Kišni vrtovi – najjednostavniji vrtovi

Kišni vrtovi su samozaljevajući vrtovi, jednostavni za održavanje i s malim utroškom resursa, osmišljeni su sa namjerom kako bi se zaštitili rijeke i potoci. Radi se o principu skupljanja oborinske vode sa tvrdih podloga kao što su prilazni putovi, terase, krovovi do vodoravnih oluka nakon pada kiša radi iskoristivosti oborinske vode. Takvim sustavom zalijevanja koristimo zapravo recikliranu vodu te štedimo pitku.

vrt

Melburne Water, vodoopskrbna je tvrtka u vlasništvu Victorian državne vlade, koja ohrabruje australske stanovnike za stvaranje kišnih vrtova. Cilj im je napraviti 10.000 vrtova, za sada su naprevljena čak 7804 vrta. Kišni vrtovi bi smanjili količinu pitke vode koja se koristi za zaljevanje vrtova, a takođe i smanjuje količinu onečišćenja tekućih voda.

kišni vrt slider

Kišni vrt sastoji se od pjeskovitog sloja ispod površinskog sloja koji pomaže usporiti oborinske vode do ulaska u rijeke i potoke. Ovi slojevi pomažu ukloniti onečišćenja, kao što su dušik i fosfor, gnojiva, prašina, lišće i životinjski izmet, oni se jednostavno ispiru sa čvrstih površina.

kišni vrt post 2

Postoji nekoliko različitih kišnih vrtova poput kutije za sadnju, zemljani vrtovi, infiltrirajući vrtovi, zeleni krovovi, porozni pločnici, povrtni vrtovi te spremnici za kišu. Obzirom da takav vrt nema ograničenja u veličini (ili manjini) svi se mogu okušati u stvaranju kišnog vrta. Kada ga u početku dobro složite, održavanja nekon slaganja je toliko jednostavno da to nećete niti osjetiti.

Vrtna ograda Unopiù (unopiu.com)

Vrtna ograda Unopiù (unopiu.com)

Melbourne Water 10000 kišni vrt program, koji potiče ljude da izgrade kišne vrtove u vlastitim dvorištima, izvorno je započet kako bi se osmislilo napraviti kišne vrtove u javnim prostorima. Program je proširen i sada daju upute o tome kako dizajnirati, izgraditi i održavati kišni vrt, tako da svatko može kreirati vlastiti kod kuće. Sve upute o načinima slaganja kišnog vrta, pa i onog kod kuće možete naći na melbournewater.com.au.

Tekst: Lana Mesić
Foto: Facebook

0