Kakvo se zaručničko prstenje biralo u kraljevskim obiteljima?

Kakvo se zaručničko prstenje biralo u
kraljevskim obiteljima?

Princeza Diana i mali princ William

Iako nedostižni u mnogim drugim aspektima, kraljevske su obitelji mnogim mladenkama poslužile kao inspiracija za njihov veliki dan. Od vjenčanica koje su se budnim okom pratile i kopirale pa sve do zaručničkog prstenja za kojim se uzdisalo. Od trenutka kada su kraljevske zaruke objavljene, oči javnosti uprte su samo u jednu stvar – mladenkinu ruku i prsten koji je na njoj zasjao.

Kroz godine slavnih kraljevskih zaruka, izmjenjivali su se razni stilovi i priče koje su okruživale prstenje, no jedan od svakako najpoznatijih zaručničkih prstena onaj je koji je odabrala Diana prije udaje za princa Charlesa. I iako je u konačnici brak počeo i završio nesretno, a možda upravo i zato, sam prsten ostao je jedan od najistaknutijih u povijesti.

Princeza Diana i princ Charles

Princeza Diana

12-karatni ovalni tamnoplavi safir okružen s 14 dijamanata u 18-karatnom bijelom zlatu postao je njen zaštitni znak. Odabrala ga je sama među prstenjem koje joj je Charles pokazao, a koje je izradio tadašnji kraljevski draguljar Goddard.

Kate Middleton i princ William

Catherine, vojvotkinja od Cambridgea

Dianin prsten naposljetku je završio u sretnim rukama. Majčinu ostavštinu princ William je proslijedio na novu generaciju i svoju odabranicu zaručio upravo ovim prekrasnim prstenom.

Ako je prsten bio predmet pozornosti 1981. kada su se Diana i Charles zaručili, onda je 2010. to zanimanje eksponencijalno naraslo i za dizajnom ovog prstena nakon zaruka Kate i Williama poludio je cijeli svijet. Kopije su se mogle nabaviti u apsolutno svim oblicima, a mladenke su uzdisale za prekrasnim profinjenim dizajnom.

Meghan Markle i princ Harry

Meghan Markle

Iako je i ova kraljevska priča u međuvremenu dobila svoj neuobičajeni epilog, u vrijeme zaruka su Meghan i Harry slavljeni kao jedan od najdražih kraljevskih parova. Očekivalo se da će Harry, poput Williama, zaručiti Meghan s prstenom iz majčine kolekcije, no on je odabrao sam dizajnirati prsten s dijamantom iz Botswane za koju ih vežu lijepe uspomene te iskoristio dva majčina dijamanta da zaokruži dizajn.

Wallis Simpson

Wallis Simpson

U još jedno ljubavnoj priči okupanoj skandalima istaknuo se upečatljivi zaručnički prsten. Princ Edward je čak prije svoje abdikacije zbog žene koju voli zaprosio Wallis Simpson s 19,77-karatnim Cartierovim smaragdom i pokrenuo trend dragog kamenja u boji.

Grace Kelly

Grace Kelly

Poznata glumica je postala dio bajke kada se zaručila za princa Rainiera III. od Monaka i postala princeza. Princ je zaprosio Grace nakon samo nekoliko mjeseci dopisivanja i to s puno jednostavnijim prstenom od onog koji je u konačnici nosila. Prije odlaska iz Hollywooda, princ joj je poklonio 10,48-karatni dijamantni Cartier prsten koji je postao jedan od najupečatljivijih komada nakita u povijesti.

Princeza Charlene od Monaka

Princeza Charlene od Monaka

Nastavljajući tradiciju građansko-kraljevskog spoja, princ Albert II., svoju je mladenku zaprosio jednako fantastičnim prstenom kakav je nosila njegova majka. No dizajn je bio znantno drugačiji – kruškastog oblika i okružen sitnijim dijamantima, ovaj je prsten zaista jedinstven.

Foto: Profimedia/Hussein Anwar (SIPA)

Učitati još
Zatvori