Čudotvorne chia sjemenke

Sigurno ste već više puta čuli za chia sjemenke, a vjerojatno ste ih i probali ili ih već svakodnevno konzumirate. Chia sjemenke spadaju u kategoriju Superhrane i definitivno zaslužuju da ih se tako naziva. Biljka koja je bila vrlo važna u aztečkoj civilizaciji, dok je u ostatku svijeta tek nedavno postala jako popularna.

chia3

Chia sjemenke su sićušne sjemenke bijele, sivo-smeđe do crne boje, a imaju vrlo visoku prerambenu vrijednost. Sadrže jako puno Omega-3 masnih kiselina, mnoštvo kalcija i magnezija, cinka i željeza, a od vitamina sadrže A, B, E i D. Bogate su vlaknima, pa su odlične i za probavu.

chia2

Posebne su po tome što na sebe vežu vodu i udvostručuju se kada se namoče, a samim time pomažu prolazak hrane kroz probavni sustav i opskrbljuju stanice dovoljnom količinom vode, jer pomažu održavanju ravnoteže elektrolita u organizmu. Odlične su i za mršavljenje, jer daju dugotrajan osjećaj sitosti, potiču razgradnju masti, a imaju nizak glikemijski indeks. Prednost pred drugim sjemenkama imaju osobito radi jednostavne upotrebe, ne mora ih se mljeti kao npr. lanene sjemenke, a hranjivost im je neupitno viša. S obzirom da nemaju okusa, može ih se dodavati u gotovo sva jela i napitke, pa se tako najčešće stavljaju u smoothie, salate, jogurt, mlijeko, kruh i peciva, rade se pudinzi ili se piju u vodi sa malo limuna kao osvježavajući napitak.

chia4

Odlične su i za sportaše jer pomažu u regeneraciji mišića nakon treninga, a bogate su i bjelančevinama, pa ih zato preporučuju vegetarijancima i veganima kao izvrstan izvor proteina. Osim toga, pomažu kod dijabetesa, poboljšavaju zdravlje krvnih žila, jačaju zube i kosti, a mogu poboljšati san i podići raspoloženje. Treba li vam još koji razlog da ih uvrstite u svakodnevnu prehranu?

chia1

Ako još niste isprobali chia sjemenke, možete ih pronaći u web-shopu trgovine Bio svijet i to na promotivnoj akciji s 15% popusta do 15. rujna. Na istom linku možete pronaći nekoliko zanimljivih recepata i naučiti nešto o ovim čudotvornim sjemenkama.

Tekst i foto: Barbara Medić, Bio svijet

0