Nova Plami svjetiljka

Nova Plami
svjetiljka

plami-svjetiljke-6

[dropcap custom_class=”normal”] Projekt Plami svjetiljki započeli smo Filip Havranek i ja prije četiri godine, a uz stalno usavršavanje zaživjele su u obliku pravog proizvoda.[/dropcap] Potaknuti natječajem sa svrhom oživljavanja tradicionalnih hrvatskih obrta, počeli smo se zanimati za staklopuhačku tradiciju.

[blockquote]Najviše nas je zaintrigirala činjenica da se radi o tisućama godina starom obrtu[/blockquote] čiji su alati do današnjeg dana ostali gotovo potpuno isti. Dio tog znanja prenio se i na majstore s ovih prostora, a jedno od rijetkih mjesta gdje magija staklopuhačke tehnike i dalje živi – Staklarna Rogaška – tvornica je gdje se danas proizvode Plami svjetiljke.

plami-svjetiljke-4

Proces puhanja stakla vrlo je zahtjevan, no vješti majstori tako dobro upravljaju samom izradom da ona djeluje poput kakvog performansa. Vruća staklena masa vadi se iz peći u kojoj se postiže temperatura viša od 1.100 Celzijevih stupnjeva i tada nastupa proces puhanja stakla. Staklo za Plami lampe puše se u tradicionalni drveni kalup. Zbog toga je svaka svjetiljka malo drugačija od prethodne što im pruža unikatnost koju je teško postići industrijskim postupkom. Sjenilo je napravljeno je od kristalnog stakla s većim lomom svjetlosti od klasičnog stakla zbog čega je interakcija svjetla i sjenila puno privlačnija, kako bi svjetiljke bile jednako zanimljive kada pružaju svjetlo ili kad su ugašene.

plami-svjetiljke-3

Specifičnost Plami svjetiljki leži u činjenici da se mogu kombinirati na različite načine. Jednostavne kompozicije od 3 svjetiljke, bogati ‘oblaci’ sastavljeni od tridesetak primjeraka, ili pojedinačne svjetiljke suptilnog dojma – neki su od mnogih načina upotrebe. Zato, osim u rezidencijalnim prostorima, sve se češće koriste i u onima ugostiteljskog karaktera, poput restorana. Svakome tko projektira prostor važno je da je svaki detalj na svome mjestu zbog čega smo, osim dizajnu sjenila i posebno izrađenog grla, veliku pažnju dali projektiranju rozete. Ona dolazi u vrlo malim dimenzijama (promjera 4 centimetra) kako ne bi svojim oblikom konkurirala staklenom sjenilu.

plami-svjetiljke-2

Ove jeseni Plami obitelji pridružila se i pjeskarena svjetiljka, fine mat površine, koja pruža ugodno raspršeno svjetlo te čak polako postaje traženija od svoje prethodne, prozirne varijante.
Više o Plami svjetiljkama možete saznati na službenom websiteu gdje se svjetiljke mogu i naručiti, ili Facebooku i Instagramu stranici.

plami-svjetiljke-1

Preporuka

Zatvori