Andrea je preselila u Švedsku, trenutno uređuje svoj stan i radi najbolje DIY projekte

Andrea je preselila u Švedsku, trenutno uređuje svoj stan i radi najbolje DIY projekte

Andreu Johnsson upoznale smo još prije nekoliko godina, kroz radove njenog brenda White & Glory, koji je u međuvremenu rebrendirala u Papers and Pearls. Riječ je o brendu koji i danas uspješno posluje, a s njegovim radovima jako su dobro upoznati mladenci: kako oni prošli i sadašnji, tako i oni budući. Naime, Papers and Pearls pobrinut će se za najbolji mogući imidž vašeg vjenčanja, i to svojim visoko stiliziranim papirnatim priborom koji svakoj svadbi daje onu točku na i: pozivnicama, zahvalnicama, karticama s imenima, jelovnicima za vjenčanje i raznim drugim materijalima.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli PAPERS and PEARLS (@papers.and.pearls)

Andrea je kroz pandemiju i izmijenjene okolnosti vjenčanja nastavila poslovati digitalno iz Švedske, u koju je preselila sa suprugom, a paralelno nas je putem Instagram profila započela uvoditi u svoj nevjerojatno kreativan i estetski privlačan svijet. Tako se kroz nekoliko mjeseci isprofilirala kao ultimativna DIY majstorica koja je, uređujući stan u kojem se skrasila, iz starih stvari počela stvarati neka sasvim nova remek-djela namještaja i detalja za dom. To nam je bio povod da barem djelić njene kreativnosti predstavimo i vama, našim dragim čitateljima, u nadi da će vas inspirirati za vlastite DIY projekte s kojima ćete i u starim i možda odbačenim komadima pronaći veliku ljepotu.

Tko je Andrea i zašto biste ju trebali pratiti ako volite kreativne Instagram profile, otkrivamo vam u nastavku, a svakog idućeg mjeseca, u blogu Journal Design moći ćete pogledati njene DIY radove – od početka do finalne realizacije.

  • Preselila si u Švedsku, u Malmö. Kakav je život ondje, ima li ikakvih paralela sa životom u Hrvatskoj? Kako ste se prilagodili situaciji s obzirom na pandemiju?

Tako je, u Malmö smo se preselili prošle godine iz Amsterdama. Bio je to popriličan pothvat s obzirom da smo se na taj korak odlučili potaknuti stanjem tijekom pandemije, ali sve je postalo jednostavnije ovdje s obzirom da Švedska dosad nije uvodila lockdown. Malmö me podsjeća na Zagreb u manjem formatu, živahan je grad na obali u kojem ima ljudi iz svih dijelova svijeta pa tako i s naših prostora. U Zagrebu mi se uvijek sviđala ta ušuškana atmosfera, prekrasna arhitektura, priroda u svakom dijelu grada, kulturni događaji za svačiji ukus i to je nešto što smo tražili pri povratku u Švedsku kad već ne možemo imati 2600 sunčanih sati u godini kao Hrvatska.

  • Vlasnica si brenda Papers and Pearls, specijaliziranog za pozivnice za vjenčanja i papirnati dekor. Upravo kroz tu ulogu prvotno smo te i upoznale, kako si došla na ideju napraviti ovako nešto originalnije od onog što najčešće viđamo u svijetu vjenčanja? Kakav je tijek poslovanja u doba korone?

Papers and Pearls je nastao sasvim spontano nakon što sam izradila svoje pozivnice za vjenčanje, što se svidjelo mojim prijateljicama i mojoj dekoraterki i koordinatorici vjenčanja koja me zapravo “nagovorila” da se upustim u avanturu vođenja vlastitog brenda. Pandemija nas je definitivno iznenadila, no prilagodili smo se usprkos cijelom nizu nesretnih okolnosti kao npr. zatvaranju poslovanja nekih naših ključnih partnera. U ovom trenutku nudimo izradu digitalnih pozivnica koje su savršena opcija u današnjim nepredivim vremenima i mnogim parovima su olakšale obavještavanje gostiju o promjeni datuma ili lokacije, ponekad i nekoliko puta.

