Razgovarali smo s oftalmologom Krešimirom Gabrićem koji nam je otkrio kako izgleda jedan dan u životu liječnika
Razgovarali smo s oftalmologom Krešimirom Gabrićem koji nam je otkrio kako izgleda jedan dan u životu liječnika

Razgovarali smo s oftalmologom Krešimirom Gabrićem koji nam je otkrio kako izgleda jedan dan u životu liječnika

Jeste li se ikada zapitali kako izgleda dan jednog liječnika? Kako se odlučiti za tako jedan težak i odgovoran poziv? Koliko odricanja je potrebno da biste staloženo ušli u salu i obavili operativan zahvat? Budući da i sama muku mučim s vidom i problemom slabovidnosti, primorana sam nositi naočale. Često tražim okvire koji odgovaraju mojem obliku lica, no ponekad naočale ne odgovaraju mom outfitu pa ih kombiniram s lećama.

Budući da priroda mog novinarskog posla zahtijeva da većinu vremena provodim pred ekranom računala, oči mi na kraju dana budu teške, suhe, a ponekad i suze. Stoga sam istražila daljnje mogućnosti – što me dovelo do Klinike Svjetlost koja se već 25 godina bavi skidanjem dioptrije. Odlučila sam razgovarati s doktorom Krešimirom Gabrićem koji mi je objasnio proces skidanja dioptrije, a osim toga otkrio kako izgleda jedan dan liječnika.

doktor Krešimir Gabrić, Klinika Svjetlost_Mario Poje
  • Kako se rodila ljubav prema oftalmologiji? Kakav je utjecaj na Vas imao Vaš otac?

Budući da smo iz liječničke obitelji, otac nas je usmjeravao prema struci kojom ćemo se jednog dana baviti. Naravno da kao dijete nisam znamo da želim biti doktor. U dijelovima djetinjstva sam maštao o tome, a kako sam odrastao moje želje su se mijenjale. Pa kao i svaki mladić želiš biti menadžer, bankar, poduzetnik. Onda te roditelji  polako usmjeravaju i preoblikuju u nešto što je na kraju dana jako lijepa struka i tako se rodilo zanimanje i ljubav prema onome čime se danas bavim.

Prvi put sam bio u sali s četiri godine, a od 1998. kad je otvorena Svjetlost svaku subotu smo brat i ja provodili vrijeme u klinici i gledali tatu kako operira. Toliko samo vremena provodio u klinici da sam se ‘udomaćio’. Sjećam se da sam bio 1. ili 2. osnovne, sjeo sam za pult  glavne sestre i izbrisao cijeli kalendar s narudžbama pacijenata. Uzeo sam korektor i cijeli tjedan pacijenata sam izbrisao. To su bili moji prvi koraci u Svjetlosti. Danas sam ipak puno ozbiljniji i zbilja oprezno pristupam svakom pacijentu ponaosob.

doktor Krešimir Gabrić, Klinika Svjetlost_Mario Poje
  • Kada ste napravili svoj prvi zahvat skidanja dioptrije?

Prvi zahvat sam napravio negdje na proljeće 2018. g., a sveukupno ih je u 25 g. napravljeno oko 180 000, što uključuje operaciju mrene, skidanje dioptrije, transplantaciju rožnice itd. Možda je zanimljiviji podatak da je preko milijun ljudi posjetilo Svjetlost, a tu su i poznate ličnosti. Priča o prijateljstvu s Ivanom Trump počela je na izboru za Miss Universe Hrvatske. Naime prof. dr. sc. Nikica Gabrić sjedio je s njom u žiriju i shvatio da ne vidi čitati. Tada joj se obratio i sugerirao da dođe u njegovu Kliniku i riješi problem. Nakon godinu dana došla je upravo zbog pozitivnog iskustvo glumca Armanda Assantea koji je također operiran u Klinici Svjetlost. No kad je vidjela koliko je on zadovoljan i kako u nekoliko minuta doslovno možete bitno poboljšati kvalitetu života, dvojbi više nije bilo.

doktor Krešimir Gabrić, Klinika Svjetlost_Mario Poje
  • Kako to da ste se baš opredijelili za kirurgiju katarakte?

Off the record moj brat je preuzeo jednostavniji zahvat, a pošto sam ja malo spretniji onda su mene poslali na ovu zahtjevniju kirurgiju. Hahahah. Šalu na stranu, nekakav je logičan slijed. Otac se najviše bavi operacijom katarakte i ugradnjom multifokalnih leća tako da sam se usmjerio u tu vrstu kirurgije, a brat obožava lasersko skidanje dioptrije.

doktor Krešimir Gabrić, Klinika Svjetlost_Mario Poje
  • Kakve su reakcije pacijenata, čega se najviše boje?

