Vatreni danas prvi put igraju u plavim dresovima, a mi smo se prisjetili legendarnih dresova na Svjetskim prvenstvima
Vatreni danas prvi put igraju u plavim dresovima, a mi smo se prisjetili legendarnih dresova na Svjetskim prvenstvima

Vatreni danas prvi put igraju u plavim dresovima, a mi smo se prisjetili legendarnih dresova na Svjetskim prvenstvima

Dresovi naše nogometne reprezentacije prošli su razne faze, ali su u prvom planu uvijek bile popularne „kockice”. Donosimo vam razvoj dresova za Svjetsko prvenstvo od 90-ih do danas!

Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine

Prvi službeni dres dizajnirao je akademski slikar Miroslav Šutej. Dres je imao velik broj kvadratića, a odredio je dizajn iz 90-e. Lotto je svojim dizajnom obilježio dresove 90-ih, stoga je vidljiv odmak od tradicionalnih kvadratića. Na ovim dresovima kvadratići simboliziraju vijoreću zastavu, a osim toga dresovi su imali kragnu.

Profimedia: ZVONIMIR BOBAN
Profimedia: 08. srpnja 1998. prije polufinalne utakmice protiv Francuske (Od gornje lijeve strane: Zvonimir Boban, Dražen Ladić, Slaven Bilić, Igor Štimac, Zvonimir Soldo, Mario Stanić; Od doljnje lijeve strane: Robert Jarni, Goran Vlaović, Davor Šuker, Dario Šimić, Aljoša Asanović) (ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO,Image: 68661263, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
Profimedia: Davor Šuker

Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine

Od 2000. godine proizvodnju dresova preuzeo je Nike, pa dresovi više nemaju kragne.

Na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine broj na prsima igrača nalazio se unutar bijelog okvira, a dresovi su imali postavu koja je trebala služiti upijanju znoja.

Profimedia: Zvonimir Soldo
Profimedia: Stjepan Tomas
Profimedia: Alen Bokšić

Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006.

Dres koji su Vatreni nosili na SP-u 2006. u Njemačkoj smatra se jednim od najljepših. Naprijed je bio klasičan, a na leđima bijeli s plavim brojem igrača.

Dado Pršo

Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

Svjetski doprvaci na SP u Rusiji po prvi put u povijesti imali su ‘rezervni’ crno-plavi dres.

Profimedia
Profimedia

Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. – Kockice u novom izdanju

Prva garnitura dresa inspirirana je temom vatrenog srca. Riječ je o redizajniranoj i moderniziranoj verziji kvadratića koji su odavno postali globalno prepoznatljiv simbol hrvatskog ponosa. Novi dresovi donose odmak od klasičnog prikazivanja šahovnice te neravnomjerno posloženi, donose pravo osvježenje.

Profimedia

Prirodne ljepote kao inspiracija

S druge strane, istaknuto je kako pričuvni dres dodatno oplemenjuje kultne kvadratiće kroz simboliku prirodnih ljepota i nacionalnog ponosa. Oni su ovom slučaju zamagljeni i valovitih linija u kombinaciji tamnoplave i tirkizne boje, a dizajnirani tako da podsjećaju na plime i oseke Jadranskog mora. Stilski uzorci prezimena i brojeva na dresovima također su u duhu hrvatske povijesti i tradicije s obzirom na to da su inspirirani glagoljicom.

Foto: Profimedia, Instagram

Učitati još
Zatvori