Indira Juratek: Mama i kćer – kako popraviti narušen odnos?

Indira Juratek: Mama i kćer – kako
popraviti narušen odnos?

Indira Juratek
Indira Juratek

Postoji li povezaniji, dublji i složeniji odnos od onoga između majke i kćeri? Sigurno ćete se složiti da je ovaj odnos jedan od najljepših, ali i najkompliciranijih odnosa među svim našim ulogama koje imamo tijekom svog života.

S majkom smo povezani od samog našeg začetka i to je spona koja nas zauvijek veže. Majka ima veliki utjecaj na formiranje identiteta žene. U ranoj dobi majka je kćeri model ženskog bića. Djeca uče promatranjem, oponašanjem, ali i onim što osjećaju. Karakter, uvjerenja, viđenje sebe i povezanost s vlastitim osjećajima, uvelike će se formirati iz toga kakva uvjerenja i stavove ima majka, koliko poznaje i razumije sebe te kako se nosi s emocijama.

Ako je majka samosvjesna osoba koja poštuje i prihvaća sebe, koja je prisutna, koja zna dati ljubav, ali i uzeti vrijeme za sebe, vjerojatno će i kćerka naučiti prihvaćati i voljeti sebe, postavljati osobne granice, imati empatije i razumijevanja za druge osobe.

Ako majka ima problema prvenstveno u odnosu prema samoj sebi, ako je neostvarena, frustrirana, ako nije prisutna i posvećena te ne prihvaća svoju kćer kao zasebnu individuu s njenim kako sličnostima tako i različitostima, u oblikovanju identiteta kćerke lako se može izazvati pomutnja.

Indira Juratek: Mama i kćer

Imam sreće da sam u svom životu i žensko dijete i majka kćerke. To mi otvara cijeli spektar ženske energije. Znam kako je biti žena, kako je imati majku i kako je biti majka djevojčice koja će postati žena. Tek kad sam i sama postala majka počeo mi se značajnije reflektirati odnos s vlastitom majkom. Tada sam i shvatila koliko je rad na sebi važan radi djeteta kojeg podižeš. Majka ima mnogo uloga u životu djeteta: ona je utočište, njegovateljica, hraniteljica, podrška, komunikacija, oslonac. Uloga majke je da bude aktivna slušateljica, da razumije i ono što nije rečeno i da prihvaća svoje dijete. Često su naše kćerke bitno karakterno drugačije od nas i to zahtjeva mijenjanje i prilagođavanje nas samih. Naravno da se mi kao odrasle osobe trebamo znati snaći s tim malim bićima s kojima svakodnevno rastemo. Problemi većinom nastanu kada majke nisu povezane sa sobom pa se ne mogu povezati niti s djetetom, kada misle da su samo one u pravu i kada ne mogu prihvatiti da je njihovo dijete drugačije od njihovih očekivanja. Različitost nikada ne bi trebala biti barijera za komunikaciju! Na kraju, upravo je ona ono iz čega možemo rasti i proširiti svoje vidike. Još veći problemi nastaju u slučajevima kada majka pokušava vlastiti neostvareni život proživjeti kroz život kćerke, namećući joj svoje neostvarene snove, što najčešće u kasnijem životu rezultira kćerkom koja želi pobjeći od majčine energije, a majka tada preuzima ulogu žrtve.

Danas je Majčin dan i vjerujem da su mnogi pripremili poklone ili odlučili provesti vrijeme sa svojim mamama. Ako nemate dobar odnos sa svojom majkom, možda bi baš danas mogao biti dan za odluku – probat ću popraviti narušeno stanje. U nastavku možete pročitati nekoliko ideja i savjeta kako poboljšati odnos sa svojom majkom ako on nije dobar ili ako želite da bude još bolji.

Indira Juratek: Mama i kćer

Savjeti kako popraviti narušeni odnos s majkom

Budite u kontaktu

Za dobar odnos nužno je da smo u kontaktu. Javite se svojoj majci nekom porukom, mišlju da mislite na nju, nazovite ju. Ako niste u dobrim odnosima ili uopće ne razgovarate s majkom, kada istinski odlučite da to želite promijeniti, pronađite najprimjereniji način da joj pristupite i otvorite kanal komunikacije. Činite li ovo na silu ili ako niste spremni npr. oprostiti, svaki pokušaj komunikacije uzrokovat će još dublji jaz.

