Kako se zaštititi od krpelja?

Krpelji su jedina opasnost i smetnja našem uživanju i opuštanju u prirodi i parkovima. Često veselje odlaska u prirodu, pokvare upravo krpelji, osobito ako imate djecu. Kako bi se što bolje zaštitili i bili što opušteniji u prirodi, donosim vam par savjeta.

Krpelji se nalaze u grmlju, ispod listova i u travi, a kada se prime za kožu ili odjeću prolaznika, sporo putuju do mjesta gdje će se smjestiti. Kada se krpelj primi za kožu, teško ga je ukloniti. Krpelji su najčešći u proljeće i početkom ljeta, kada im temperatura najviše odgovara, a putem svoje sline mogu prenijeti razne bolesti, koje mogu izazvati šepanje, vrućicu, krvarenje, letargiju, iscrpljenost, oticanje limfnih čvorova, gubitak apetita i bolnost zglobova. Bolesti uzrokovane ubodom krpelja se teško dijagnosticiraju, a liječenje je nažalost komplicirano, kao što je i sam oporavak dug.

IMG_6148

@romy_thebunnies

Kako bi se zaštitili od krpelja u prirodi savjetuje se da:

Nosite svjetliju odjeću kako bi ih lakše uočili

Nosite duge nogavice i rukave, šešir i zatvorene cipele

Krećete se stazama

Protiv zaraze krpelja se možete i cijepiti, a ono što obavezno trebate napraviti nakon boravka u prirodi je detaljno pregledati cijelo tijelo i odjeću koju ste nosili baciti u pranje. Bilo bi dobro kada bi se odmah nakon povratka iz prirode istuširali. Ukoliko imate psa koji je boravio u prirodi, po povratku kući ga odmah pregledajte. Osim što na taj način možete zaštititi svog psa od raznih bolesti, možete zaštititi i ostale ukućane.

IMG_6146

@lolypopp3

Ako se pak niste uspjeli zaštititi od krpelja, nemojte paničariti. Nisu svi krpelji zaraženi, što znači da vam nije svaki prijetnja zdravlju. No, kako bi smanjili intenzitet i mogućnost zaraze, trebate ga ukloniti čim prije. Krpelja uklonite pincetom, ali jako pazite da glavica krpelja ne ostane u koži, kako ne bi došlo do inficiranja.

Nekada su se krpelji uklanjali tako da ih se prvo premazalo uljem ili lakom za nokte, pa ih se nakon nekoliko minuta uklonilo, ali to nije ispravan način i nemojte ga prakticirati. Na ovaj način uklanjanja krpelj će se ugušiti, zbog čega prilikom uklanjanja može ispustiti dodatne količine otrova.

IMG_6145

@nor_folk

Prilikom uklanjanja krpelja, pincetom primite krpelja  što bliže njegovoj glavi, te ga stalnim i umjerenim pritiskom povlačite prema van. Nikako nemojte gnječiti zadak ili mijenjati poziciju povlačenja, kako glava krpelja ne bi ostala u koži. Za uklanjanje krpelja koristite običnu pincetu ili u ljekarni možete kupiti pincetu koja je baš namijenjena ovoj svrsi.

IMG_6142

_foodstories_

I nemojte dati da vam krpelji pokvare raspoloženje i opuštanje u prirodi – oni su isto nažalost, sastavni dio nje…

Foto: Instagram

0