  • Nedavno ste preselili u novi stan – je li vaš ili ga unajmljujete? Kako je općenito tekao proces njegova uređivanja? Kakav stil ti i suprug preferirate, u kojem ste uredili stan?

S dolaskom u Švedsku odlučili smo se na kupovinu prve nekretnine – dvosobnog stana. Moram priznati da su nam prethodni vlasnici olakšali jer su pred nekoliko godina potpuno renovirali stan tako da nas je dočekalo “čisto platno” u onim najbitnijim prostorijama, kuhinji i kupaonici, no svi ostali dijelovi stana postali su moja radna zona.  Iako smo ovdje gotovo pola godine, mojim projektima se još ne nazire kraj. Neizmjerno uživam u postepenom kreiranju našeg doma! Stilski ćete na prvu vidjeti skandinavski stan, ali ćete ubrzo otkriti da ovdje stanuje netko tko voli renoviranje namještaja u vlastitoj radinosti, diy projekte, orijentalne tepihe i tko petkom traži inspiraciju u second-hand trgovinama.

  • Zbilja si nevjerojatno vješta s DIY projektima – jesu li preuređeni komadi namještaja samo tvojih ruku djelo ili ti pomogne i suprug? Koliko ti je najdulje trebalo za određeni DIY projekt?

Hvala ti! Suprug mi često pomogne oko nekih dugotrajnijih radnji kako bi ubrzali proces, no moram napomenuti da je sve što smo dosad radili moguće u samostalnoj izvedbi. Uvijek tražim jednostavna rješenja, odnosno, način da dođem do željenog komada namještaja bez potrebe za nečim što mi je nedostupno, kao npr. alati ili mašine. Što se trajanja tiče, neke projekte završim ekspresno, a neki potraju, ne samo zato što su možda kompleksniji nego ponekad dođem u situaciju da ne znam što bih dalje pa mi treba malo vremena da promislim ili promijenim ideju prije nego se vratim projektu. Vitrina iz 90-ih, kao najveći komad namještaja s kojim sam se uhvatila u koštac, zasad drži rekord!

  • Koliki je omjer novih i preuređenih starih stvari u vašem stanu – cca? Gdje si sve nabavljala te starine i koji su ti bili kriteriji pri kupovini istih? Koju si ljepotu pronašla u starinama?

Rekla bih da je 60% našeg namještaja u originalnom obliku, a 40% kombinacija preuređenih komada (većinom iz Ikee) i renoviranog second-hand namještaja. Po prirodi sam oduvijek sentimentalna i kao mala sam voljela pregledavati svačije stare stvari, od tkanina do posuđa. A onda sam kao studentica u Zagrebu otkrila Hrelić pa kasnije, tijekom putovanja i života u inozemstvu, i second-hand trgovine i antikvarijate u kojima stoje ogromne količine stvari kojih se netko riješio. Najnovije otkriće mi je Facebook Marketplace koji je u Hrvatskoj drugo Njuškalo i na kojem se mogu naći prekrasne stvari za svaki budžet. Uvijek mi je draže kupiti nešto unikatno umjesto generičkog predmeta kojeg ima svaki stan. Nekako imam osjećaj da tim stvarima dajem novi život i ti predmeti su uvijek pokretač razgovora u našem domu. Nešto ostavim u prvobitnom stanju, nešto iskoristim kao dio diy projekt, nešto samo brzinski preuredim ili prenamijenim…

  • Predstavljamo te kao novu Journal Design blogericu – svakog mjeseca razveselit ćeš nas nekim novim DIY projektom, što bi voljela ovom suradnjom približiti našim čitateljima?

Iznimno se veselim! Jedva čekam da čitateljima Journala pokažem kako na jednostavne i zabavne načine, često uz vrlo mali budžet, možemo unijeti malo topline, ali i sebe u svoj životni prostor te kako od stana ili kuće napraviti dom pun posebnosti, bez obzira na to radi li se o najmu ili vlastitoj nekretnini. I naravno, kako za sve to ne treba imati izvanredan set vještina i prethodno znanje i iskustvo već samo malo mašte, volje i strpljenja.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori