Meditacije za dušu i tijelo

Polaznici mojih radionica često kažu kako im je bilo lijepo u vođenim meditacijama i kako su se brzo uspjeli opustiti. I zaista, poseban je osjećaj kada se umire tijelo i um i dovedu u potpuno opušteno stanje.

meditacija-02
Meditacija je vrlo korisna za cijeli organizam, smanjuje ili normalizira krvni tlak, bilo i razinu hormona u krvi. Djeluje harmonizirajuće na čitavo biće i lijek je za dušu. Prakticiramo li meditaciju redovito naše tijelo i naša duša će nam biti zahvalni na tome i uzvraćat će nam ljubavlju, mirom i zadovoljstvom.

Potrebno je vrlo malo vremena da bismo se opustili i doveli u meditativno stanje, dovoljno je za početak i samo pet minuta svakoga dana da se tijelo navikne na blagodati meditacije. Kasnije praksom možemo to vrijeme povećavati na 10, 20 ili 30 minuta, a po želji i duže. U bilo kojem trenutku tijekom dana, kada vam je to najzgodnije, izdvojite malo vremena za sebe, osamite se i opustite. Za meditaciju je potrebno mirno i tiho mjesto koje vama najviše odgovara, bilo da se radi o vašem domu ili nekom lijepom mjestu u prirodi. Možete pustiti i tihu muziku za meditaciju što će vas još bolje opustiti.

meditacija-03

Kada ste pronašli svoju oazu za meditaciju, sjednite ili legnite, udobno se smjestite, zatvorite oči, udahnite nekoliko puta dubokim udahom kroz nos i izdahom kroz usta, osvijestite opuštanje jednog po jednog dijela tijela; možete krenuti od stopala, preko zglobova pa prema gore sve do tjemena, ili obrnutim redoslijedom od tjemena prema stopalima. Tiho nabrajajte u sebi redom dijelove tijela koje opuštate (‘Moja stopala se opuštaju, moji zglobovi se opuštaju’…). Pokušajte se ne fokusirati na misli, osluškujte svoje otkucaje srca i svoje disanje. Možete odabrati i temu meditacije, hoće li to biti samo mir, trenuci bez negativnih misli i problema ili ćete željeti vizualizirati neki lijepi događaj, možda šetnju sa svojim duhovnim vodičem ili anđelima, ili pak ponavljati određenu riječ poput; mir, ljubav, blagostanje, sreća.

Često u meditacijama možemo dobiti i odgovor na pitanja ili probleme koji nas trenutno muče; samo postavimo konkretno pitanje, kao npr. ‘Što trebam znati ili koji je sljedeći korak?’ Kroz meditaciju će stizati odgovori i pojačavat će se emocije vezane za odabranu temu. Vrlo je individualno hoćete li dobivati odgovore odmah ili tijekom idućih meditacija i dana, ovisno o tome koliko ste otvoreni i u mogućnosti potpuno se prepustiti.

meditacija-01

Nikada ne možemo biti u stanju bez misli, jer prirodno je da one dolaze, odlaze, imaju svoj tijek, samo im dopustite da proteknu, da se stvaraju i nestaju… ne dajte važnost negativnim mislima poput ljutnje, straha, gorčine, tuge, samo im zahvalite i pustite neka prođu i zamijenite ih pozitivnim mislima i osjećajima. Kada takvim mislima ne pridajemo važnost i na njih ne vežemo emociju, one samo prolaze i odlaze.

meditacija-04

Nema loše ili neispravne meditacije, postupak je vrlo jednostavan i primjenjiv. Što više prakticirate meditaciju to ona postaje uspješnija i djelotvornija, a vaše tijelo, um i duša će se veseliti i nagraditi vas srećom, ljubavlju i iscjeljenjem. U nama su svi odgovori na sva pitanja koja imamo. Kroz meditaciju ćete se još više povezivati sa sobom i iznenadit će vas koliko ste mudri i koliko se možete brinuti o sebi samima. Opustite se i uživajte!

0