Journal Man: Ove biljke obožavaju muškarci, a jednostavne su za održavanje
Journal Man: Ove biljke obožavaju muškarci, a jednostavne su za održavanje

Journal Man: Ove biljke obožavaju muškarci,
a jednostavne su za održavanje

Već dugo se radi na tome da se ruše predrasude kako je uzgajanje biljaka rezervirano samo za žene. Dapače, mnogi muškarci jako su pažljivi upravo kada se radi o osjetljivim stvarima, nekad pažljiviji od žena. Ubrzan tempo života mnogima od nas ni ne ostavlja dovoljno vremena da se brinemo o zahtjevnim biljkama, ali kada jednom osvijestimo antistres učinak koje one imaju na nas, poželjet ćemo ih samo još više. Ako niste vješti u uzgajanju zahtjevnih biljaka, krenite lagano. Ovo su jednostavne, a efektne biljke idealne za početnike s kojima ne možete pogriješiti u uređenju interijera.

Biljke koje muškarci obožavaju

Svi ćemo se složiti da nema bolje od biljaka u životnom prostoru. Još kada uhvatite ritam s njima i naučite ih održavati na životu, to će puno govoriti o vašoj strpljivosti i nježnosti. Donosimo popis onih jednostavnih s kojima možete krenuti već danas.

Sanseverija

Ova biljka je toliko zahvalna da se nalazi gotovo na svim mogućim popisima najdražih biljaka za uzgajanje. Izgleda predivno, ne treba joj svjetlost tako da ne morate brinuti gdje ćete ju smjestiti, ne zahtijeva puno vode, pa ju bez iste možete ostaviti čak dva tjedna. Kod nas se naziva i svekrvin jezik što je definitivno jedno od onih imena na popisu najsmješnijih kolokvijalnih naziva biljaka.

Kaktusi

Kaktuse vole svi, međutim muškarci tu definitivno prednjače. Zašto je to tako? Kao prvo jednostavni su za održavanje jer ih doslovno možete zaboraviti i njima će tako odgovarati, ubiti ih može jedino previše vode. Ako imate osunčano mjesto smjestite ih ondje jer će rasti kao ludi, ako pak nemate oni će i dalje biti vaši najbolji prijatelji i ukras u bilo kojem djelu stana. Razmnožavaju se vrlo lako, ali s njima morate biti pažljivi i ne dirati ih previše, zbog bodlji. No ako ste netko tko ne želi provoditi previše vremena gugutajući biljkama – kaktusi su za vas idealni.

Monstera

Žene vole muškarce koji vole biljke, a kad muškarac uzgaja monsteru, svi će se htjeti ogrebati za reznicu. Monstera se održava lako uz nekoliko jednostavnih pravila. Smjestite ju u polusjenu, zalijevajte jednom tjedno, brišite joj listove kada se skupi prašine i tu i tamo poprskajte vodom.

Začinsko bilje

Bilo da ga koristite u kuhanju ili samo kao ukras ili prirodni miris za vaš dom – začinsko bilje idealno je za početnike. Na tržnicama uvijek možete kupiti sadnice ružmarina, bosiljka ili mente koji će biti idealan prirodni začin za tjestenine, umake ili koktele.

Ljute papričice

Muški rod, koji je vječni pobornik ljutog, redovito “odvaljuje” na ljute papričice i umake spravljene od istih. Vrlo jeftino na tržnicama i u cvjetnim centrima možete pronaći sadnice različitih ljutih papričica. Posadite ih u veće teglice, stavite nas svijetlo mjesto i redovito zalijevajte. Plodovi će rasti, a na vama je da ih svježe ubacujete u variva, salate i umake. Možete ih osušiti, samljeti i kao začin dodavati u hranu.

Povrće za balkon

Muškarci vole vrtlarenje, a nema ljepšeg osjećaja kada sami uzgojite nešto. Ako nemate vrt ili veliku površinu za ozbiljno uzgajanje povrća, uvijek možete isprobavati mini varijante na vašim balkonima ili prozorskim daskama. Cherry rajčice i paprike raznih vrsta lako je uzgojiti, a možete probati i s krumpirom kojeg jednostavno ubacite u zemlju i čekajte da proklija. Za mjesec do dva garantirano ćete imati za primjerice dvije porcije krumpir salate bez previše truda. Igrajte se i isprobavajte, možda se zaljubite.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori