Indira Juratek: Što je to ‘slow living’ i zašto ga prigrliti?

Indira Juratek: Što je to ‘slow
living’ i zašto ga prigrliti?

Nedavno sam bila gošća jednog live razgovora na Instagramu kod Instituta održive mode s temom SLOW LIVING. Kad me Ivana pozvala danima sam razmišljala što je to u mom životu, osim činjenice da živim na selu, što zbilja je slow living. Shvatila sam da su moj mindset, izbori i odluke sve to, a da oko cijelog koncepta slow livinga postoje brojne zablude koje ću ovdje pokušati demistificirati. Krenimo od toga što slow living nije.

Slow living ne znači da živite tempom kornjače, da se krećete brzinom puža, da ste odustali od svih tehnoloških benefita 21. stoljeća, da niste produktivni, da ne želite uspjeh… Ne radi se ovdje o tome da dokučimo kako možemo živjeti bez puno toga, već naprotiv da svakodnevno otkrivamo što nam je zbilja važno i oko čega želimo graditi svoje postojanje.

Slow living je dakle mindset. Toje životni lifestyle koji bira jednostavniji, održiviji, smisleniji i svrhovitiji život. Živjeti SLOW znači razmišljati kako uskladiti svoj život s onim što najviše cijenimo i kroz svakodnevne izbore i odluke stvarati taj svjestan, smislen i svrhovit život. Kada svjesno usporimo mi u središte svog života stavljamo prave vrijednosti koje doprinose našoj dobrobiti kao pojedinca, ali i dobrobiti čitave zajednice pa i samog planeta u konačnici. Kada gradimo okosnicu života oko onoga što nam je zbilja bitno u svoj život dovodimo ispunjenje i radost te naprosto živimo bolje.

Odabrati živjeti s namjerom znači isključiti se s autopilota i ne loviti tuđe agende. Lajtmotiv života nam prestaje biti „brže, više, jače“. Otvara nam se sasvim novi svijet u čijem središtu se nalazi naše biće koje bira za sebe ono što ga čini harmoničnim i usklađenim sa svojim ritmom.

Slow living u svakodnevnici

Brojni su razlozi zašto biste mogli krenuti putem slow livinga, a svaka prednost, benefit i korist od njega provlači se i isprepliće kroz sve segmente života. Možda krenete samo s jednom stvari, ali teško da ćete ostati samo na njoj.

Za slow living biste se mogli odlučiti jer npr. osjećate stres, napetost i nervozu ili ako vam se čini da radite previše toga što vas iscrpljuje, a ne puni i nadahnjuje. Usporavanje će vam dati priliku za introspekciju, za osluškivanje svog tijela, uma, emocija. Napokon ćete uloviti vrijeme da vidite gdje ste i što želite mijenjati. Nemojte misliti da ćete zbog toga nešto propustiti. Štoviše, sve što ćete raditi bit će punije, sveobuhvatnije i bolje.

Odlukom da se neke aktivnosti iz života uklone otvorit će se prostor i vrijeme za ono što vam čini dobro – to može biti bilo što u skladu s vašim interesima i kreativnim talentima. Bitno je uočiti i eliminirati bespotrebnu buku i žamor kako biste mogli čuti što je to bez čega zaista ne želite živjeti.

Kada imate sve više i više vremena za sebe i uživanje u stvarima koje donose dobro i radost, otvara se svijet prisutnosti i svjesnosti o sadašnjem trenutku koji prirodno vodi k pronalaženju ispunjenja i životne svrhe. Slow living pruža mogućnost da se u središte životnog stila stave vlastite vrijednosti, da se poslovni i privatni život bolje usklade i da se zaista može odvojiti vrijeme za ono što vam je najvažnije. Smanjeni stres, više slobodnog hoda i opuštenosti sigurno vam mogu pomoći i da izgradite jače i kvalitetnije veze s voljenim osobama.

Slow living nije rezerviran za ljude koji žive izvan grada poput mene, ali neminovno će dovesti do traženja jače veze s prirodom, što je dobro iz mnogo aspekata. Povezanost s prirodom će u vama probuditi obazrivost prema planetu zbog čega nećete moći zamisliti da ne krenete putem ekološkog i održivog života.

Onaj tko krene putem sporog života promišlja o svojim potrebama te postaje manji konzument, jer se vrlo brzo rađa svijest o tome da nam zapravo treba puno manje nego što nas uvjeravaju. Promišljeni konzumerizam vodi putem lokalnog kupovanja, kupovanja od malih proizvođača, kupovanja proizvoda koji su izrađeni u manjim količinama rukama, srcem i dušom.

Koje je benefite slow living donio u moj život?

Bez imalo pretjerivanja mogu reći da me je selidba na selo prebacila u drugi kolosijek – ovaj o kojem danas pišem. Izvan grada vrijeme drugačije teče i malo pomalo to usporavanje, život pored šume i otvoreno nebo nad glavom, dovelo me do toga da sam prisutna u trenutku. Svatko od nas ima tu prirodnu sposobnost biti svjestan svega što se događa u sadašnjem trenutku i jednostavno to prihvatiti na miran i staložen način. Kada svakodnevno šećeš kroz šumu, uočavaš promjene, gledaš ptice i njihovo ponašanje, pratiš rast biljaka u vrtu – mindset se mijenja. Život postaje meditacija, a rađa se zen, mirnoća, prihvaćanje promjene koju nam priroda toliko lijepo pokazuje kao sasvim normalan ciklus. Stres nestaje. Rađa se sloboda. Ovdje čovjek može živjeti u vlastitom balonu i ne osjećati toliko pritisak svega što se trenutno događa, a ipak biti dio te cjeline. Nije to negiranje ili zatvaranje u čahuru. To je svijest da će u konačnici sve biti dobro.

Slow living mi je omogućio da živim život skrojen po vlastitim vrijednostima, da budem usklađena s vlastitim ritmom i izmaknem burn out-u kojeg sam skoro doživjela, da još svjesnije i budnije pristupam svemu u životu i svakodnevno biram život koji meni ima smisla!

Tekst: Indira JuratekBudi Dobro

Foto: Marina Ćosić

Učitati još
Zatvori