Bite It Quick: Pita s kupinama je savršen desert za kasno ljeto

Ova pita s timijanom od meda i kupine odličan je desert za kasno ljetno ili ranu jesen. Sočan nadjev od kupina prepun je okusa. Majčina dušica dodaje drvenastu notu, koja se savršeno slaže s okusom cvjetnog meda i trpkih kupina, a u kombinaciji s prhkom korom od kiselog vrhnja dobivate neodoljiv desert.

Pita s kupinama, medom i majčinom dušicom

Sastojci:

Dvostruka kora za pitu:

  • 300 grama glatkog brašna
  • 30 grama šećera
  • ½ žličice soli, 2 grama
  • 230 grama maslaca
  • 120 grama kiselog vrhnja (20% mliječne masti), + još ako treba

Nadjev:

  • 700 grama kupina, svježih ili smrznutih* pročitajte savjet za smrznute
  • 150 grama tekućeg meda, po potrebi malo više ako su kupine kiselije
  • 1 žlica soka od limuna, 15 ml
  • 1 žlica svježeg lista timijana (majčine dušice), nasjeckanog *po želji
  • 1 žličica vanilije
  • 50 grama gustina
  • 1 jaje, odvojeno bjelanjak i žumanjak
  • Krupni šećer za posip (Demerara)

Postupak:

  1. Za tijesto, u zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte maslac i trljajte ga prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  2. Dodajte 120 grama kiselog vrhnja i izmiješajte vilicom dok se brašno ne navlaži (ako vam se čini da je presuho dodajte još kiselog vrhnja, ali maksimalno još 20 grama).
  3. Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mijesite dok ne dobijete glatku i mekanu kuglu (ne previše ljepljivo – teksture tipa glinamola, tj. play-doha).
  4. Razdijelite na dva dijela, svaki dio stisnite u disk debljine oko 2 cm, dobro zagladite rubove (tako će vam tijesto manje pucati prilikom valjanja)  i zamotajte u plastičnu foliju.
  5. Stavite u hladnjak na najmanje 2 sata.
  6. Za nadjev, u velikoj zdjeli izmiješajte kupine, med, limunov sok, majčinu dušicu, vaniliju i gustin.
  7. Izvadite jedan disk tijesta za pitu iz hladnjaka i na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte ga u približno kružni oblik promjera oko 30ak centimetara. Razvaljano tijesto za pitu premjestite u 23-25 cm pekač za pitu i pritisnite ga tako da dobro prianja uz pekač.
  8. Odvojite bjelanjak i žumanjak. U manjoj zdjeli umutite bjelanjak i premažite tijesto i njegove rubove polovicom umućenog bjelanjka. Stavite u hladnjak dok razvaljate gornju koru.
  9. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte drugi dio tijesta. Režite tijesto na trakice, ako želite da vam gornji dio ima izgled rešetke ili samo izrežite rupice iz razvaljanog tijesta tako da para može izlaziti van.
  10. Izvadite pekač iz hladnjaka i ulijte nadjev unutra. Preklopite gornjom korom (ili trakama ako radite rešetku).* pogledajte pod savjete kako napraviti rešetku na piti
  11. Pitu stavite u hladnjak na 45 minuta ili u zamrzivač na 15-20 minuta.
  12. Stavite rešetku u donju trećinu pećnice i stavite lim za pečenje unutra. Zagrijte ju na 200 C.
  13. Ostatku bjelanjka dodajte žumanjak i dobro istucite.
  14. Neposredno prije pečenja vrh pite premažite umućenim jajetom i pospite šećerom.
  15. Pecite 15 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180 C i pecite još 35-40 minuta ili dok nadjev ne bubri, a kora postane zlatno smeđa.
  16. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi prije rezanja.

Savjeti:

  • Ako koristite smrznute kupine, pustite ih da se potpuno odmrznu i ocijedite ih. U nadjev stavite oko 5 grama gustina više.
  • Ja kada zamotam tijesto u plastičnu foliju, uzmem valjak i razvaljam ga tako da se tijesto i njegovi rubovi u potpunosti zaglade.
  • Tijesto možete napraviti do maksimalno 3 dana u naprijed i čuvati ga u hladnjaku.
  • Okus timijana savršeno se slaže s kupinama i medom, ali slobodno ga izostavite ako vam ne odgovara. Pita će i dalje biti ukusna.
  • Za ideje za gornji izgled kore pogledajte OVAJ video.

Recept nam donosi Mihaela Kozarić Šebrek s bloga Bite It Quick. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Mihaela Kozarić Šebrek

0