesto. Ako do sada niste, svakako je krajnje vrijeme da pročitate roman kojemu se gotovo svi književni ljubitelji vraćaju već punih 55 godina.

knjiga 3

Naslovnica prvog izdanja

Anthonyja Doerra: ‘All the Light We Can not See’

Kod nas prevedenog naslova ‘Svjetlo koje ne vidimo’ hvaljenog mladog američkog pisca roman prošlogodišnji je dobitnik Pulitzerove nagrade.

knjiga 5

Roman slijedi priču o isprepletenim putovima njemačkog dječaka Wernera i slijepe francuske djevojčice Marie-Laure i njihovoj borbi za preživljavanje silnih strahota Drugog svjetskog rata. Zanimljivost romana jest da ga je autor pisao cijelih deset godina što je rezultiralo prekrasnom, kompleksnom prozom koja se može čitati i kao roman o odrastanju, no kao i roman o hrabrosti i roman o žrtvovanju.

Iako mu je promakao Booker, izuzetno pozitivne kritike Washington Posta, New York Timesa i zadržavanje na prvom mjestu New York Times Book Revuea čak 33 tjedna te osvojena Pulitzer nagrada svakako su razlog zašto treba posegnuti za ovom knjigom.

Paula Hawkins: ‘The Girl on the Train’

Napeti i mračni triler prvi je roman britanske spisateljice. Do sada je pobrao mnogo pozitivnih ktritika te je po britanskim, američkim i književnim forumima hvaljen od strane svakodnevnih čitatelja.

knjiga 5a

Iako roman do sada nije zamijećen tj. kritiziran od većih medija, svakako je visoka ocjana na referentnom portalu goodreads.com gdje čitatelji sami ocjenjuju djela prilično dobar razlog, ako ništa, valjan je razlog za zadovoljiti znatiželju zašto su se svi pomamili za ovim trilerom.

Jedno je sigurno, nakon ovog romana pisanog u stilu filmova Alfreda Hitchcocka drugačije ćete gledati na tuđe živote i priče…

John Green: ‘Looking for Alaska’ & ‘Paper Towns’ & ‘The Fault in Our Stars’

Američki mladi autor izgleda da štogod napiše instantno postane bestseller! Od do sada objavljenih šest romana, dva su ekranizirana na velikom platnu – ‘Paper Towns’ i ‘The Fault in Our Stars’, dok je njegov prvi roman, debi ‘Looking for Alaska’ osvojio The Michael L. Printz Award nagradu koja se doijeljuje najboljim književnim ostvarenjima za mlade.

Nismo se mogli odlučiti tako da se na našem popisu nalaze čak njegove tri knjige, bez obzira jesu li napisane za mlade ili odrasle – sve tri ćete s jednakom brzinom ‘progutati’.

David Lagercrantz: Što nas ne ubije

David Lagercrantz, nasljednik Stiega Larssona, smjelo se uhvatio u koštac s Lisbeth Salander i Mikaelom Blomkvistom, dobro nam poznatim protagonistima trilera ‘Muškarci koji mrze žene’, ‘Djevojka koja se igrala vatrom’ i ‘Kule u zraku’. Strah, napetost i nove prijetnje s kojima se suočavaju primorat će beskompromisnoga lovca na istinu i genijalnu ekscentričnu hakericu da ponovno udruže snage.

`

Nastavak je dugoiščekivano djelo, nastalo pod uzbudljivim okolnostima nakon Larssonove smrti, kao neka vrsta kompromisnog djela Larssonove ostavštine podijeljene između oca, brata i nevjenčane supruge pokojnog pisca. U nastavku svjetski slavnog serijala ‘Millennium’ David Lagercrantz oživljava svijet koji je stvorio Stieg Larsson.

‘Što nas ne ubije’ svakako je triler koji su obožavatelji Larssonova djela dugo i sa znatiželjom iščekivali, roman koji kao i prethodni zadire u aktualne i bolne teme.

Harper Lee‘Go Set a Watchman’

Osim ‘To Kill a Mockingbird’, američka autorica Harper Lee našla se na našem popisu zbog ili bolje rečeno s još jednim djelom. Nakon više od pola stoljeća, autorica je objavila nastavak svojeg kultnog i nagrađivanog romana te time neopisivo iznenadila i oduševila čitatelje i širu javnost.

Hrvatski prijevod romana ‘Go Set a Watchman’ objavljen je nedavno u izdanju Znanja i već je zaintrigirao književnu javnost i publiku.

knjiga 8

Lauren Groff: Sudbina i bijes

Američka spisateljica u 2015. objavila je svoj treći roman, no četvrtu knjigu. Radnja romana prati ljubavnu priču Lotta i Mathilde koji su se ludo zaljubili i vjenčali s 22 godine. Desetljeće kasnije, njihov brak se i dalje čini kao da je savršen, no, čitatelji otkrivaju da su stvari u braku puno kompliciranije nego što se čini.

Naratori priče romana su naizmjenično sami supružnici. Roman je ove godine bio nominiran za National Book Award te autorica obrađujući ovu temu svakako pokazuje da i svakodnevne ljubavne priče često percipirane kao ‘uobičajene’ mogu biti kvalitetno, ozbiljno dramsko štivo.

knjiga 9

Milan Kundera: ‘Praznik beznačajnosti’

Nakon petnaest godina slavni češki pisac Milan Kundera objavio je svoj najvjerojatnije posljednji roman ‘Praznik beznačajnosti’. U dubokoj starosti od 86 godina Kundera je napisao roman za koji je dobio velike pohvale, ali i izazvao napade, kojima se ovom suvremenom klasiku odriče relevantnost.

Vječni kandidat za Nobelovu nagradu za književnost, autor kultne ‘Nepodnošljive lakoće postojanja’ ovom svojom posljednjom gestom razveselio je sve svoje obožavatelje, no isto tako uzburkao književnu i kritičarsku javnost. Ako se pitate zašto – morat ćete pročitati roman.

kundera 2 post

Scena iz filma ‘Nepodnošljiva lakoća postojanja’

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori