Praznici s klincima izvan grada su idealna avantura

Većina djece je okružena tehnologijom i zatrpana školskim i izvannastavnim aktivnostima. Roditelji su zatrpani obavezama. Ja ne mogu funkcionirati bez kalendara i podsjetnika. Iskoristili smo praznike za vratiti ravnotežu, usporiti. Kao klinka, većinu vremena sam provodila vani, i svaki trenutak je bio avantura. I to želim i svojoj djeci, avanturu, mrvicu sunca i igru na otvorenom, u prirodi.

Praznici u prirodi

Ništa nismo pretjerano planirali jer mi je dosta planova i podsjetnika koji stalno zvone. Ove praznike smo bili po svuda, ali spontano i lagano. Svaki roditelj zna da nije lako spakirati kofere, i to je neizbježno. Kada si roditelj uvijek imaš pune ruke posla, ali čim se maknemo iz gužve i grada, osjetim olakšanje, vrijeme kao da uspori, i važno je jedino biti skupa, šetati, smijati se i uživati.

Prvi dio praznika smo proveli na snijegu u Kranjskoj gori, a drugi dio u predivnoj Lici. Tamo smo bili u društvu naših dragih prijatelja. Lijepo je gledati klince kako uživaju i jure po livadi. Ono što me oduševilo da nisu niti pogledali igračke koje smo ponijeli, sve što im je trebalo su bile grane i zemlja. Slobodna igra.

Ivona i ja smo dio vremena posvetile kreativi i fotografiranju, jer to je ono što nas opušta. To je neka ideja koju imam u glavi već neko vrijeme, zamislila sam boje i teksture i moralo je biti u prirodi. Kada Ivoni ispričam što sam zamislila, ona me odmah skuži i vizualizira. Poznaje me dobro. Tada nastanu ideje i ona točno zna što traži objektivom.

“Nebitno da li se radi o fashion, family ili street fotografiji uzbuđenje je uvijek isto. Svi ti prizori koji se mijenjaju kroz taj mali prozorčić, zaustavljene emocije, godišnja doba, odrastanja, ljubav, tuga, ljepota uistinu je nešto predivno.
Fotografiranje djece mi je posebno veselje jer su spontana, iskrena, nestašna i kad uspijem uhvatiti njihov karakter to je poseban gušt. Nemojte gomilati fotografije po diskovima, nego ih složite u neku kutijicu uspomena bit će za svih veselje vratiti se u neke posebne trenutke, opet ih proživjeti. To je ono što fotografiju i fotografiranje čini neprocjenjivim.”
kaže fotografkinja Ivona Belizmanović.

Veliki smo ljubitelji prirode i tu se osjećam tako slobodno. Ne bi htjela da su ovakvi trenutci rezervirani za vikende i praznike. Na ovakvom mjestu vidim svoju obitelj i nadam se nekoj parceli u prirodi. Boravak u prirodi opušta um i tijelo i sve vraća na mjesto.

Divno je bilo zaspati s klincima u naručju uz pucketanje vatre.

I find my soul in forests.

Walking between old trees is almost meditative and something we try to do at least once a week. It’s pretty much the antidote to stress, and we always come out happier than we went in.

Tekst: Lidija Tomas Matijević Lili Halo Decoration Instagram i Lili Halo Decoration blog
Foto: Ivona Bezmalinović

2