Kriška i po: Pečene šparoge s fermentiranim umakom od badema

Kasnom proljeću se posebno veselimo jer tada – i samo tada – možemo uživati u okusima domaćih jagoda, artičoka i šparoga. Prošli mjesec pravi hit na Malom placu bile su šparoge iz ekološkog uzgoja pa ih je Kriška i po jednostavno morala isprobati prije nego li završi njihova (ako nas pitate – prekratka) sezona berbe. Iako ih ekipa Malog placa najviše voli kad izađu iz pećnice nakon 15 minuta okupane u malo maslinovog ulja, soli i limunovog soka, u jeku sezone kada ih jedete svaki dan dobro dođe i koji avanturističkiji recept poput ovog koji će vas naučiti i napraviti vlastiti fermentirani umak od badema, u ovom slučaju bračkih.

“Nekako sam navikla u ovo doba godine već debelo biti u Dalmaciji i jesti divlje šparoge koje sam ubrala taj dan, no šta je tu je – Zagreb je isto lijep, a Mali plac je priskočio u spas s prekrasnim domaćim šparogama iz uzgoja. Uspjela sam se suzdržati i pojesti samo nekoliko dok su još bile sirove – neviđeno rijetka situacija, ali nisam požalila! Od već provjereno finih bračkih badema ovaj put sam napravila fermentirani umak s limunom. Inače najčešće fermentiram pomoću vodenog kefira ili kombuche, no ovo je zaista jednostavna fermentacija koju svatko može napraviti kod kuće (a čak se i rimuje).

Sastojci:

  • 1/2 šalice badema
  • 1/2 šalice vode
  • sok 1 limuna
  • 1 prstohvat himalajske soli
  • 250 g šparoga
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 prstohvat himalajske soli
  • 2 prstohvata prehrambenog kvasca
  • 1 prstohvat mljevenog crnog papra

Postupak:

Izblendajte bademe s vodom i sokom limuna u potpuno glatku smjesu. Prebacite smjesu u staklenku, nataknite poklopac i ostavite na toplom mjestu bez direktnog sunčevog svjetla nekoliko dana, odnosno dok ne primijetite mjehuriće od fermentacije na stijenci staklenke. Dodajte sol (i malo vode ako vam se čini da je smjesa pregusta) i promiješajte ili izblendajte za kremastiju teksturu.

Šparoge posložite na pleh za pečenje. Ako su dijelovi pri bazi jako žilavi, možete odrezati tih 1-2 centimetra i iskoristiti za juhu. Začinite šparoge maslinovim uljem, himalajskom soli, paprom i suhim kvascem. Pecite na 180 °C oko 15 minuta.

Poslužite šparoge i prelijte umakom od badema i limuna. Ja sam ih ovaj put iskombinirala sa zelenom salatom i rotkvicama. Začinila sam svježe povrće samo s malo soli i aceta balsamica, koji odlično paše uz šparoge. Dobar tek!

Do nekog novog recepta, istražite Instagram profile Malog placa i Kriške i po i inspirirajte se njihovim “finim” postovima.

Foto: Kriška i po

0