Začudili biste se kada bih vam rekao da je taj strah vezan prvenstveno za sam dolazak, a ne za operativni zahvat. Na kraju dana pacijenti imaju najveći strah doći ovdje, ali kad dođu, jako malo pacijenata ima takav strah da se ne odluči na operaciju. Njima je najveći strah napraviti prvi korak – suočiti se s rješenjem, no jednom kad se suoče s detaljima 99 posto njih odluči se za operaciju. Važnu ulogu igra i pristup liječnika. Mi preferiramo personalizirani pristup prema svakom pacijentu. Detaljno objasnimo što se i kako radi, koliko traje i kako zahvat izgleda kako bi naši pacijenti prevladali strah i uvidjeli koje su sve prednosti.

doktor Krešimir Gabrić, Klinika Svjetlost_Mario Poje
  • Što biste poručili svim budućim i potencijalnim pacijentima koji su možda u dilemi trebaju li ili ne otići na lasersko skidanje dioptrije ili operaciju mrene?

Ako imate želju, ispunite si tu želju. Ja uvijek svojim pacijentima kažem da nisu ovdje došli da ih ja na išta nagovaram, nego da riješe svoj problem, ako ga smatraju problemom. Nije na meni da nagovaram i uvjeravam. Mora biti prvo želja pacijenta, a zatim ako je idealan kandidat, na njemu je da odluči. Ugradnja multifokalnih leća traje u prosjeku 5-7 minuta, a nakon zahvata odlazite otvorenih oči, nema zavoja. Nakon nekoliko dana vidite već puno bolje.

doktor Krešimir Gabrić, Klinika Svjetlost_Mario Poje
  • Da niste liječnik, što biste bili?

Ne znam, teško mi je odgovoriti na to pitanje… Bio bih liječnik u svakom životu. Smatram to pozivom, a ne poslom.

doktor Krešimir Gabrić, Klinika Svjetlost_Mario Poje

Oči su ogledalo duše…

Kaže se da su oči ogledalo duše i da iz njih možemo ponešto saznati o osobi, tako sam već na prvu primijetila kako je doktor Krešimir već naviknut na puno pitanja. Što je i očekivano kada je riječ o jednom od najvažnijih osjetila koje nam je dano. Simpatičan, duhovit i skroman spremno je odgovorio na sva moja pitanja. A nakon onih formalnih, poželjela sam malo više saznati kako izgleda dan liječnika izvan ordinacije.

doktor Krešimir Gabrić, Klinika Svjetlost_Mario Poje
  • Što radite u slobodno vrijeme te kako uspijevate izbalansirati posao i roditeljske obaveze?

Otac sam blizanaca – dva mala dječaka od godinu i pol dana pa nemam baš previše slobodnog vremena. Trenutno vodim lijepi obiteljski život. Snašao sam se jako dobro, ne spavam hahahah. Teško je biti prvi put otac, i još to odmah otac dvoje djece. Živahni su i znatiželjni, a nakon posla želim im posvetiti svu pažnju. Povremeno se vidim s prijateljima i kumovima, ponekad izdvojim vrijeme za odmor i mala obiteljska druženja.

 

doktor Krešimir Gabrić, Klinika Svjetlost_Mario Poje
  • Koje filmove biste preporučili za hladnije jesenske dane?

Vid je osjetilo koje nam omogućuje da svijet oko sebe doživimo na jedan poseban način, stoga u slobodno vrijeme volimo pogledati omiljenu seriju i film koji nas uvlače u svoje intrigantne priče. Ništa drugačije nije niti u životu liječnika.

Trenutno koji god da film gledam, gledam pola sata. Preferiram serije. Obožavam seriju Kuća od karata. Takva vrsta filmova i serija me opušta. Volim trilere, zaplete, napete radnje gdje ne znam što će se dogoditi. Osim toga, volim pogledati i filmove Denzela Washingtona.

doktor Krešimir Gabrić, Klinika Svjetlost_Mario Poje
  • Koji su Vam budući planovi za kliniku?

Nedavno je klinika Svjetlost proslavila 25 godina postojanja, i to sa stilom. Proslava je okupila brojne visoke dužnosnike, pripadnike poslovnih, sportskih i kulturnih krugova, kao i mnoge poznate goste iz javnog života, prijatelje i poslovne suradnike klinike. Planovi su nam i dalje isti. Da ostanemo vjerni sebi te da i dalje unapređujemo tehnologiju na svim našim lokacijama – u Zagrebu, Splitu, Sarajevu i Budvi – kako bi naši pacijenti bili zadovoljni.

doktor Krešimir Gabrić, Klinika Svjetlost_Mario Poje

Koliko je cijenjena klinika Svjetlost govori i činjenica da rad klinike prepoznaju i drugi liječnici oftalmolozi iz cijelog svijeta te dolaze u Kliniku vidjeti što je novo u oftalmologiji. I naposljetku, ono najvažnije – stroga pravila u odabiru pacijenata koji su kandidati za zahvate jer njihovo zadovoljstvo i zdravlje su im na prvom mjestu. Sve to je sasvim dovoljan razlog da napokon riješim dioptriju,       muke po biranju naočala i svakodnevnu borbu s lećama.

Dodatne informacije

E-mail: info@svjetlost.hr

Telefon: +385 1 777 5656

Fax: +385 1 777 5600

Adresa: Heinzelova 39, 10 000 Zagreb

Web: Klinika Svjetlost

Facebook: Klinka Svjetlost

Instagram: @klinika.svjetlost

Youtube: Klinika Svjetlost

Učitati još
Zatvori