Kako i kada skidati djetetu temperaturu

Povišena tjelesna temperatura kod djeteta, s razlogom stvara zabrinutost kod svakog roditelja, jer nikada ne znate što joj je uzrok. Da li je uzrok samo neka viroza, ili je pak nešto više, možete saznati samo iz obavljenih pretraga poput vađenja krvi, a do tada je važno da pratite temperaturu, te da ju cijelo vrijeme skidate.

Tek kada temperatura pređe 38 °C vrijeme je da ju počnete skidati. Temperatura je prirodan način organizma da se brani od infekcije, pa ju nekada treba i pustiti.

Djetetu možete temperaturu skidati na nekoliko načina, prirodnom metodom, lijekovima ili fizikalnim metodama.

Prirodne metode skidanja temperature su skidanje temperature pomoću čajeva. Pa se tako za skidanje temperature preporučuju čajevi od vražje kanđže, boražine, đumbira i indijanski napitak. Naravno konzumacija ovih napitaka ovisi o starosti djeteta, ali je vrlo zdrava (zdravija od lijekova, jer nema nuspojave).

Skidanje temperature lijekovima se podrazumijeva samo ako dijete u guzi ima temperaturu preko 38,5 °C. Ukoliko se odlučite za skidanje temperature lijekovima, morate u obzir uzeti težinu i dob djeteta, kako bi znali dozirati lijek. Lijekove nikada nemojte davati djetetu ukoliko vam ih nije preporučio liječnik, te ako niste pročitali upute lijeka. Bilo bi dobro kada bi uvijek doma imali lijek za snižavanje temperature, kako bi uvijek bili spremni.

Paracetamol je najčešći lijek za snižavanje temperature, a možete ga kupiti u obliku sirupa ili čepića. Ukoliko je temperatura visoka, te se nakon nekoliko sati ponovo povisi, najbolje je kombinirati čepiće i sirup.

Ako je vaše dijete mlađe od tri mjeseca, ono ne smije primati lijekove za snižavanje temperature, samo ako je liječnik to striktno odredio! Isto tako djeca mlađa od 12 godina ne smiju konzumirati Andol i Aspirin.

Fizikalne metoda skidanja temperature su skidanje viška odjeće sa djeteta, tuširanje mlakom vodom, rashlađivanje prostorije, stavljanje obloga i davanje tekućine.

Za vrijeme temperature se preporuča da dijete nosi samo pamučnu odjeću, kako bi koža mogla disati i kako bi odjeća upila višak vlage. Dijete se možete kupati ili tuširati u mlakoj vodi, punih 20 minuta kako bi imalo učinka, ali trebate izbjegavati lice i glavu. Pokušajte da vam temperatura u stanu bude 22 °C!

Temperaturu možete pokušati skinuti i uz pomoć mlakih obloga, tako da ocijeđenu plahtu natopljenu u mlaku vodu, omotate oko djeteta od vrata do peta. Preko plahte stavite deblji i suhi ručnik, pa nakon 5 minuta oblog skinite i dijete istrljajte ručnikom.

Dok god je dijete pod temperaturom, važno je da pije puno tekućine! Nije važno što pije, može piti sok, vodu ili čaj, važno je samo da pije barem dva puta više nego inače, kako ne bi dehidriralo.

Temperaturu kod male djece može uzrokovati nicanje zubića, intenzivna tjelesna aktivnost, pretopla prostorija, cijepljenje, prekomjerno izlaganje suncu i manjak tekućine u organizmu.

Ukoliko vaše dijete uz povišenu temperaturu ima i neke od ovih simptoma, obavezno posjetite liječnika:

– ima manje od tri mjeseca

– ukoliko je temperatura prisutna i nakon 4 dana

– proljev ili povraćanje

– upala grla

– bolovi u prsnom košu i otežano disanje

– bolovi za vrijeme mokrenja

– pojačana pospanost

– temperatura viša od 38,5 ˚C, a dijete je mlađe od 6 mjeseci

– osjetljivost na jako svijetlo

– glavobolja

– ukočen vrat

– malaksalost

– odbijanje tekućine

– otečeni i bolni zglobovi

Ukoliko smatrate da morate sa djetetom otići liječniku, prije svega mu snizite povišenu temperaturu.

Foto: Instagram, Shutterstock

0