Alen Đuras spreman je za Doru, a otkrio nam je i zašto je zahvalan Jacquesu Houdeku
Alen Đuras spreman je za Doru, a otkrio nam je i zašto je zahvalan Jacquesu Houdeku

Alen Đuras spreman je za Doru, a otkrio nam je i zašto je zahvalan Jacquesu Houdeku

Mladog glazbenika Alena Đurasa javnost je imala priliku upoznati u drugoj sezoni popularnog showa The Voice prije sedam godina. Zahvaljujući odličnim nastupima završio je u finalu tog glazbenog showa koji mu je uvelike promijenio život.

Osim toga, Alen Đuras je otada radio na mnogim projektima, sudjelovao u sinkronizaciji crtanih filmova, pjevao je i u emisijama A strana i Volim Hrvatsku te bio mentor u emisiji  Zvijezde pjevaju. No uskoro po prvi puta staje na pozornicu Dore kao samostalni izvođač i to s pjesmom A Tamburitza Lullaby.

Journal_Alen Đuras, foto_Martina Movrić-17 (7)
Journal_Alen Đuras, foto_Martina Movrić-17 (8)

Izbor za pjesmu Eurovizije

Dora će se ove godine održati u studijima Hrvatske radiotelevizije na zagrebačkom Prisavlju, na pozornici na kojoj se Alen osjeća kao doma. Predviđene su tri večeri; dvije polufinalne koje će se održati 22. i 23. veljače te finalna večer koja će se održati u nedjelju 25. veljače. Alen nastupa drugu polufinalnu večer, četvrti po redu, a uz šalicu kave otkrio nam je kako se osjeća, kako izgledaju pripreme za nastup i što sve planira do kraja godine.

Journal_Alen Đuras, foto_Martina Movrić-17 (13)

O Dori i nastupu

 • Ovo je tvoj prvi nastup na Dori. Kako teku pripreme?

Tako je, ovo mi je prvi nastup na Dori i strašno mu se veselim. Pripreme su u punom jeku, a moji dani su postali izuzetno dinamični. Sa svojim timom razvijam kreativni koncept scenskog nastupa, imam probe za koreografiju, pripreme kostima, sastanke, gostovanja na radijskim postajama i još punooo toga. Moram priznati da me cijeli proces jako ispunjava i jedva čekam popeti se na pozornicu Dore.

Journal_Alen Đuras, foto_Martina Movrić-17 (1)
Journal_Alen Đuras, foto_Martina Movrić-17 (3)
 • Kako to da si se odlučio prijaviti na Doru, ali i pjevati na engleskom?

Nastup na Dori je moja velika želja već dugo vremena, no ove godine sam se osjećao kao da sam napokon spreman i zato sam se prijavio. Sve se nekako posložilo i vodilo k tome. Pjevat ću na engleskom zbog toga što je pjesma originalno pisana na engleskom i iza nje stoji švedski autorsko-produkcijski tim Saunacat, a namjera pjevanja na engleskom je ta da se šira publika može povezati s pjesmom.

A Tamburitza Lullaby

 • Koja je poruka pjesme? Ima li ona za tebe neko posebno značenje?

Pjesma je ljubavna i tematizira sporazumni prekid jednog para koji zna da više ne može nastaviti dalje, ali partneri sa sobom nose najljepše trenutke koje su proveli zajedno te ih se s radošću prisjete. Ona je zapravo podsjetnik svim slušateljima da se sjete onog nekog posebnog s kim više nisu, a proveli su lijepe i formativne trenutke zajedno. Drugim riječima, pjesma progovara o tome da iako je svaki prekid tužan, ne mora nužno ružno završiti, već postoji mogućnost da ljudi ostanu prijatelji.

Journal_Alen Đuras, foto_Martina Movrić-17 (4)
 • Koliko dugo si radio na pjesmi i jesi li odmah znao da s njom ideš na Doru?

