Journal Man: Sve o peptidima, vašem novom anti-age savezniku

Journal Man: Sve o peptidima, vašem
novom anti-age savezniku

Peptidi su jedan od najraširenijih sastojaka anti-age krema i seruma. Iako se nalaze u brojnim proizvodima, mnogi od nas nisu sigurni što su točno peptidi i kako pomažu u očuvanju naše kože. Stoga smo za vas pripremili vodič o djelovanju peptida te izabrali najučinkovitije proizvode koji ih sadrže.

Što su peptidi?

Peptidi nastaju kada se određeni broj aminokiselina na određeni način spoji u lanac. Kada se povežu u veće lance, peptidi tvore proteine u našem tijelu, uključujući i kolagen. Kako su proteini temeljni blokovi kože, bez peptida naša koža gubi čvrstoću te dolazi do pojavljivanja bora, promjene teksture i smanjenja elastičnosti kože. Osim što su bitni za strukturu i funkciju kože, peptidi se nalaze u svakoj ljudskoj stanici te često djeluju kao biološki glasnik što ih čini iznimno važnim za funkcioniranje tijela.

Vrste peptida

Peptidi koji se koriste za njegu kože mogu se svrstati u tri skupine. Peptidi nositelji dostavljaju koži minerale koji potiču proizvodnju kolagena, dok peptidi inhibitora enzima djeluju na usporavanje prirodnog procesa raspada kolagena u koži. Tim procesom naša koža nakon tridesete godine godišnje gubi 1% preostalog kolagena. U treću skupinu spadaju signalni peptidi koji koži šalju signale o proizvodnji kolagena, elastina i drugih proteina.

Kako peptidi pomažu u očuvanju mladolikog izgleda?

Potičući proizvodnju kolagena, peptidi smanjuju pojavu bora, čine vašu kožu punijom, jačaju njenu strukturu te pridonose hidrataciji kože, obzirom da gubitak kolagena uzrokuje i dehidraciju. Antioksidansi koji se nalaze u peptidima imaju protuupalno djelovanje te smiruju kožu, dok peptidi nositelji ubrzavaju zacjeljivanje oštećene kože.

Peptidi će biti najdjelotvorniji u proizvodima kao što su hidratantne kreme, serumi i kreme za područje oko očiju. Neki od najčešće korištenih peptida su: Matrixyl 3000 koji poboljšava elastičnost i teksturu kože,  bakreni peptidi koji ne pomažu samo kod stvaranja, već i kod održavanja postojećeg kolagena te acetil tetrapeptid-5, peptid izvrstan za smanjenje vrećica ispod očiju.  Anti-age proizvodi s peptidima pogodni su za sve tipove kože.

Proizvodi

NIOD copper amino isolate 2:1 serum za lice
NIOD
Drunk Elephant protini polypeptide krema za lice
Drunk Elephant
Dr. Roebucks firming serum za lice
Dr. Roebucks
The Ordinary buffet and copper peptides serum za lice
The Ordinary
The Inkey List peptide krema za lice
The Inkey List

Foto: Instagram, Cult Beauty

Učitati još
Zatvori