Oprostite i otpustite sva zamjeranja

Drugima opraštamo prvenstveno radi sebe. Da bismo se oslobodili težine, ogorčenosti, zamjeranja, energetske vezanosti, trebamo oprostiti. Ne opraštamo samo svima koji su nas na neki način povrijedili ili obezvrijedili, već trebamo oprostiti i sebi! Nositi energiju zamjeranja duboko nas svakodnevno oštećuje i povrjeđuje, naročito ako se radi o bliskim osobama poput majke. Što god bio razlog zbog kojeg ste ljuti ili kivni na svoju majku pronađite način da joj oprostite. Otpustite sva zamjeranja, sve ono zbog čega ju krivite ili se ljutite na nju. Sigurno je vaša majka radila pogreške, ali isto tako je sigurno da je ona činila najbolje što je u datom trenutku znala i umjela.

Indira Juratek: Mama i kćer

Pogledajte stvari iz druge perspektive

Ako ste majka onda ste svjesni sve veličine te uloge i činjenice da ponekad ne možemo bolje od onoga što damo. U odnosima nema objektivnosti, već subjektivnih doživljaja. Velika je vjerojatnost da vi i vaša majka neku situaciju ili događaj vidite sasvim drugačije. Velika je vjerojatnost i da ste obje u pravu. Budite otvoreni za vidjeti stvari iz perspektive svoje majke. Čak i kada ona ne razumije perspektivu gledanu iz vaših očiju, biti otvorenog uma pomaže nam u razumijevanju, otpuštanju zamjeranja i kretanju naprijed bez zamjerki za nešto što je bilo.

Stvorite realistična očekivanja

Većina ljudi ima idealnu sliku toga kakva bi majka trebala biti i kako bi taj majka-dijete odnos trebao izgledati. Kada niti jedna strana ne može zadovoljiti i ispuniti ta očekivanja nastaju razočaranja i sukobi. Vrlo je važno imati realistična očekivanja od ovog odnosa ili još bolje ne imati ih uopće. Sva razočaranja nastaju iz naših očekivanja. Svakako nastojte izbjeći uspoređivanje vlastitog odnosa s majkom s onima koje vidite kod svojih prijatelja, na TV ili slično. Svaki odnos djeteta i roditelja je jedinstven i neponovljiv. Fokusirajte se na to kako možete poboljšati vlastiti odnos s majkom.

Indira Juratek: Mama i kćer

Imajte suosjećanja

Imajte suosjećanja i za sebe i za majku. To ne znači da trebate zaboraviti i odbaciti eventualno loše događaje ili nešto što je uzrokovalo napetost ili svađu između vas. To nam govori da pronađemo unutar sebe suosjećanje i razumijevanje za to da ne vidimo svi isto te da nemamo svi iste unutarnje resurse koji nas vode kroz život i koji nam pomažu da donosimo životne odluke. Potrudite se vidjeti cijeli kontekst i sliku događaja i vidjeti kakav život je vaša majka imala, u kakvim je okolnostima i sama rasla, kakav je odnos vaših roditelja.

Slušajte što vam majka ima za reći

Jedan od načina da bolje razumijete svoju majku je da se zaista zainteresirate za njen život. Kada ste realno posljednji put zbilja saslušali svoju majku i njene potrebe? Mi se kao djeca često postavljamo da su majke tu da nam uvijek budu na raspolaganju. Također, kada nekoga dobro poznajemo često slušamo površno i već se pripremamo nešto reći još dok osoba govori. Aktivno slušanje je upravo suprotno od toga. Kad razgovarate sa svojom mamom, nastojte očistiti um od drugih misli i fokusirati se na ono što ona govori. Nemojte ju osuđivati, prosuđivati, dokazivati joj zašto nije u pravu i slično. Nastojte razumjeti njenu stranu, čak i ako se ne slažete s njom. Aktivno slušanje zaista ojačava vaše razumijevanje i stvara istinsku komunikaciju što nudi priliku za stvaranje sasvim novog odnosa s majkom.

Prihvatite da se neki odnosi teško popravljaju

Kad su odnosi u pitanju uvijek je potrebno dvoje da bi bili skladni. Ponekad se dogodi da samo jedna strana želi da se taj odnos popravi, a da druga ne želi uopće niti pokušati sagledati osjećaje druge strane. Ako je odnos s majkom na bilo koji način u spektru zlostavljanja (fizičkog, psihičkog, emocionalnog, verbalnog…) imate svako pravo udaljiti se i zaštiti se. Iako je roditeljska veza najposebnija koju imamo, nažalost nisu svi roditelji dobri niti je svako kućno okruženje afirmativno za razvoj osobe.

Tekst: Indira JuratekBudi Dobro

Foto: Privatni album, Pexels

Učitati još
Zatvori