Pjesma je zapravo došla k meni u suradnji s prijateljem i dragim kolegom Sinišom Reljićem – Simbom, koji je i bio poveznica između švedskog tima i Hrvatske. Čim smo snimili demo odmah sam je prepoznao kao idealnu pjesmu za prijavu na Doru i u kratkom vremenu smo ju završili.

 • Znaš li svirati tamburicu? 😊

Haha! 😊 Još ne, ali možda sve iznenadim na Dori.

Journal_Alen Đuras, foto_Martina Movrić-17 (2)
 • Koja je tvoja najdraža pjesma s Eurosonga? Zašto?

Najdraža pjesma mi je Marija Magdalena Doris Dragović. Osim što je pjesma po sebi moćna i nastup je bio samouvjeren, ostala mi je u prekrasnom sjećanju jer sam ’99. kao dijete gledao taj nastup sa svojom obitelji i napeto smo pratili kako će se Doris plasirati.

Journal_Alen Đuras, foto_Martina Movrić-17 (12)

Slobodno vrijeme

 • Osim što si trenutno fokusiran na Doru, kako provodiš slobodno vrijeme?

Malo slobodnog vremena koje i ulovim, volim provesti s prijateljima u prirodi, skoknuti za vikend na izlet, planinarenje, druženje ili posjetiti obitelj. A često se i u slobodno vrijeme nađem u nekoj glazbenoj kombinaciji s kolegama glazbenicima pa zasviramo, improviziramo u studiju i slično.

Journal_Alen Đuras, foto_Martina Movrić-17 (9)

Od mentora Jacquesa Houdeka puno sam naučio. Bila mi je čast što me pozvao da mu pjevam prateće vokale na Eurosongu u Kijevu 2017.

Journal_Alen Đuras, foto_Martina Movrić-17 (11)

O nastupu na Eurosongu 2017.

 • Jučer je završila još jedna sezona showa The Voice. Koja je tvoja neka najljepša uspomena iz tog perioda?

The Voicea se stvarno sjećam u najboljem svjetlu, a od uspomena bi izdvojio provođenje vremena s drugim natjecateljima, danas kolegama sa scene, naše probe i zezancije, zajedničko učenje i međusobno natjecanje. To je bilo ono što je cjelokupno iskustvo The Voicea učinilo posebnim.

 • Imao si priliku raditi s vrhunskim glazbenicima. Kako je suradnja s tim osobama utjecala na tebe kao glazbenika, ali i u osobnom sazrijevanju?

Izdvojio bih svog mentora s The Voicea, Jacquesa Houdeka. Puno sam od njega naučio kao vokal i njegova potpora na početku karijere pomogla mi je da se izgradim. Bila mi je čast što me pozvao da mu pjevam prateće vokale na Eurosongu u Kijevu 2017.  te mi je bilo veliko zadovoljstvo proći s njim jedno takvo iskustvo.

Journal_Alen Đuras, foto_Martina Movrić-17 (10)

Album za kraj godine

 • Na početku smo godine, što si u njoj priželjkuješ? Imaš li u planu neku novu pjesmu?

Imam velike planove za ovu godinu. Puno toga je u pripremi i, osim pjesme A Tamburitza Lullaby, sigurno ću izbaciti još koji singl te krajem godine planiram objaviti album.

 • Pripremaš li uskoro neki koncert? Gdje te možemo slušati?

Bit će, ali prvo Dora. Stay tuned, pratite me na društvenim mrežama. Sve ćete tamo saznati na vrijeme, ne bih puno volio otkrivati u ovom trenutku. 😊

Journal_Alen Đuras, foto_Martina Movrić-17 (6)
Journal_Alen Đuras, foto_Martina Movrić-17 (5)

*Posebno hvala Peaches & Cream baru na ustupljenom prostoru za snimanje.

Foto: Martina Movrić

Učitati još
Zatvori