Bite It Quick: Rolada s karameliziranim orasima (jež rolada)

Ovo je desert koji se, otkad znam za sebe, tradicionalno radi u našoj obitelji za božićne blagdane. Mekani biskvit od oraha i krema s karameliziranim orasima, pravi je san za oraholjupce. Nadam se da ćete i vi stvarati nove tradicije, te ćete u njih uključiti i ovaj desert.

SASTOJCI:

Karamelizirani orasi:

  • 150 g oraha
  • 150 g šećera

Biskvit:

  • 5 jaja, L veličine, odvojeni bjelanjci i žumanjci, sobne temperature
  • 90 g šećera
  • 50 g glatkog brašna
  • 50 g mljevenih oraha
  • prstohvat soli
  • 3 g praška za pecivo
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije

Krema:

  • 150 g mlijeka
  • 100 g šećera
  • 2 žličice ekstrakta od vanilije
  • 30 g brašna
  • 200 g maslaca, sobne temperature
  • polovica karameliziranih oraha, mljevenih ili u obliku „maslaca“ (opisano u pripremi)

PRIPREMA:

  1. Karamelizirani orasi: Pripremite srednje veliku zdjelu koju premažite uljem ili maslacem. Mora biti namašćena tako da se orasi ne zalijepe za rubove zdjele.
  2. Stavite šećer u veću tavu ili lonac od inoxa (ne koristite teflonske tave) i stavite na srednje jaku vatru da se otopi, povremeno miješajući tako da se topi ravnomjerno (šećer će se prvo zgrudati, prije nego se počne topiti i to je normalno, samo nastavite mješati). Kada se šećer otopi i počne dobivati zlatnu boju, dodajte orahe i drvenom kuhačom sve dobro pomiješajte da se rastopljeni šećer ravnomjerno raspodijeli po orasima. Nastavite zagrijavati i miješati nekoliko minuta dok šećer ne postane smeđe boje i miriši poput karamele. Pažljivo prebacite u podmazanu zdjelu i pustite da se potpuno ohladi.
  3. Biskvit: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  4. Pekaču za pečenje dimenzija otprilike 42 x 30 cm dno premažite uljem i prekrijte papirom za pečenje. I papir za pečenje premažite uljem.
  5. Odvojite žumanjke i bjelanjke.
  6. U zdjeli pjenjačom izmiješajte brašno, mljevene orahe i prašak za pecivo.
  7. Bjelanjke sa soli istucite u čvrst snijeg.
  8. U odvojenoj posudi miksajte žumanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu, blijede boje, oko 4-5 minuta.
  9. Smjesu od žumanjaka pažljivo špatulom pomiješajte sa snijegom od bjelanjaka.
  10. Dodajte suhe sastojke i špatulom sve dobro, ali nježno izmiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
  11. Pecite oko 10 minuta, tj. dok čačkalica gurnuta u sredinu ne izađe čista.
  12. Kuhinjsku krpu koja je veća od pekača pospite šećerom u prahu, a čim biskvit izvadite iz pećnice, nježno ga okrenite na pripremljenu krpu i uklonite papir za pečenje. Posipajte biskvit s malo šećera u prahu.
  13. Polako zarolajte biskvit s kuhinjskom krpom, rolajući ga od kratkog do drugog kratkog kraja. Ostavite da se potpuno ohladi.
  14. Krema: U manjem loncu izmiješajte mlijeko, šećer, vaniliju i brašno. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri sve dok se ne zgusne poput pudinga. Ulijte u zdjelu, pokrijte plastičnom folijom pazeći da folija dolazi u kontakt s pudingom i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Za brže hlađenje, stavite u hladnjak.
  15. Ohlađene i karamelizirane orahe podijelite na pola. Za kremu postoje dvije opcije, samo je tekstura malo drugačija.
  16. Prva opcija je, fino sameljite jednu polovicu oraha, a drugu sitno nasjeckate. Drugi način je, prvu polovicu karameliziranih oraha stavite u multipraktik i blendate sve dok se ne formira masna tekstura poput maslaca (neće biti u potpunosti glatka, jer će se osjetiti komadići karameliziranog šećera i to je u redu), a sitno nasjeckajte drugu polovicu oraha.
  17. U zasebnoj zdjeli izmiksajte maslac dok ne postane potpuno kremast, oko 5 minuta. Dodavajte žlicu po žlicu ohlađenog puding i dobro izmiksajte.
  18. Dodajte karamelizirane oraha (mljevene ili u obliku “maslaca”) i sve dobro izmiksajte da se svi sastojci sjedine.
  19. Pažljivo odrolajte biskvit. Dvije trećine kreme premažite ravnomjerno po biskvitu i pažljivo zarolajte.
  20. Ostatak kreme premažite po cijeloj roladi i pospite, tj. utisnite sjeckane karamelizirane orahe po cijeloj površini.
  21. Stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta prije posluživanja.

Recept nam donosi Mihaela Kozarić Šebrek s bloga Bite It Quick. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Mihaela Kozarić Šebrek

0